NRK Meny
Normal

Slik leier du et jagerfly

– Dette er det aller morsomste jeg har gjort, sier forbrukerinspektør Martin Giæver.

Forbrukerinspektør Martin Giæver får oppfylt guttedrømmen når han leier et jagerfly.

Det går fort i svingene når guttedrømmen realiseres i 750 kilometer i timen. (Video: Hallvard Mørk Tvete / NRK)

Det er ikke akkurat hvert år at NRK tester jagerfly. Men i sine faste innslag på Forbrukerinspektørene, tester Martin Giæver ut ulike dingser og utstyr. Og programlederen er ikke redd for å tenke litt utenfor den vanlige testboksen.

Han fikk oppfylt guttedrømmen da han i Latvia fikk sitte på i et jagerfly av typen Aero L-39 Albatros.

Med hastigheter opp i 750 km/t, og opplevelsen av 5G på kroppen, var han i den syvende himmel.

– Det er det aller morsomste jeg har gjort, både på jobb og privat! sier forbrukerinspektør Giæver entusiastisk.

En halvtime i lufta

Programleder Martin Giæver med jagerflypilot Alexander Zarinsh

Piloten Alexander Zarinsh (t.h.) og programleder Martin Giæver har en luftig opplevelse i vente.

Foto: Hallvard Mørk Tvete / NRK

Giævers luftige opplevelse koster rundt 18.000 kroner fra en privat flyplass en times kjøretur fra Riga. For dette får du et sikkerhetskurs og en halvtime i lufta med en pilot.

Reise og opphold er ikke inkludert i prisen og må organiseres selv, for eksempel via den lokale oppvisningsgruppa Baltic Bees eller det norske Superday.

NRK betalte selv for turen og oppholdet i Riga. Selve flyturen var en pressevisning.

Opplevelsen var ifølge Giæver uten sidestykke:

– Det virket som piloter og fly var i topp stand. Jeg hadde litt kvaler med å sette meg opp i et østeuropeisk kampfly, men når jeg først kom opp var det en utrolig opplevelse.

– Det går så vanvittig fort, og det føles som verdens beste karusell. Og bonusen er at du får fly i formasjon med fire andre fly, sier Giæver.

Aero L-39 Albatros er et tsjekkisk jetjagerfly med plass til to personer, med en toppfart på hele 900 km/t.

– Absurd følelse

Martin Giæver klar for jagerflytur

Forbrukerinspektøren er klar til avgang.

Foto: Hallvard Mørk Tvete / NRK

– Det er en helt tullete opplevelse. For dem som er glad i fart og kiling i magen, så er dette kanskje noe av det kuleste. Og så er det en sånn absurd følelse å sette seg i et jagerfly, sier Giæver.

Er du mer hjemmekjær, men likevel ønsker å oppfylle drømmen om å være jagerflypilot, er det også mulig å fly i Norge.

Russian Warbirds of Norway er en ideell flyhistorisk forening med base i Skien. Foreningen opererer et jagerfly av typen Aero L29 Delfin, som også er tsjekkisk. Her har du også muligheten til å bli med på en tur, og det for cirka 15.500 kroner.

På foreningens hjemmeside informeres det om at de som ønsker å bli med på en flytur må melde seg inn i foreningen. Og ellers går pengene uavkortet til flybensin, teknisk vedlikehold og offentlige avgifter.

– Kan anbefales

På spørsmål om han anbefaler å leie seg en tur i et jagerfly, svarer FBIs programleder:

– Hvis jagerflyet er på toppen av lista di, vil jeg absolutt anbefale det. Men det koster jo en del, så hvis man ikke har flydd så mye før kan turer med småfly her hjemme absolutt være et godt alternativ.

Og hvis du vil følge Giævers råd om å begynne litt roligere med en tur i et småfly, er det flere aktører her i Norge som tilbyr dette.

Oslo Flyveklubb informerer for eksempel på sine nettsider om at du kan få en times prøvetur for rundt 2000 kroner. Her er en oversikt over norske flyklubber.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.