Hopp til innhold

Slik husker du tall bedre

Alle kan bli en tallekspert. Gjør tallene til bilder, foreslår mannen som kan memorere en kortstokk på 43 sekunder.

Oddbjørn By

Det er mulig å huske flere tall, mener Oddbjørn By. Han er norgesmester i hukommelse.

Foto: Astrid Engen / NRK

Oddbjørn By er Norgesmester i hukommelse, og lever av å huske.

Han forteller at eksperter på sikkerhet mener vi bruker de samme passordene for ofte.

LES OGSÅ: Du husker mer jo raskere du leser

Unike passord på viktige ting

– Mange av oss har endeløse mengder passord å holde styr på. Å huske nye passord for enhver konto blir en konkurranse du neppe kan vinne, sier Oddbjørn By.

Et godt tips er å bruke samme passord på uviktige brukerkontoer, men da heller bruke unike passord for e-post, nettbank og andre viktige kontoer, skriver han i boken «Best of Memo».

– Å huske koden til et Visa-kort er enkelt. Men hvis du ikke har brukt det på en stund, eller hvis du bruker flere kort, er det verre, sier Bye til NRK.

Hukommelseseksperten har noen enkle triks for å huske tallene bedre.

LES OGSÅ:

Mobilteknikken

iPhone

Bruk bokstavene til å lage et ord for å huske pinkoden bedre.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

– Hvis koden din er 4378, gå inn på tekstmeldinger på mobilen og skru på ordlisten. Ved å trykke 4378, får du ordet hest. Hesten blir assosiasjonen for å huske koden, forklarer han.

Stadfesting er viktigere for hukommelsen enn assosiasjoner, mener By. Det vil si at du lager assosiasjoner på et bestemt sted. For eksempel den lokale banken.

-Se for deg en hest som traver rundt inne i banken. Hvis du glemmer koden din i matkø på flyplassen så tenker du: Hvor lagret jeg koden?

Den lagret jeg i banken, det er jo logisk. Der ser jeg hesten. Ved å titte på mobilen ser jeg at h, e, s og t tilsvarer 4378.

LES OGSÅ:

Kombiner mobilteknikken

– Tallene 1 og 0 har ingen bokstaver på mobilen. Da kan du kombinere mobilteknikken med et tallsystem. 1 ligner på telefonstolpe og 0 ligner på en fotball. Hvis du har koden 6531, så kan 653 bli Ole og telefonstolpe. Ole sitter på en telefonstolpe inne i banken, forklarer han.

Noen ganger et det vanskelig å lage ord ved hjelp av mobilen, men del gjerne koden opp i to deler. Koden 2588 kan bli ål + tv. Men hva hvis lommeboka er full av kort? Du har både gullkort, sølvkort, og så videre.

Hvis gullkortet har koden hest, kan du se for deg at hesten løper rundt med gullmaling dryppende fra kroppen. Mens Ole sitter på telefonstolpen med sølvtøy, den tyven. Slik holder du styr på hvilken kode som tilhører hvilket kort.

LES OGSÅ: Slik får du bedre hukommelse

Lange tall

Hvis du vil huske nummeret på visakortet eller et organisasjonsnummer, kan du også finne en bokstav som ligner på hvert tall.

Null ligner på o, 1 ligner på i osv. 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 blir oitersclag. 5 ligner på en s. Hvis du har to femtall etter hverandre, blir det ss. Da kan du se for deg en ss-soldat.

– Dette kan virke vanskelig, men det er mulig å få til hvis man trener litt, sier Oddbjørn By.

LES OGSÅ: Korpsunger blir skarpe gamle

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)