Slik oppdager du utroskap

Har du mistanke om at partneren din er utro? Samlivsekspert Frode Thuen og pensjonert privatdetektiv Mary Reklev kjenner tegnene.

Sjalusi
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det finnes flere typiske tegn på utroskap. Problemet er selvfølgelig at de også kan være uttrykk for andre ting. Det kan være lurt å snakke med noen som ikke er følelsesmessig involvert, for å få litt perspektiv på saken før man eventuelt presenterer mistanken for partneren.

1. Feil fot

Har partneren din stadig vekk "en dårlig dag" så du må gå på tå hev?

- Den som er utro blir gjerne mer irritabel, sur, kranglevoren og utålmodig og tåler mindre fra den andre. Det er vanlig at man skaper problemer hjemme for å rettferdiggjøre utroskapen, sier psykologiprofessor og samlivsterapeut Frode Thuen.

- Vedkommende som er utro klarer ikke være som før, verken overfor barn eller partneren sin. Ofte lurer den som blir bedratt på hva det er man gjør galt, sier pensjonert privatdetektiv Mary Reklev.

2. Utilgjengelighet

Dersom partneren din er utilgjengelig flere ganger uten god grunn, kan det være grunn til mistanke.

3. Mobiltegn

Folk som plutselig passer veldig godt på mobilen sin, kan ha noe å skjule. Skrur de plutselig av mobilen om natta? Større meldingsvirksomhet enn før uten noen logisk forklaring kan også være et tegn. "Krise-SMSer" som krever full utrykning til kompis eller venninne kan være en god unnskyldning for å komme seg ut og treffe en annen.

4. Unnvikende svar og løgner

Er det vanskelig å få troverdige eller ordentlige svar på spørsmål som tidligere ble besvart? "Hvem skal du treffe?", "hvor var dere?" osv.

- Man merker det når den man lever sammen med lyver, sier Mary Reklev.

Det er lettere å lyve hvis man gjør mange andre ting samtidig og vanskeligere hvis man står ansikt til ansikt. Forsøk å stille "kontrollspørsmålene" i en rolig setting og kjenn på magefølelsen.

5. Forandringer i sexlivet

Mange beskytter seg mot sin egen dårlige samvittighet ved å holde seg fysisk på avstand fra partneren sin. Mindre fysisk kontakt og merkbart mindre sex kan altså ofte være et tegn på utroskap.

Men dette kan også slå andre veien. Noen blir mer ivrige hjemme også hvis de er utro. Se etter forandringer - har han/hun plutselig større apetitt eller er mer utprøvende?

6. Ytre forandringer

Har partneren plutselig blitt interessert i hvordan håret ser ut, kjøpt seg nye og utypiske klær eller begynt å trene? Når man involverer seg med en ny partner, er man gjerne mer fokusert på hvordan man selv ser ut.

7. Nye interesser

Hvis partneren plutselig får nye interesser som ikke passer helt, kan det ofte være et tegn på at personen begynner å identifisere seg med sin nye partner. En mann som aldri har gått på museum av egen fri vilje, kan for eksempel begynne å interessere seg for moderne kunst.

Har du avslørt en utro partner eller selv vært utro? Del dine erfaringer nedenfor!

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)