Hopp til innhold

Slik kan du unngå brann

Når du leser dette vil det sannsynligvis starte en brann et sted i Norge. Skru av kaffetrakteren og les videre - det kan hindre at neste brann skjer hos deg.

Julebrann
Foto: Scanstockphoto

2007 ligger an til å bli det verste brannåret på 20 år.

I løpet av ett år får forsikringsbransjen meldinger om 3000 branner eller branntilløp. Det tilsvarer 100 branner hver dag og fire til fem branner eller branntilløp hver time.

Desember er den desidert verste måneden. Her er noen gode råd å ta med seg inn i julemåneden.

 

Illustrasjon: Røykvarsler
Foto: NRK

1. Sjekk røykvarsleren

Bytt batterier og rengjør røykvarslerne minst én gang i året. Pass også på å teste dem jevnlig. En røykvarsler dekker maksimalt 60 kvadratmeter. 

Du bør derfor ha minst én per etasje og alltid én i tilknytning til soverommet. Husk at røykvarsleren skal plasseres på det høyeste punktet i boligen din – røyk stiger oppover. Støvsug gjerne yttersiden av røykvarsleren én gang i kvartalet.

Da unngår du at den blir dekket av støv som kan påvirke funksjonen.

 

Overtent stearinlys
Foto: Scanpix / SCANPIX

2. Gå aldri fra levende lys eller peis

Gjenglemte lys og åpen peis er hvert år årsaken til et stort antall branner. En gnist fra peisen eller et nedbrent lys kan overtenne et rom på mindre enn ett minutt. Steng peisdører og slukk alltid levende lys før du forlater et rom.

Har du husdyr eller små barn må du være ekstra oppmerksom. Plasser aldri telys eller andre levende lys i vinduskarmer med gardiner eller i nærheten av annet brennbart materiale.

 

 

Brann i komfyr
Foto: Scanstock

3. Spesielt for kjøkkenet

En gjenglemt plate på komfyren representerer en stor brannrisiko. Gå aldri fra noe på komfyren. Og begynner det å brenne i en gryte er det best å legge på et lokk, dra kjelen til side og deretter slå av platen.

Husk at fett og olje som brenner aldri må slukkes med vann. Det kan føre til en eksplosjon som gjør brannskadene enda større.

Har du en vifte over komfyren? Den bør rengjøres for fett. En ren avtrekksvifte reduserer risikoen for at brannen sprer seg om det tar fyr i en kjele.

 

Betalte 70.000 i TV-leie
Foto: Scanpix / SCANPIX

4. Slå av alle apparater

Liker du ristet brød til frokost? Husk å trekke ut støpselet etter bruk.

Det samme gjelder strykejern, vannkokere, o.a. Tørketrommel, vaskemaskin og oppvaskmaskin skal helst bare brukes når du er hjemme og våken.

Slå av TV, PC og musikkanlegg i stedet for å la dem stå i hvilemodus. Når du reiser bort anbefales det at støpselet også trekkes ut.

 

Illustrasjonsfoto
Foto: Janne-Marit Myklebust / NRK

5. Ikke lad mobilen om natten

En mobillader som sitter i en kontakt blir fort veldig varm, og den trekker strøm selv om mobilen ikke er tilkoblet.

Skulle et klesplagg eller en avis bli liggende over den, kan det fort bli brann. Det er også grunnen til at du bør unngå å lade mobilen om natten.

 

Kaffetrakter
Foto: Scanstockphoto

6. En livsviktig kaffepause

Tips: Sett en «timer» på kaffetrakteren. En kaffetrakter som står og tørrkoker blir raskt en potensiell brannfare.

Så er du glad i kaffe er en «timer» en billig beskyttelse. Still den slik at strømmen brytes etter 30 minutter.

7.Brannøvelse med familien

På skoler og arbeidsplasser er det en selvfølge å gå gjennom rutinene ved brann regelmessig. Det burde det være hjemme også.

Pass derfor på å snakke om brannsikkerhet med både små og store familiemedlemmer. For kjenner du risikoen er det enklere å unngå skade.

 

Pulverapparat
Foto: Scanstockphoto

8. Fungerer brannslokkingsapparatet?

Kontroller brannslokkeren jevnlig. Vend beholderen opp og ned et par ganger for å sikre at ikke pulveret forsteiner seg.

Etter 10 år skal du bytte den ut eller skifte pulver.

Pass også på å gå igjennom hvordan pulverapparatet skal brukes.

9. Pass på dem du er glad i

Det serveres ofte alkohol i forbindelse med julen. Da er det lett å glemme sikkerheten. La ingen du kjenner kjøre med alkohol i kroppen. Med ønske om en god og trygg juleferie!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)