Hopp til innhold

Slik kan du gjenvinne kaffekapslene dine

Dagens definisjon av materialgjenvinning blir av de fleste begrenset til flasker, glass, papir, og plastemballasje. Men visste du at kaffekapslene du bruker kan gjenvinnes? Her ser du hvordan.

Kaffekapsler

I 2011 ble det for første gang solgt flere espressomaskiner enn kaffetraktere i Norge. Kapselmaskiner er de mest populære.

Foto: Tor Risberg / NRK

Om du er en av de mange som drikker kaffe fra en kapselmaskin – har du noen gang tenkt på om du kvitter deg med brukte kapsler på en god og miljøvennlig måte?

Flere av kapslene som brukes til kaffe og andre varmdrikker kan returneres i butikk eller via post. I hovedstaden kan det også bli aktuelt med miljøstasjoner med egne innsamlingsløsninger for kaffekapsler.

Tina Skudal, kommunikasjonsrådgiver i BIR

Tina Skudal i BIR forteller at mange forbrukere oppgir at brukte kaffekapsler er vanskelige å rengjøre.

Foto: BIR AS

– Vi tar jevnlig plukkanalyser av restavfallet men har ennå ikke sett så mange kaffekapsler i det avfallet vi har gjennomgått. Likevel er det grunn til å tro at forbrukerne kaster en del kaffekapsler i restavfallet fordi mange oppgir at det er vanskelig å rengjøre kapslene, sier Tina Skudal, kommunikasjonsrådgiver i BIR AS (Bergensområdets Interkommunale Renovasjonsselskap), til NRK.no.

Ifølge henne er ikke de populære engangskapslene, som brukes i mange kaffemaskiner i dag, særlig miljøvennlige. Skudal mener de brukte kaffekapslene er vanskelig å sortere ut til materialgjenvinning siden de er vanskelige å rengjøre skikkelig.

Tidkrevende transport

Kapslene finnes både i plast og aluminium. Plastavfallet går gjennom tidkrevende transport til gjenvinningsanlegg, og gruten i en kaffekapsel kan veie mer enn selve kapselen. Over tid vil avfallet råtne, og skape dårlig hygieniske arbeidsforhold.

– Så lenge kaffekapslene ikke er rengjort skal de kastet som restavfall, sier hun, og legger til:

– Det er ønskelig at produsentene av disse produktene i økende grad tilrettelegger for at emballasjen kan rengjøres for å bli materialgjenvunnet. Det ville gjort produktet mer miljøvennlig. I tillegg må informasjon om returordninger nå ut til forbrukerne, og det må være en oppfordring til forbrukerne å faktisk bruke slike ordninger.

800 kilo plast analysert

Ifølge tall fra Norsk kaffeinformasjons «Kafferapport 2013» drikker mer enn halvparten av befolkningen kaffe hver dag. Forbruket vårt av kokekaffe har gått kraftig ned, men også filterkaffen er på vikende front.

I 2011 ble det for første gang solgt flere espressomaskiner enn kaffetraktere i Norge. Og det er ikke de ordinære espressomaskinene nordmenn går mann av huse for å anskaffe seg. Kapselmaskiner er de mest populære.

Marit Lynes

Marit Lynes i Norsk kaffeinformasjon stiller seg spørrende til hvorfor miljøaspektet ikke står sterkere

Foto: Norsk Kaffeinformasjon

– Det som undrer meg når det gjelder kapselkaffe er at ingen ser ut til å tenke på miljøaspektet ved det å kaste all denne kapselemballasjen. Riktignok kan kapslene resirkuleres, men jeg tror ikke det er mange som spretter opp og skyller hver brukte kapsel, for så å levere den til metallgjenvinning har, Marit Lynes, leder i Norsk kaffeinformasjon, tidligere uttalt til NRK.no.

For rundt tre uker siden gjorde BIR AS en plukkanalyse på plastemballasje, hvor to store plastpaller på rundt 800 kilo hver ble analysert.

– Hvis det finnes en stor samling av kapsler fulle av grut vil vi få avvik på disse grunnet dårlig rengjøring. Plastgjenvinningsanlegg er ikke laget for å motta og behandle organisk avfall. I den siste analysen ble heldigvis ikke et slikt problem dokumentert, sier Skudal.

Gjenvinner for veldedighet

TASSIMO er en av flere leverandører av kapselmaskiner i Norge. De har lenge ønsket å tilby en grønnere løsning for sine varmdrikkskapsler i Skandinavia. Sammen med den globale miljøvirksomheten TerraCycle har TASSIMO siden 2011 tilbudt en kapsel-returordning til sine kunder.

Gjennom TerraCycles forretningsmodell blir miljøbevisste forbrukere landet rundt oppfordret til å melde seg på gratis på terracycle.no, for deretter å samle og sende inn sine brukte TASSIMOkapsler i posten. Portoen dekkes av TASSIMO, og som en takk mottar forbrukeren 10 øre per avfallsenhet som de kan donere til en verdighet som står deres hjerte nær.

