Hopp til innhold

Slik holder du på nyttårsforsettene

Et klassisk nyttårsforsett er å begynne å trene mer i det kommende året. Hva er ditt? Her kan du dele dine løfter og lese hva som skal til for å realisere dem.

Nyttårsaften

Det tikker mot 2013, og mange har kanskje en vag plan om å skjerpe seg i det nye året.

Foto: Colourbox

Slutte å røyke, spise sunnere, begynne å trene, bli mer økonomisk – Hvert bidige år blomstrer forsettene til live igjen, og innebærer som regel en intensjon om å gjøre livet bedre.

Har du kommet på et mer originalt forsett for 2013, eller er det den samme leksa om igjen?

På NRK.nos «nyttårsforsett»-vegg kan du dele dine nyttårsløfter og se hva andre har skrevet.

(Du velger selv om du vil være anonym eller stå frem med fullt navn)

Men hvordan skal man sikre seg at det ikke blir med tanken?

Uansett om målet er å trene mer eller bli verdensmester i vindusvasking, kan kanskje disse rådene bidra til at årets hellige løfter varer litt lenger enn til 15. januar.

Realistiske, men ambisiøse mål

– Vær realistisk, men ambisiøs nok til at det føles verdt å jobbe for. Men det viktigste er å sette av tid til å nå målet.

Det er personlig trener Tessa Sørensens beste råd for å realisere nyttårsforsettet om å begynne å trene mer.

Tessa Sørensen

Personlig trener Tessa Sørensen fra Driv Trening

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Hun mener julen ofte blir en tid hvor man setter egenbehov til side for familien og venner, og at nyttårsforsettet knyttet til trening gjerne blir et ønske om å prioritere seg selv.

– Jeg tror trening som nyttårsforsett henger like mye sammen med behovet for å koble av, finne egentid og oppnå et resultat som er helt uavhengig av andre, sier hun til NRK.no.

Sørensen mener oppskriften på et godt nyttårsforsett er å ta i betraktning livssituasjonen man er i, sette av tid til rådighet og være klar for veien mot målet.

– Du skal like følelsen når du har oppnådd nyttårsforsettet, men også veien dit. For det finnes mange fristelser på veien som lett kan gi deg en avsporing.

– Vær realistisk, men ambisiøs nok til at det føles verdt å jobbe for. Bestem deg for en gitt tidsramme hvor du har konkretisert hva du skal oppnå, slik at du vet når du er i mål, råder hun.

– Sett av nok tid

Et annet godt tips for å realisere nyttårsforsettet om å trene mer, kan være å finne seg en treningskamerat.

– Finn deg en partner som kan støtte deg når du vurderer å ikke komme på trening og som kan presse deg litt ekstra når du virkelig har dagen. Se på trening som din valgt egentid, brukt for at du skal bli en enda bedre utgave av deg selv, sier Sørensen.

Skal du klare å få til treningsforsettet, må du også sette av tid. Tid til planlegging av uken, tid til trening og tid til å spise riktig. Ofte er du over halvveis hvis du har planlagt og satt av tid.

I starten kan dette kreve stor tankevirksomhet, men blir lettere etter hvert som det blir automatisert, mener Sørensen.

– Før du vet ordet av det rekker du 30 minutter med trening før du skal på kino fordi du har med et ekstra treningsskift, i stedet for å dra hjemom først. Du velger å ta et eple i stedet for de litt tørre kakene på kontoret, fordi du ikke har lyst til å ødelegge løpeøkten etterpå.

– Eller du prøver noe utfordrende og spennende, som klatring eller kiting, fordi du har trent nok til å vite at du mestrer og kan få det til, sier treningsentusiasten.

For overveldende løfter

En av grunnene til at de samme temaene ofte dukker opp på lista år etter år, er nok at mange av forsettene blir for overveldende, ifølge den amerikanske psykologprofessoren William McCann.

– Fra et psykologisk perspektiv burde vi lage forsetter som vi vet at vi er i stand til å gjennomføre. Selv om det virker uhensiktsmessig burde vi senke forventningene, sa han i en pressemelding fra Wake Forest Baptist Health - et akademisk medisinsk senter i USA.

McCann anbefaler oppnåelige mål som:

  • Jeg skal spise litt mindre stekt mat i år.
  • Jeg skal kjøre litt saktere i år
  • Jeg skal snakke litt mindre og lytte litt mer i år

Psykolog Joshua Klapow fra University of Alabama at Birmingham mener det samme, ifølge en tidligere artikkel fra NRK.no

– Ikke ta munnen for full. Sikt mot suksess i stedet for stjernene, sier han ifølge en pressemelding fra universitetet.

Men selv et realistisk forsett kan lett gå i vasken, mener forskeren.

Lag en plan

Skal man lykkes i å gå ned i vekt eller å slutte å røyke, må man ville det på ordentlig, sier Klapow.

– Spør deg selv: vil jeg virkelig gjøre dette? Hvis ikke kommer det ikke til å skje.

Dessuten er du sjanseløs uten en plan.

Det er ikke nok å være inspirert. Uten en slagplan vil ikke endringene falle på plass, skriver NRK.no.

I forskningsprosjektet til professor E. J. Masicampo fra Wake Forest University, blir det også lagt vekt på å ha en god plan - ikke bare øker det sjansene for å lykkes, men sørger også for at du får tanken på forsettene ut av hodet.

– Så snart en plan er lagd, kan vi slutte å tenke på dette målet. Dette frigjør tankene så vi kan fokusere på andre oppgaver eller simpelthen nyte øyeblikket, sier forskeren.

Handler ofte om å endre vaner

Masicampo mener imidlertid at planen må være helt spesifikk for både når, hvor og hvordan målene skal oppnås. Den kan gjerne være formulert som hvis-så-regler for sannsynlige situasjoner.

Har du tenkt å gå ned i vekt, kan en av reglene være:

Hvis jeg går ut og spiser på restauranten der vennene mine pleier å møtes, så skal jeg bestille en salat, ikke burgeren og løkringene.

Det å overholde nyttårsløftene handler ofte om å endre vaner.

Og en viktig del av arbeidet er å se for seg at man setter planen ut i livet. Det å se for seg noe har nemlig en lignende effekt i hjernen som å faktisk gjøre det samme, sier Masicampo.

– Alt handler om å gjøre målet til en vane. En plan er som å skape en vane i forkant, før du faktisk har gjort noe.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)