Hopp til innhold

Slik fjerner du salt fra skoene

Saltflekker på skoene stammer ofte fra skoene selv. Grønnsåpe og ukentlig impregnering er løsningen.

Saltrender på sko

Det er ikke bare veisalt som gjør at skoene dine kan bli seende slik ut om vinteren.

Foto: Kine Løken Thoreid / NRK

– Den enkleste måten å fjerne saltrender fra sko og støvler, er å gni dem inn med litt melk. Melkefettet har egenskaper som fjerner saltflekker fra skoene, skriver det danske nettstedet Forbrugerkemi.dk. Norske eksperter er ikke umiddelbart enige.

– Både melk, kefir, eddik og sitron har vært nevnt som hjelpemidler mot saltrender på skoene. Selv sverger jeg til grønnsåpe, sier skomakermester Asbjørn Dagestad til NRK.no.

Han forteller at de fleste saltmerkene oppstår når bare deler av skoen blir våt. – Når skoene tørker, blir saltet sittende igjen som en liten forhøyelse i overgangen til den delen som ikke har vært utsatt for fuktighet.

– Men ofte kommer saltet fra selve skinnet, og ikke utenfra. Det er forklaringen på at man faktisk kan oppleve saltutslag også når man har vært ute i slaps eller snø som ikke er strødd med salt. For eksempel når man går på ski, sier Dagestad.

LES OGSÅ:

Vann og grønnsåpe

Du kan kjøpe dyre kjemikalier som etter sigende skal fjerne salt fra fottøyet. Men Dagestad har liten tro på dem.

– Jeg vasker i stedet skoene med utvannet grønnsåpe slik at hele skoskinnet blir gjennomvått. Så stryker jeg godt over med et håndkle, og pusser gjentatte ganger mens skoene langsomt tørker i romtemperatur. Det pleier å gjøre susen mot stygge saltrender, forteller skomakeren.

Han understreker at skoene må bli bli helt tørre før du tar dem i bruk igjen. Samtidig advarer han mot å vaske lærsko med salmiakk eller andre fettløselige vaskemidler. Det åpner porene slik at skoene blir mer mottakelige for fuktighet selv om man pusser dem ofte.

– En god sko er impregnert på fabrikken, og skal ikke utsettes for vaskemidler som fjerner fettet. Men de aller fleste skinnsko tåler å bli vasket med vegetabilsk såpe, sier Dagestad.

– Uggsko, den populære sauepelsskoen som er en litt avansert utetøffel, ville jeg ha kjørt på mild ullvask i vaskemaskinen, legger han til.

Kromsalt

Støvler i snøen

Salt kan slå ut på skoene også når du går på en vei som ikke er saltet.

Foto: ScanStock

Veisalt er ikke skoenes beste venn. Men Stein Peterson, tidligere skomakerlærer, bekrefter at ikke alle saltutslag stammer fra veisalt. Det kan like gjerne være kromsalt fra garvingen da skoene var nye.

Men hvorfor dette saltet skilles ut når skoene blir våte, er mer usikkert.

Garvingen, som beskytter læret mot forråtnelse, var mye bedre før i tida. Da var fett og bark vanlige ingredienser. I våre dager har tungmetallet krom overtatt på mange skofabrikker, forteller Peterson.

– Hva er ditt beste råd for vintervedlikehold av skotøy?

– Å impregnere ofte. Det holder ikke med én behandling i sesongen. Den største utfordringen er ikke hvilken type impregnering du bruker, men hvor ofte du impregnerer, sier Peterson.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ukentlig impregnering

Eksperten mener at gode sko på denne tiden av året bør settes inn med fett minst én gang i uka, helst før skoene er blitt helt tørre.

– Gjør man det ofte, holder det lenge med vanlig skokrem. Suppler eventuelt med impregneringskrem hvis skoene skal brukes mye i slaps og søle. Hyppig impregnering forlenger skoenes levetid og gjør dem mykere og mer behagelige i bruk, forklarer Peterson.

– Man bør også ha flere par sko å bytte med, slik at de sakte rekker å bli helt tørre etter bruk. Dessuten er det viktig å vaske fottøyet med én gang saltet er blitt synlig i skillet mellom vått og tørt, sier han.

I likhet med skomakermester Dagestad mener også Peterson at hele lærskoen bør fuktes og vaskes hvis bare deler av den er blitt våt og "salt-stygg".

– Deretter skal den tørke veldig sakte, helst ikke på gulv med varmekabler. Og hvis skoen har lærsåle, kan det være lurt å henge den opp slik at den også blir helt tørr på undersiden, sier han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)