Slik går du opp i vekt

Dette gir deg garantert mer flesk på kroppen.

Tynne bein

Det er ikke alle som ønsker seg tynnere lår. En del av oss drømmer om det motsatte.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

For de fleste av oss er det noen ekstra kilo som bekymrer, snarere enn det motsatte. Men følelsen av å være for tynn er ikke bedre.

Og for de det gjelder, flommer det ikke akkurat over av gode råd i ukebladene, og det er dårlig marked for "opp i vekt"-klubber.

Og veien til et tyngre liv krever også innsats.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere mulige årsaker

I tillegg til genetisk disposisjon for undervekt, kan det være en del andre medvirkende årsaker, sier ernæringsfysiolog Katja Maria Jackson til DR.dk .

 • Røyking
 • Psykiske problemer
 • Svært mye fysisk aktivitet
 • For lavt energiinntak
 • Forhøyet stoffskifte
 • Uhensiktsmessige matvaner

Spesielt viktig er det å slutte å røyke, siden det både hemmer apetitten og øker forbrenningen.

Trenger du flere argumenter?

Dårlig matlyst

Dersom problemet er at man spiser for lite, kan det være vanskelig å gjøre noe med, fordi man rett og slett har liten apetitt, ifølge Jackson.

Men for å kunne legge på seg, er man nødt til å gjøre endringer slik at inntaket blir større enn forbruket.

Hvis matlysten er liten, så det er vanskelig å spise større mengder, kan man i stedet øke kostens energitetthet. Det vil si at man spiser flere kalorier per gram mat enn før.

Det kan også være lurt å spise flere små måltider i stedet for store, hvis matlysten er liten. Flere hovedmåltider og mellommåltider kan være en god løsning.

Mer fett

Hvis du spiser lite fett i utgangspunktet, er det lurt å spise mer av sunne, fete matvarer. Da bør du holde deg til mat som inneholder sunt fett:

 • Olivenolje, rapsolje, solsikkeolje
 • Peanøtter, hasselnøtter, mandler
 • Avocado
 • Mørk kvalitetssjokolade
 • Fet fisk

Kroppen trenger fett, men hva du spiser er ikke ett fett ...

Mer karbohydrater

Når vekten skal opp, kan du godt spise mer karbohydrater. Dersom du spiser mye grove kornprodukter, kan du godt spise mer fint mel, ifølge Jackson.

Flytende karbohydrater i form av juice og smoothies er også en lettvint måte å øke energinivået i maten på. Dessuten metter frukten mindre når den er most til juice enn når den spises hel.

Mindre mosjon

Trener du mye, er det selvfølgelig bra. Men dersom du har problemer med å gå opp i vekt, kan det være en idé å kutte litt ned på aktiviteten mens du går inn for å legge til kilo.

Enten kan du trene færre økter, eller redusere intensiteten på treningen, råder Jackson.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.