  • Få en oversikt over returordningen i høyrespalten

Engasjementet fra norske forbrukere har vært stort, og i Skandinavia har innsamlingsprogrammet samlet inn over to millioner brukte kapsler. Over 26 tonn av disse har allerede blitt materialgjenvunnet. I Norge er den første halvmillions milepælen nådd.

– Kostnadene av å sortere ut hver enkelt avfallsstrøm, for så å måle dette opp mot verdien av avfallet, går ikke opp. Det blir rett og slett for dyrt for kommunene å tilby gjenvinningsløsninger for det som anses som kompliserte avfallsstrømmer. Det er her støtten fra samarbeidspartnere som TASSIMO kommer inn, sier nordisk regionsjef i TerraCycle, Christina Røren, i en pressemelding.

Så langt har innsamlingsprogrammet fått over 35 millioner deltakere i 23 land, og over 35 milliarder forbruksvarer som ellers hadde endt opp på søppelfyllinger eller forbrenningsanlegg har blitt materialgjenvunnet.

– Som TerraCycles første norske samarbeidspartner er vi stolte over prosjektet, og vi ser også engasjementet blant forbrukerne som deltar aktivt i resirkuleringen gjennom å sende inn sitt kapselavfall, sier Celin Huseby, nordisk kommunikasjonssjef i Mondelēz International, i en pressemelding.

– En kapsel er ikke emballasje

Geir Kronbæck, country manager Nespresso Norge

Geir Kronbæk i Nespresso Norge jobber hver dag for at deres returordning for brukte kaffekapsler skal bli mer brukervennlig.

Foto: Nespresso

Nespresso er en annen leverandør av kapselmaskiner, og 80 prosent av kaffekapslene deres er laget av resirkulert aluminium. Per i dag har de butikk i Oslo, Bergen og Stavanger, og i alle disse er det mulighet for innsamling av brukte kapsler fra forbrukerne.

– Vi ønsker å gjøre det enklere å samle inn disse. Hvis en kunde som eksempelvis bor i Tromsø selv tar initiativ til å sende sine brukte kapsler til butikken, så kan det gjøres. Vi tar imot uansett hvordan det kommer til oss, sier Geir Kronbæck, country manager i Nespresso Norge, til NRK.no.

Foreløpig har butikkene kapasitet til å ta imot cirka 40 prosent av kapslene som selges, men målsettingen er en helt annen – den er på 80 prosent. Kronbæck forteller at naboene våre i Sverige har fått til 100 prosent, av den enkle årsak at glass og metall samles inn i to separate konteinere. I Norge samles det inn i en.

  • Få en oversikt over returordningen i høyrespalten

At en slik returordning skal bli mer brukervennlig, har Kronbæck på agendaen hver dag. De fleste organisasjonene Nespresso møter sier at kapslene må samles inn via glass- og metallemballasje.

Syklus som jobber med glass- og metallgjenvinning er uenige, og har et klart råd til forbrukerne.

Jacob Smith, markedssjef i Syklus

Jacob Smith i Syklus mener kaffekapsler er et produkt fremfor emballasje.

Foto: Syklus

Kast kaffekapslene i restavfallet. En slik kapsel er ikke emballasje, det er et produkt, sier markedssjef i Syklus, Jacob Smith, til NRK.no, og legger til:

– Mange av disse kapslene består av plast og noen i aluminium. En av sistnevnte kapsel består av drøye et gram aluminium, mens det brukte produktet i hovedsak består av vann og organisk materiale.

– Vi stanger hodet i veggen

Ifølge Smith vil det være en forutsetning at kapslene rengjøres ordentlig hvis de skal inngå i glass- og metallemballasjen. Likevel mener han det er å forlange litt for mye av forbrukeren.

– Det er miljøvennlig til en viss grad, og det er gjennomførbart. Hvis alle i Norge leverte sine brukte kaffekapsler til oss, vil vi etter mine beregninger kanskje få inn 60 tonn med aluminium. Å oppfordre folk til å fjøre en stor jobb for å rengjøre relativt lite aluminium vil være feil, sier Smith.

Han forteller at dersom det kommer grut og kaffevann i deres anlegg, vil det medføre at de får flere kostnader som går på rengjøring av maskiner, noe som vil ta mye mer energi enn det de eventuelt vil få ut av selve kapslene.

Nespresso har hatt lange og gode samtaler med Syklus, men synes det er fortvilende at de ikke har kommet nærmere en bedre ordning.

– Akkurat nå stanger vi hodet i veggen, og kommer ikke gjennom. Siden 2008 har vi i Norge hatt et bra trykk på å få dette til, så vi gir oss ikke. Det kommer til å skje vi bare vet ikke når, sier Kronbæk.

Foreløpig er Oslo kommune de eneste som har kommet med positive signaler.

– Oslo kommune planlegger å iverksette lokale miljøstasjoner. Det er foreløpig snakk om cirka syv stykker, og på disse håper vi å kunne diskutere løsninger for innsamling av kaffekapsler. Vi har derfor et håp om at Oslo kan være en foregangskommune, sier Kronbæk.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)