Hopp til innhold

Slik holder du koken

Det koster å legge om livsstilen. Vi gir deg rådene for å holde motivasjonen oppe.

Trening
Foto: ScanStockPhoto

Trening er viktig for helsen - og for mange kan det kjennes tungt å komme i gang med treningen når man har hatt et lengre avbrekk.

Avtal med deg selv

- Det finnes ingen snarvei til suksess når det gjelder å skaffe seg bedre helsevaner, sier professor i fysisk aktivitet, Jorunn Sundgot-Borgen.

Det kan være god hjelp å lage avtaler med deg selv om hvor mange ganger i uken du skal trene. Men det er veldig viktig at du tilpasser målsetningen til det nivået du er på. 

 

 

Trening

Det er ingen snarvei til bedre helsevaner.

Foto: Galina Barskaya

Glem nederlag

Men ifølge professoren skal du ikke føle det som et nederlag hvis du ikke får gjennomført alle øktene du har satt deg som mål.

- Du har ikke tapt selv om du gikk på en smell. Det går an å begynne på en ny frisk, og hver eneste treningsøkt er bedre enn ingen i det hele tatt, sier Sundgot-Borgen.

- Forskjellen på de som klarer å gjennomføre avtalene de inngår med seg selv, og de som ikke lykkes, har med motivasjonen å gjøre.

 

Slik holder du koken:

 

Begynn i dag:

Ikke vent til i morgen eller mandag - men begynn i dag med livsstilendringen.

Start forsiktig:

Begynn treningen forsiktig og øk intensiteten gradvis.

 

Trening

- Avtal antallet treningsdager med deg selv, sier professor.

Foto: JOHN BAZEMORE / AP

Sett av tid

Avtal trening eller tur med venn. Gå eller sykle til jobb - og la bilen stå. Gå en tur mens barna er på fotballtrening eller lur inn en morgentur før de andre har stått opp.

Ha realistiske mål:

Klarer du ikke alt, må du fokusere på det du får til - og ikke det du ikke klarer.

Ha en gulrot:

Belønn deg selv når du har nått et delmål.

Ha det gøy:

Velg en idrett eller treningsform du synes er morsomt. Det kan også være lurt å variere med forskjellige aktiviteter. Hvis du liker å løpe eller gå, prøv å variere på turveiene du går.

 

 

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)