Foto Svein Ommundsen
For første gang er kaffetraktere testet både teknisk og smaksmessig. I den tekniske testen ser du hvilken trakter som er best i bruk, tiden det tar å brygge kaffen og hvilken temperatur den får.
Men dette gir ikke hele fasiten, for det er ikke slik at den teknisk mest avanserte trakteren nødvendigvis lager den beste kaffen. I oversikten over smak og lukt ser du konklusjonene fra de profesjonelle prøvesmakerne.
Det finnes faktisk en norm for hvordan kaffe skal smake. Dette er en smak som profesjonelle kaffesmakere er enige om, uansett hvor i verden de kommer fra.
Kvaliteten på brenning av kaffebønner avhenger av tid og temperatur.
Kaffe er som vin
På samme måte som ulike druetyper gir ulik smak på vin, gir ulike typer kaffebønner og jordsmonnet der de vokser ulik smak i kaffekoppen. I tillegg kommer blandingen av ulike kaffetyper og måten kaffen er brent på.
Kaffebransjen omtaler kaffen som vår andre nasjonaldrikk, nest etter vann, og de regner med et årlig forbruk på rundt 10 kilo kaffe pr. nordmann.
Den «gjengse» smaken på kaffe kan være ulik fra land til land rundt i verden. Lange tradisjoner for tilberedelse gjør at den «gjennomsnittlige» kaffen i Sør-Europa, USA eller Sverige vil smake annerledes enn det vi er vant til i Norge.
Dagens kaffetraktere har mange former og fasonger.
Populære traktere
De grønne kaffebønnene som ankommer i sekker fra land som Brasil, Peru eller Bolivia må brennes før de kan selges og brukes.
Brenning skjer under kontrollerte forhold hos kaffeimportøren. Tid og temperatur overvåkes nøye under brenningen fordi ulik tid kombinert med temperatur gir ulik brenning.
Selv om norske kaffevaner har endret seg litt de siste årene har kaffe som brygges på elektriske traktere et stort og betydelig publikum. For at denne kaffen skal bli så nær det vi definerer som «god, nytraktet kaffe» som mulig, er det lurt å følge noen enkle regler når man tilbereder kaffen.
Tre typer brenning
Det snakkes gjerne om tre typer brenning: lys, fransk og espresso. Den lyse er den vanligste i Norge. Sør i Europa brennes den gjerne hardere, eller mørkere, altså fransk eller espresso.
Det er den lyse brenningen som gir den rikeste smaken og aromaen. Fransk og espresso frigjør andre smaksopplevelser selv om bønnene kan være de samme. Dette gir rom for både bredere og rikere kaffeopplevelser.
Og det er ingenting i veien for at du kan bruke alle tre typer i trakteren din; alle varianter av brenning kan kjøpes i Norge. Det er den lyst brente kaffen som er den vanligste i Norge også ved tilberedning på kaffetrakter.
Maling og oppbevaring
Moccamaster er en av de mer klassiske modellene.
Den gode smaken frigjøres og er på sitt beste umiddelbart etter at kaffen er malt. At kaffen er nymalt når den skal traktes er derfor viktig. Kaffebransjen anbefaler at man ikke kjøper for store kvanta oppmalt kaffe i slengen.
Den malte kaffen oppbevares i posen sin og i en lufttett boks fram til den skal brukes. Dette bevarer smak og aroma på best mulig måte.
Vann til brygging skal være kaldt og friskt. La gjerne vannet renne litt fra krana før du bruker det til kaffen.
Tid og temperatur
Best kaffe får du når trakteren din bruker 4 – 6 minutter på én liter og når temperaturen på traktingen ligger mellom 92 og 96 grader.
God kaffe er en individuelt tilpasset opplevelse, selv om det finnes «objektive» kriterier for kaffesmak. Prøv deg litt fram og finn den du liker best framfor å stadig ta til takke med «halvgod» kaffe.
Og husk at det koster like mye å tilberede en kopp dårlig kaffe som en god. Så hvorfor ikke satse på den gode?
Sjekk ut hele testen av kaffetraktere her
(Tester i samarbeid med Forbrukerrapporten)