- God mathygiene er en forutsetning for god folkehelse, sier Atle Wold, seniorrådgiver ved Mattilsynets avdeling for hygiene og virksomhetskrav.
Syk av slurv
Hvis du slurver med mathygienen, kan du bli syk av smittestoffer maten er infisert med.
Matforgiftning kan føre til kvalme, oppkast, magesjau og feber. Symptomene kommer som regel fra en til åtte timer etter at du har spist, og varer normalt et par dager.
Men heldigvis er det en rekke forhåndsregler du kan ta for å unngå å bli syk.
Følger du rådene under, minsker du sjansen for matforgiftning betraktelig.
LES OGSÅ:
Dette er god mathygiene
- Vask hendene grundig med såpe før du lager mat.
- Bruk forkle, for da beskytter du maten mot bakterier på klærne dine.
- Hold kjøleskapet rent, sett temperaturen på fire grader eller lavere. Ha matvarer godt innpakket og atskilt fra hverandre. Ikke sett varm mat i kjøleskapet, for da stiger temperaturen og gir bedre vekstforhold for bakteriene.
- Hold deg unna anti-bakterielle vaskemidler, for det er fare for at bakteriene kan bli motstandsdyktige mot vanlige rengjøringsmidler.
- Følg datostemplingen på feridge produkter. Fersk kjøtt holder seg fire dager i kjøleskapet når pakken er åpnet. Pølser og pålegg tåler omkring ei uke, mens vakuumpakket spekepølse holder i tre-fire måneder. Skalldyr og fersk fisk bør spises i løpet av en dag.
- Sørg for at maten får tilstrekkelig varmebehandling. Ved 70-80 grader drepes de felste bakterier, mens lunken mat er grobunn for bakterier. Oppbevar maten så kort som mulig utenfor kjøleskapet.
- La aldri maten stå utildekket ute. Både insekter og fugler er smittebærere av bakterier. Hold også kjæledyr unna stedet du tilbereder mat.
- Hold stekt mat unna rå mat.
- Bruk rene kjøkkenredskaper og vask skjærebrett, oppvaskbørste og kjøkkenkluter ofte.
LES OGSÅ: