NRK Meny
Normal

Slik kutter du sjokoladen

- Hvor kommer sjokoladen fra? Den spaserer jo ikke inn på egenhånd, skriver ernæringsekspert Lise von Krogh fra Bedre puls.

Lise von Krogh

Lise von Krogh er ernæringsekspert i sesongens Bedre puls.

Det er ikke bare overgangen fra tøfler til joggesko som kan være vanskelig. Avskjeden med potetgullposene, hverdagsgodteriet og de fete sausene kan være vel så vond for mange.

Tirsdag kl. 12 svarte ernæringsfysiolog Lise von Krogh på spørsmål i nettmøte.

Hun har ansvaret for kostholdet til årets deltakere i Bedre puls, og har allerede hjulpet dem med å legge bort dårlige vaner og velge nye.

«Umulig» å kutte sjokoladen

Har du tips for å klare å ikke spise sjokolade? Samme hvor motivert jeg er, klarer jeg ikke slutte med det, spør en sjokoholiker.

Det viktigste rådet Lise gir, er å spise regelmessig gjennom dagen og være fysisk aktiv. Men sjokoladevanene er også et spørsmål om tilgjengelighet.

- Hvor kommer sjokoladen fra? Den kommer jo ikke spaserende inn på egenhånd. Kjøp heller inn frukt og deilige bær som du kan ty til når søthungeren er som verst, oppfordrer Lise.

En smoothie kan være en god redning, og er mye bedre for kroppen enn sjokoladen.

Overspiser til middag

Jeg får ofte «oksehunger» om kvelden. Frem til middag går alt bra. Men etter at jeg har stått lenge over grytene og kokt sammen en deilig rett, spiser jeg alltid mye. Da er dagens slanking likevel ødelagt, og jeg eter resten av kvelden. Hva kan jeg gjøre? skriver Lubne Lise.

Et triks kan være å spise saktere, svarer Lise von Krogh.

- Visste du at det tar om lag 20 minutter før hjernen får beskjed fra kroppen at du spiser? Når hjernen får beskjeden så opphører sultfølelsen. Dersom du sluker maten, er det lett å overspise både mat og kalorier, skriver hun.


Flere oppskrifter fra Lise von Krogh og Yngvar Andersen finner du her.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.