Denne vokste plutselig i kjellerstua

Soppen spredde seg utover gulvet i stua og det så ut som det hadde snødd. Her er tegnene på at du har sopp i huset.

Sopp

Østerssopp trives godt i varmen, og her har den vokst gjennom veggen utenfra.

Foto: Privat

Selv om sopp kan være synlig og lukte, er det ikke sikkert at du merker at du har sopp i huset.

– For å forebygge og unngå sopp- og råteutvikling er det viktig å unngå fukt. Du må også finne årsaken til eventuelle fuktproblemer og få disse under kontroll, sier Svein Stormoen, skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring.

– Lite synlige

Sopp

Hvite sporer utover gulvet la seg som snø i kjellerstua.

Foto: Privat

Mest vanlig er mugg og svertesopper som kan utvikles raskt ved høy fuktighet og høy temperatur. De utvikles ofte på bad og soverom, forklarer han.

– I forsikringssammenheng skilles det mellom treødeleggende råtesopper og andre soppgrupper, som eksempelvis mugg- og svertesopp. Utvikling av råtesopper kan medføre at treverk blir nedbrutt og gjøre stor fysisk skade på bygningen. Slik at konstruksjonen må repareres. Slike skader er i utgangspunktet dekket av en råte- og skadedyrforsikring, sier Stormoen.

All sopp ikke er lett å oppdage. Og det er ikke bare muggsopp som kan gjøre skade. Du kan blant annet få vedmusling, østerssopp og ekte hussopp.

– Østerssoppen er ikke så vanlig, og du skal ha ganske mye fuktighet for å få den. Men den sprer seg lett. Er det over 20 grader inne så stortrives den, og den kommer fra råtne løvtrær utenfor huset ditt, sier sier daglig leder i Mycoteam, Kolbjørn Mohn Jenssen, som blant annet undersøker og vurderer fukt- og biologiske bygningsskader.

Ser du mugg på veggen og det lukter, bør du få undersøkt huset ditt for muggsopp.

– I boliger er det vanlig å finne skader i forbindelse med byggfukt, lekkasjer og rom med høy luftfuktighet. Typiske skadesteder er dermed loft, bad, krypkjeller, kjeller og støpte gulv på bakken. I ekstreme tilfeller må en muggsoppangrepet bolig rives.

Muggsopp i kjellerleilighet

Muggsopp på veggen trives i fuktig luft.

Foto: Mycoteam

Sprer seg

Mohn Jenssens råd er å trekke for eksempel senga ut fra veggen og gjøre ordentlig rent. Spesielt liker muggsoppen hybelkaniner og støv under senga.

Sjekk også hva som er på andre siden av dusjen din.

– Fuktgjennomslag i dusjen kan skape muggskader i veggen på naborommet.

Tråkker du gjennom gulvet ditt, har du trolig fått ekte hussopp.

– Tørt tre råtner ikke, og ekte hussopp kan spre seg rundt i huset, forklarer han.

Hvis du oppdager sopp, bør du få hjelp av fagfolk til å finne ut hva du bør gjøre.

– Ulike sopper fjernes med forskjellige tiltak avhengig av sted og omfang. Alt fra en enkel nedvasking til å måtte bytte ut deler av konstruksjonen. Overflatesopper som mugg- og svertesopper er ikke innenfor dagens forsikringsprodukter, mens det er mulig å forsikre seg mot skader etter ekte hussopp og andre råtesopper, sier Stormoen.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)