Slik finner du bikiniformen

- Det er utrolig hva du kan få til før sommeren hvis du setter igang nå, lover Yngvar Andersen.

Bikini

Det går mot sommer, og fortsatt kan det skje mye med kroppen før bikinien.

Foto: Michèle Constantini / Colourbox

Yngvar Andersen

Det kan skje masse, masse fra nå og fram til sommeren, lover Yngvar Andersen.

Foto: Tuva Jorfald / NRK

Stein Viggo Sagvolden har gått ned 17 kilo siden han begynte å trene i januar, da han var en av tre deltakere i serien «To buksestørrelser ned».

Og oppskriften er enkel:

- Tren godt og kast det verste i skapet, sier trener Yngvar Andersen.

- Det er tre måneder siden 1. januar, og tre måneder til sommeren. Om du har sprukket eller ikke kommet igang, er det bare å se på deltakerne fra januar. Det er utrolig hva du kan få til på den tida, selv uten en streng diett, fortsetter han.

Bortkastet med situps

Panikk-situps er en velkjent strategi i forkant av bikinisesongen, men dette er ifølge Yngvar en lite effektiv idé.

- Det som virker best hvis du vil redusere magen, er kondisjonstrening kombinert med styrketrening. Og da er det styrketrening av de store muskelgruppene som gjelder, råder han.

Målet med styrketreningen er å beholde mest mulig av muskelmassen ved vektreduksjon, og naturligvis øke den hvis man vil opp i vekt.

Det gjør at kroppen forbrenner mer - også når du ikke trener. Og det er langt mer effektivt i kampen mot det farlige magefettet enn å angripe magemusklene alene.

- Øvelser for de store muskelgruppene gjør også at du bruker mer energi under selve treningen, sier Yngvar.

Styrketrening gir dobbel effekt

Mage (Illustrasjonsfoto)

Hvis dette er målet, må du trene styrke. Men situps er ikke veien, ifølge Yngvar Andersen.

Foto: Sinar 2

En annen bieffekt av styrketrening, er at man gjerne får bedre holdning av det. Dermed får man en dobbel effekt utseendemessig.

- Det gjør at man ser bedre ut, selv om man ikke nødvendigvis har gått ned så mye i centimeter og kilo, sier Yngvar.

- Litt mer utvikla muskulatur i bryst, skuldre og rygg vil også få midjen til å se smalere ut, utdyper han.

For å bedre holdningen, er det viktig å trene mage, øvre del av ryggen og baksiden av skuldrene. Enkeltøvelser på ulike nivåer finner du her.

Sett deg evighetsmål

Sommeren er et godt mål i starten, men samtidig er det viktig at du ser lenger fram.

- Alle som begynner å trene vil oppleve at de stagnerer litt etter halvannen til tre måneder. Da er det en del som faller tilbake til gamle synder, forteller Yngvar.

- Derfor er det viktig at man klarer å sette seg et slags evighetsmål. Når du har kommet i god form og gått ned noen kilo, skal du si til deg selv at du aldri skal bli dårligere enn dette, råder han.

På den måten får det stadiet man har nådd også en verdi i seg selv.

- Det er lett å motivere seg til stor framgang og høye mål. Men når du har nådd målet må du også klare å være fornøyd med det du har oppnådd. «Det er her jeg skal være», sier Yngvar.

LES OGSÅ:

Unngå slankekur

Fram mot sommeren kan det skje utrolig mye med en dvask kropp.

- Mitt råd er å satse på trening. Unngå en voldsom slankekur, selv om det kan være fristende å gå ned mange kilo fort. Spis sunt, men ikke dramatisk lite, råder Yngvar Andersen.

En grei regel kan være å kutte ut hverdagssnopet, men unne seg litt av og til.

- Hvis man har levd på knallhard diett som en må tenke på fra seks om morgenen til elleve om kvelden, og må nekte seg omtrent alt man møter, er det klart at man er dødssliten etter tre måneder. Og så legger man på seg ti kilo på to dager, ler Yngvar.

De som har veldig mye fett å miste og som knapt kan bevege seg, vil trenge spesielt harde dietter i starten for å bli i stand til å trene. Dette bør man i så fall gjøre i samarbeid med eksperter, understreker han.

- Målet er å få til en livsstilsendring som skal vare. Også etter sommeren.

LES OGSÅ:

Slik gjennomfører du tre økter i uka:

1 TIME STYRKE

Video Styrkeøvelser

1 TIME INTERVALL

Video Intervalltrening

1 TIME LANGKJØRING

Video Langkjøring

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.