Slik kjører du gjerrig

Med bensinpriser på over 14 kroner literen i stort sett hele landet, kan påskeferien fort bli en dyr affære. Vi gir deg tips til hvordan du kan spare bensin.

Fylle bensin

Bensinprisene er skyhøye - og måten du kjører på er avgjørende for hvor mye du bruker.

Foto: Gry Brekke Hustveit / NRK
jan ivar engebretsen

Kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen

Foto: NAF

Mens sen påskeidyll nærmer seg, opplever flere oljeeksporterende land uroligheter. Dette gir økte råoljepriser på verdensmarkedet og dyr bensin hos oss.

I perifere strøk, med høye transportkostnader og forholdsvis begrensede salgsvolum, vil prisen endog kunne overstige 15 kroner literen for blyfri 95, ifølge NTB.

Med tunge, påskepakkede biler bruker du i tillegg ekstra bensin. Men fortvil ikke – gode råd er ikke nødvendigvis dyre.

Les også:

– Sjekk lufttrykket ofte

– Har du mye luft i dekkene, får du mindre friksjon – og bruker mindre bensin. Dermed sparer du både kroner og miljøet, sier kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen til NRK.

Lufttrykket bør sjekkes hver 14. dag.

I tillegg kan det lønne seg å være økonomisk med giringen.

Her kan du høre om pakking av bil og gjerrig kjøring i Nitimen (14.04).

Les også: Vil ha bensin til 30 kroner literen

– Kjenn din egen bil

– Hør etter når bilen din drar lettest og kjør i det giret den liker seg best; ofte kan man hoppe over ett gir når man skifter – og for eksempel gå rett fra tredje til femte, sier Engebretsen.

De fleste biler kjører best i høyest mulig gir.

Les også: SV vil ha enda dyrere bensin

Kjør i maks 90 km/t

Spart tid er ikke nødvendigvis penger tjent når det kommer til bilkjøring.

Framtiden i våre hender skriver på sine nettsider at du bruker anslagsvis 30 prosent mer drivstoff per mil i 110 km/t enn i 90 km/t.

Les også: Her står UP i påsken

Tenk langt frem

Følger du med - og tenker - langt frem, slik at du kan kjøre jevnt og rolig med god avstand, i stedet for i rykk og napp, kan du dessuten spare bensin, ifølge Framtiden i våre hender. Slik kan du som kjent også unngå bilsyke.

Planlegger du i tillegg en tid på døgnet da det ikke er mye trafikk, sparer du ytterligere.

Les også: Påskeutfart i fem dager

– Kjør på natten

– Planlegg gjerne å kjøre en tid på døgnet da det ikke er så mye trafikk, så slipper du kø-kjøring, som er et bensinsluk, sier kommunikasjonsrådgiveren i NAF og legger til:

– Skal du langt med barn, kan du dessuten på den måten gjøre bilturen atskillig mer behagelig for alle parter.

Les også: Baksetene er potensielle dødsfeller

La bilen bremse på gir

Men uansett når og hvordan du kjører, kommer du ikke unna litt bremsing iblant. Framtiden i våre henders bensinsparetips her er som følger:

La bilen bremse på gir; trykk ikke inn clutchen før du må.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.