NRK Meny
Normal

Slik finner du igjen en stjålet båt

Etter hvert som vi kjøper dyrere båter blir det også mer og mer lukrativt å stjele dem. Likevel har bare 10 prosent av norske båter installert et gjenfinningssystem.

Tyveri av båt

Det er mulig å følge tyvenes ferd med din stjålne båt enten det skjer over land eller sjø.

Foto: Eirik Kleiven, NRK

I Norge stjeles det 2000 båter og båtmotorer i året. Å ha muligheten til å spore båten din dersom den er stjålet er kostbart, men for dem som har investert mye penger i båt så kan det være nyttig å forsikre seg på denne måten.

Flere forsikringsselskap vil også gi deg 10 prosent billigere båtforsikring dersom du installerer et gjenfinningssystem.

Sammen med Båtmagasinet har FBI sett nærmere på tre ulike system for sporing av båter:

Guard

Guard systems har et system basert på radiopeiling. Du kjøper en radiomodul som du selv gjemmer i båten din. Når du oppdager at båten er stjålet ringer du vaktsentralen som setter i gang et søk etter båten din med bruk av antenner, biler og til og med fly dersom det skulle være nødvendig.

Fordelene med systemet er at det enkelt og sikkert. Det er vanskeligere for båttyvene å forstyrre signalene til radiomodulen, så fremt de ikke finner selve modulen.

Ulempene er at det er du selv som må oppdage og varsle vaktsentralen om at båten er stjålet. Da kan tyvene allerede ha fått et langt forsprang.

Pris ved innkjøp av systemet er kr 3990,- for det første året, deretter kr 1625,- de neste årene. I denne prisen er det inkludert tilknytning og utrykning fra vaktsentral.

(artikkelen fortsetter under bildet!)

Datasporingsutstyr

FBI ser nærmere på sporingssystemente til Guard, C-pod og Defa.

Foto: Eirik Kleiven, NRK

C-pod

C-pod har et alarm- og gjenfinningssystem som minner om en boligalarm. Du monterer ulike sensorer i båten som varsler deg via mobilnettet om at uvedkommende er på ferde. GPSen i enheten vil da gi deg posisjonen til båten, noe du kan få opp på datamaskinen.

Fordelene med systemet er at du kan koble mange ulike tilleggsfunksjoner til enheten. I tillegg å bli varslet om at båten er stjålet kan du også bli varslet om at det står vann i båten, at batterinivået i båten er lavt eller om det er sterk røykutvikling i båten.

Ulempene kan være at systemet er avhengig av mobildekning, det vil si at sentralenheten ikke vil kunne sende deg meldinger om posisjonen til båten hvis systemet er jammet av tyvene eller av andre grunner er i et område uten mobildekning.

Pris ved innkjøp av systemets grunnpakke er 6963 kr, men denne prisen øker med mange hundrelapper for hver ekstra sensor du ønsker enten dette er en bevegelsessensor eller en røyksensor. Du kan velge mellom to ulike abonnementer.

For kr 2388, - i året kobles systemet opp mot et profesjonelt vaktselskap. Forsikringsselskapene krever dette for at systemet skal være FG-godkjent. Dersom du kun ønsker å bli varslet selv så belastes dette pr sms som blir sendt eller at du betaler 1300,- kr i året for fri bruk av meldinger til og fra systemet.

Sporing av stjålet båt

Via mobilen får du oppgitt posisjonen til den stjålne båten

Foto: Eirik Kleiven, NRK

Defa

Har du en verdifull utenbordsmotor kan det være til liten hjelp at båten blir sporet opp, dersom selve motoren er borte. Det blir stadig vanligere for tyvene å stjele kun båtmotoren. For fem år siden sto dette for 15 prosent av det totale antall båttyverier. Nå er denne andelen økt til 40 prosent.

Defa har et alarm- og gjenfinningssystem som kan plasseres i selve båtmotoren. Som med C-pod er dette et system med innebygget GPS som varsler via mobilnettet. Blir motoren flyttet vil enheten registrere dette og varsle eieren eller en vaktsentral om dette via sms. Det er da mulig å få vist posisjonen til båten på datamaskinen.

Fordelen med systemet er at det er robust system som kan gjemmes i båtmotoren. Det er også mulig å koble til sensor for å varsle om høy vannstand i båten.

Ulempen kan være at systemet krever profesjonell montering og er avhengig av mobildekning.

Prisen ved innkjøp av systemet er kr 6019,- inkludert en engangs teleavgift. I tillegg må du betale for at profesjonelle montører installerer systemet. Du kan velge mellom to ulike abonnementer.

For kr 995, - i året kobles systemet opp mot et profesjonelt vaktselskap. Forsikringsselskapene krever dette for at systemet skal være FG-godkjent. For kr 449,- i året er det du selv som varsles og kan overvåke posisjonen og bruken av båten.

Les mer i Båtmagasinet

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.