Prøvde ut forholdet med en dukke

Sophie Hammild Iuel og Soroush Hosseini ble satt på en solid prøve da de fikk en babysimulator til låns i flere dager i NRK-serien Bør de gifte seg. Nå venter de sitt første barn om kort tid.

Sophie Hammild Iuel og Soroush Hosseini

Soroush og Sophie med babydukken de prøvde ut forholdet med. - Jeg fant ut at jeg var gravid samme dag som vi fikk babysimulatoren. Plutselig var det mer ekte enn vi forestilte oss, sier Sophie.

Foto: Martin Bechmann / NRK

Hvor godt passer du sammen med partneren din? Ta partesten her!

Soroush Hosseini og Sophie Hammild Iuel

Soroush og Sophie venter sitt første barn over nyttår.

Foto: Halvard Jakobsen/NRK

I tredje episode av NRKs nye TV-serie Bør de gifte seg blir vi kjent med Sophie Hammild Iuel og Soroush Hosseini. De møttes i Dubai hvor begge har vokst opp, og flyttet nylig til Frogner i Oslo.

Sophie og Soroush er begge 22 år gamle, og ønsker seg en stor familie. Men samlivet settes på prøve når de får en babysimulator til låns i flere dager. Om kort tid må de bli vant til babygråt og våkenetter på ordentlig – paret blir nemlig foreldre for første gang i begynnelsen av januar.

– Vi trodde nesten noen hadde overvåket oss. Jeg fant ut at jeg var gravid samme dag som vi fikk babysimulatoren. Plutselig var det mer ekte enn vi forestilte oss, så vi tenkte nok litt mer over ting. Vi ble kastet inn i det, og kunne ikke akkurat angre, sier Sophie til NRK.no.

Bedre forberedt?

Den vordende moren tror deltakelsen i serien har gjort henne og Soroush mer rustet til å tre inn i rollen som foreldre.

– Det var ganske tydelig at det er jeg som kommer til å være mest våken om nettene. Men selve øvelsen med babysimulatoren gjorde at vi kunne snakke om ting på forhånd. Nå har vi litt mer oversikt over hva det faktisk innebærer, sier Sophie, og innrømmer at det var en del hun ikke visste om fra før.

– Jeg føler vi er bedre forberedt. Vi har kunnet sette i stand soverutiner, og forberede mye mer enn jeg tror vi hadde fått gjort hvis vi ikke var med i programmet. Vi har den siste tiden snakket om at vi må fordele ansvaret bedre når babyen kommer, og ifølge Soroush vil en «ekte» baby gjøre det lettere å våkne om natten. Men vi får se, det er lett å si nå, sier hun med et smil om munnen.

Akkurat nå ser paret mest frem til å se barnet, og bli kastet inn en ny tilværelse som mor og far.

– Jeg gleder meg til å se barnet vokse opp som en blanding av oss to, sier Sophie.

Sophie Hammild Iuel og Soroush Hosseini fra Bør de gifte seg

Soroush og Sophie fikk gule advarsler fra ekspertene i Bør de gifte seg på NRK.

Foto: Sigrid Winther/NRK

Perfekt «timing»

Etter jul og nyttår venter en travlere tid for paret. Soroush driver en smykkebutikk i Oslo, mens Sophie studerer på BI. Hun skal ha permisjon fra studiene for å være hjemme med barnet, mens Soroush skal fortsette å jobbe fulltid i butikken.

– Det blir en utfordring å gjøre om på prioriteringene, og legge opp dagene på en annen måte. Men det blir også den største gleden i livet. Vi er begge veldig glad i barn, og klarer nesten ikke å vente. Nå teller vi dager, innrømmer Sophie.

Men det er ikke bare babylykken som har fokus i parets liv. Nå blir det også bryllup. For få uker siden fridde Soroush til Sophie da de var på tur til Roma.

– For oss kom programmet i riktig tid. Jeg ble gravid, og nå er vi forlovet. Det er virkelig moro at det har skjedd slik. Vi kan vel kalle det perfekt «timing», sier Sophie, og legger til:

– Jeg er veldig glad for at vi fikk være med, og tror nok det er bra at vi ikke bare fikk grønne kort. Vi har lært utrolig mye.

Flere faktorer spiller inn

Frøydis Lilledalen

Frøydis Lilledalen er psykolog, og forteller at man blir kjent med partneren på nytt når man blir foreldre.

