Slik kan du oppfylle dykkerdrømmen

Dykking kan være et godt alternativ for deg som ønsker en spennende og opplevelsesrik ferie. Her får du tips til hvordan du kan svømme med fiskene.

Dykking

De fleste forsikringer dekker vanlig dykking, men det kan bli veldig dyrt hvis du opplever en ulykke uten å ha tilstrekkelig dekning, forteller reiseekspert.

Foto: Star Tour

– For mange blir nok korallrev og fargerike fisker sett på som en fjern sydhavs-drøm, men det er en drøm som ikke er så vanskelig å oppfylle hvis man ønsker det.

Det sier Helge Baardseth, redaktør i reisemagasinet Vagabond. Han bruker mangt et døgn på reisefot, og mener at dykking er et godt alternativ for deg som ønsker å oppleve noe litt ekstra.

– Det å sveve over korallrev i krystallklart vann er en fantastisk opplevelse som hever en ferie, sier han.

– Velg plasser som frister

Ifølge Baardseth er det mange som reiser utenlands hvert år for å ta dykkersertifikat, en prosess som i det store og hele er lik over hele verden.

– Opplæringsprosessen er veldig standardisert, og kravene til sertifikatet er stort sett de samme over alt. Derfor blir de viktigste kriteriene fort hva som er de hyggeligste og rimeligste plassene.

Et slikt kurs består gjerne av en dag med dykking i et basseng, og to til tre dager med dykking i sjøen. På den måten kan du oppleve både fisk og koraller selv som nybegynner.

Les også:Verdens vakreste sted å dykke

Den nedre aldersgrensen for å ta dykkersertifikat er 15 år, men barn helt ned til 10 år kan ta spesielle barnesertifikat.

Det eneste du bør gjør før du reiser fra Norge er en obligatorisk legesjekk, slik at du er sikker på at du ikke har sykdommer som gjør at du ikke kan dykke.

Ellers bør du forsikre deg om at du er dekket av reiseforsikringen hvis noe skulle skje. De fleste forsikringer dekker vanlig dykking, men det kan bli veldig dyrt hvis du opplever en ulykke uten å ha tilstrekkelig dekning.

– En telefon til forsikringsselskapet på forhånd kan være en grei måte å sjekke forholdene.

– Prøv noe nytt og møt nye mennesker

Reiser kombinert med opplevelser er en av de store trendene i det nye reiseåret, og et dykkerkurs kan være et godt avbrekk fra en ellers stillesittende strandferie, forteller Baardseth. Han anbefaler kursene for både barn og voksne.

– Jeg blir i alle fall fort lei av å ligge rett ut på en strand i flere dager. Ved å forsøke seg på et kurs kan du både oppleve noe nytt og bli kjent med andre mennesker som kan bidra til en hyggelig ferie.

De fleste som tar dykkerkurs setter sammen sine egne turer selv, og da kan man kombinere både storby, strand og opplevelser i en pakke.

GNF00798

Dykking i Thailand er populært. Informasjonsrådgiver i Star Tour mener Egypt og Rødehavet topper listen over verdens beste dykke- og snorklesteder.

Foto: Matton / Star Tour

Et godt eksempel på dette er reiser til Thailand, som er blitt mange nordmenns nye feriefavoritt.

Der kan prisen på kurs ligge under 2000 norske kroner, noe som er blant det billigste på markedet.

– Det kan være lurt å forsikre seg om at det er en seriøs aktør som tilbyr kurset. Den største organisasjonen er PADI, men det finnes også flere andre alternativer. Ved å undersøke dykkersenteret litt på forhånd kan du spare deg for mange skuffelser.

De aller fleste steder er leie av utstyr inkludert i kursprisen, men dette kan også være lurt å sjekke på forhånd.

Også på charterturer

Også de som foretrekker pakketurer kan kombinere disse med dykkerkurs, forteller Kirsti Irgens Ertsås, informasjonsrådgiver i Star Tour.

– Du har muligheten til å ta dykkersertifikat mens du er på ferie i Thailand, Mexico og Egypt. Der får du opplæring under ledelse av skandinaviske instruktører, sier Ertsås til NRK.no.

Aldersgrensen på kursene varierer avhengig av reisemål, men er enten på 12 eller 14 år.

– Egypt og Rødehavet er et av verdens beste dykke- og snorkelsteder. Vannet er krystallklart og sjansen for å møte Nemo og andre fargerike fisker er stor. Ønsker man en eksotisk dykkeropplevelse, kan man oppdage en hel verden under vann i Thailand og Mexico – enten man velger å dykke eller snorkle.

Prisene på disse kursene ligger på 2300 kroner, og kan bestilles som egne utflukter.

Uavhengig av hvor du tar dykkerlappen, så er det en aktivitet som kan gi noen helt unike ferieopplevelser. Skulle dykkelysten bli enda større etter ferien, kan du også fortsette når du kommer hjem. Her kan du blant annet forsøke å fiske brennmaneter til suppe!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)