NRK Meny
Normal

Slik holder du deg frisk

God mathygiene er avgjørende om du holder deg frisk eller ikke.

mat, spise
Foto: ScanStockPhoto

 - God mathygiene er en forutsetning for god folkehelse, sier Atle Wold, seniorrådgiver ved Mattilsynets avdeling for hygiene og virksomhetskrav. 

Melk

Melk og fløte er lett bedervelig, og må oppbevares kjølig.

Foto: ScanStockPhoto

Syk av slurv

Hvis du slurver med mathygienen, kan du bli syk av smittestoffer maten er infisert med.

Matforgiftning kan føre til kvalme, oppkast, magesjau og feber. Symptomene kommer som regel fra en til åtte timer etter at du har spist, og varer normalt et par dager.

Men heldigvis er det en rekke forhåndsregler du kan ta for å unngå å bli syk.

Følger du rådene under, minsker du sjansen for matforgiftning betraktelig.

LES OGSÅ: - Grill riktig, hold deg frisk

Dette er god mathygiene

 • Vask hendene grundig med såpe før du lager mat.
  Illustrasjonsbilde

  Vask hender med såpe før du lager mat.

  Foto: Getty Images
 • Bruk forkle, for da beskytter du maten mot bakterier på klærne dine. 
 • Hold kjøleskapet rent, sett temperaturen på fire grader eller lavere. Ha matvarer godt innpakket og atskilt fra hverandre. Ikke sett varm mat i kjøleskapet, for da stiger temperaturen og gir bedre vekstforhold for bakteriene.
 • Hold deg unna anti-bakterielle vaskemidler, for det er fare for at bakteriene kan bli motstandsdyktige mot vanlige rengjøringsmidler. 
 • Følg datostemplingen på feridge produkter. Fersk kjøtt holder seg fire dager i kjøleskapet når pakken er åpnet. Pølser og pålegg tåler omkring ei uke, mens vakuumpakket spekepølse holder i tre-fire måneder. Skalldyr og fersk fisk bør spises i løpet av en dag. 
  Grønnsaker

  Frukt og grønnsaker bør skylles.

  Foto: ( DR) / NRK
 • Sørg for at maten får tilstrekkelig varmebehandling. Ved 70-80 grader drepes de felste bakterier, mens lunken mat er grobunn for bakterier. Oppbevar maten så kort som mulig utenfor kjøleskapet.
 • La aldri maten stå utildekket ute. Både insekter og fugler er smittebærere av bakterier. Hold også kjæledyr unna stedet du tilbereder mat.
 • Hold stekt mat unna rå mat.
 • Bruk rene kjøkkenredskaper og vask skjærebrett, oppvaskbørste og kjøkkenkluter ofte.

LES OGSÅ: Mmm...mat

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.