Foto: Ole Kaland / NRK

Ifølge den ene av seriens eksperter, psykolog Frøydis Lilledalen, er det flere faktorer som spiller inn på hvordan et forhold takler det å få barn.

– Det kommer for det første an på om barnet er en skikkelig stor overraskelse etter en fest, eller om det har vært planlagt og jobbet for i flere år. Hvilket barn man får spiller også en rolle. Får man et barn som sover godt, smiler og er blid, eller får man et barn som ikke sover, som sliter med å spise og som har kolikk. Slikt er viktigere enn hva man skulle tro, sier Lilledalen til NRK.no.

Det å få barn oppleves ulikt, men det som er felles er at det er en skikkelig omvelting. Man går fra å være forelsket og kun tenke på kjæresten og seg selv, til å plutselig ha et lite barn som er fullstendig avhengig av omsorgsgiverne.

– Foreldre dekker barnets behov, og du må derfor sette dine egne og din partners behov til side. Roller og hva som virkelig er viktig rokeres om. Du har ikke lenger frihet til å ta en pause og få litt alenetid, sier Lilledalen.

Hun trekker frem en såkalt elendighetskonkurranse som et typisk problem som kan oppstå i et forhold når man går fra å være to til tre eller flere.

– I stedet for å fokusere på det som er bra og fantastisk, fokuserer vi ofte på det som er vanskelig, og nærmest konkurrerer om hvem er mest sliten og hvem som trenger en pause, sier hun, og legger til:

– For de fleste foreldre er det å få barn det største og mest vidunderlige i livet, men det kan også være det mest utfordrende. Følelsesskalaen blir tre ganger så stor, og man går fra å være euforisk lykkelig, til rasende eller oppgitt i rasende fart. De fleste av oss er nok litt overalt på skalaen den første tiden.

Blir kjent på nytt

Den største utfordringen med å bli foreldre for første gang er ifølge Lilledalen at du ikke lenger bestemmer over deg selv. Man blir også kjent med partneren sin på en ny måte.

– Det kan bli en utfordring å takle at kjæresten blir mamma eller pappa. Dette kan for eksempel gjøre deg enda mer forelsket, og i tillegg gi deg noen overraskelser. Plutselig kan det dukke opp ting som ikke har vært så synlig før – likheter eller forskjeller i verdier og prioritering, sier Lilledalen.

Hun mener Soroush og Sophie har en fordel ved at de har hatt mye barn rundt seg i oppveksten.

– Er man for eksempel enebarn, og ikke har hatt så mye kontakt med små barn tidligere, kan overgangen bli enda større.

Sophie og Soroush har fra før av en hund sammen, og når de nå blir småbarnsforeldre må de dele oppmerksomheten sin mellom det nye barnet og hunden. I programmet bedyrer Sophie at når hun ser den oppmerksomheten og omsorgen Soroush gir til hunden, vet hun at han kommer til å bli en god far.

– Det som kanskje overrasket mest med Soroush var det han viste i slutten av programmet, i forhold til hvor langt han vil strekke seg for Sophie. Han ser på det som sin oppgave å gjøre henne lykkelig. Det er en nydelig innstilling. De fleste vet at det lyser rødt innimellom i alle forhold, så fra mitt synspunkt er det ikke dramatisk at vi ga dem gule advarsler, sier Lilledalen.

Psykologens råd:

• Det kan være viktig med en forventningsavklaring – hvor mye skal dere dele på når det kommer til for eksempel netter, mating og bleieskift.

Se deg selv utenfra av og til. Er dere på vei inn i en elendighetskonkurranse er det viktig å snakke sammen, tørre og orke å se på forholdet og seg selv i metaperspektiv for å forebyggende eventuell avstand mellom dere.

Anerkjenn at dette er en unntakstilstand. Dere er begge sårbare i en slik fase. Begge er på minus, og ingen har overskudd til å gi den andre det den trenger. De fleste får barn og kommer seg gjennom det, men det er ingen tvil om at det er en heftig prosess. Tør å be om at kjæresten din tar ungen en natt, lager middag til deg og gir deg fotmassasje.

Gå på kurs! Det finnes gratis kurs for førstegangsforeldre på flere helsestasjoner i Norge. Flere går fra hverandre det første året etter at de blir foreldre for første gang. Slike kurs forbereder dere på den nye tiden, og virker samtidig forebyggende på samlivsbrudd.

Bør de gifte seg ser du onsdager på NRK 1 klokken 19.45

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)