Hopp til innhold

Slik kan du holde deg frisk

Akkurat nå er det høysesong influensa og forkjølelse, men kan du gjøre noe for å holde deg frisk?

nyser

Influensa kan være vanskelig å beskytte seg mot.

Foto: Helene Wille Lund / NRK

– For å unngå å bli smittet bør man ha god hygiene og holde avstand til de syke, sier Petter Brelin, leder av Norsk forening for allmennmedisin, til NRK.

Petter Brelin

Influensavirus har plaget oss til alle tider og er vanskelig å beskytte seg mot, forteller Petter Brelin, leder av Norsk forening for allmennmedisin.

Foto: Oda Marie Midbøe / NRK

Brelin forklarer at de influensa- og forkjølelsesvirusene som gjør deg syk alltid kommer fra noen andre.

– Når man er syk har man et eget ansvar for å ikke smitte andre, ett av triksene kan da være å alltid hoste i armkroken og være nøye med håndvasken, sier han.

Til tross for at det er forskjellige virus som står bak influensa og forkjølelse, smitter de likt.

Unngå belastning

– Dersom man har et sunt kosthold og holder seg i form er det lettere å unngå sykdom, forklarer Brelin.

Han forteller at det er viktig å unngå vitamin- og mineralmangel for å holde seg frisk, men har liten tro på at det hjelper å spise for mye vitaminer.

– Det finnes mange gode råd for å bli frisk fortere som ikke er bevist, sier Brelin.

Han understreker at det først og fremst er hvile og medisiner som hjelper når man har blitt syk. Da er det viktig å unngå belastning og la være å trene.

vasker hender

God hygiene er det viktigste for å unngå smitte av influensa og forkjølelse.

Foto: Helene Wille Lund / NRK

Behandling av influensa

– Behandling, med medisinene Tamiflu og Relenza, er særlig viktig for dem som er utsatt for komplikasjoner. De som er utenfor risikogruppen bør også vurdere å kontakte lege for behandling dersom de føler seg influensasyke, uttaler lege Karine Nordstrand, fra avdeling for infeksjonsovervåkning i Nasjonalt folkehelseinstitutt, til NRK.

Karine Nordstrand

Ved alvorlig sykdom anbefales det å starte behandling også senere i sykdomsforløpet, forklarer Karine Nordstrand, avdeling for infeksjonsovervåkning i Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Risikogruppen inkluderer personer med kroniske sykdommer som diabetes, hjerte- og karsykdom, kronisk lungesykdom eller nedsatt immunforsvar, og også eldre over 65 år og gravide i 2. og 3. trimester melder Folkehelseinstituttet.

– Personer i risikogruppene for alvorlig influensasykdom bør la seg vaksinere mot influensa, oppfordrer Nordstrand.

Virusene trives ved lavere temperaturer

Nordstrand forteller at antallet influensasyke har hatt en svak økning siden influensautbruddet ved nyttårstider.

– ­Den tydeligste økningen har vi sett den siste uken, men forekomsten er fortsatt lav i landet sett under ett, sier hun.

Smitteeksperten opplyser at det finnes flere grunner til at man oftere blir syk på vinteren. Blant annet liker forkjølelsesvirus og influensavirus seg bedre ved lavere temperaturer. Når det er kaldt, er vi mer innendørs og omgås tettere enn ellers i året.

Statistikken under bekrefter at antall tilfeller av årets influensa nå er på vei opp - sjekk den svarte kurven for årets statistikk:

Oversikt over influensa de siste årene:

Graf: influensalignende sykdom
Foto: Folkehelseinstituttet

Grafen viser andel pasienter som var til legekonsultasjon og som fikk diagnosen influensa. Les mer om oversikten her.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)