NRK Meny
Normal

Unngå ferieblues: – Hva med å starte jobben på en onsdag?

Føler du deg litt nedfor fordi ferien er slutt? Du er ikke alene. Med enkle grep får du arbeidslysten tilbake.

Ferie

Drømmer du deg bort på jobb og sliter med å komme i gang? Da er det flere ting du kan gjøre som gir deg gnisten tilbake.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Drømmer du deg tilbake til en solrik dag på stranda eller palmesus? Mange synes det er ekstra tungt å komme tilbake på jobb etter ferien.

Eirin Alexandersen

Psykolog Eirin Alexandersen sier det er viktig å få på plass rutinene etter ferien.

Foto: Psykologsenteret

– Ferier er noe de aller fleste ser fram mot og tiden inn mot sommeren er særlig fylt av en søt forventing for oss nordmenn. Hvorfor noen føler seg nedstemt i etterkant kan variere fra person til person. Noe av forklaringen kan være at mange opplever overganger som slitsomme, sier Eirin Alexandersen, psykolog ved Psykologsenteret.

I sommerferien tar vi en pause fra det livet vi ellers lever.

– Tilbake venter en hverdag som ikke har blitt satt på hold. Forpliktelsene er de samme, postkassen full av regninger, bankkontoen tom og skrivebord med arbeidsoppgavene vi forlot er der fortsatt.

Hun har følgende råd.

– Forsøk å skifte fokus. Få rutinene på plass så raskt som mulig. Særlig med tanke på søvn, mat og aktivitet. Kanskje kan det være ganske fint å være tilbake i hverdagen. Sommeren er fortsatt her og høsten er lang. Gå deg en tur og kjenn lukta av skogen som snart står i høstprakt, finn fram bærbøtta, fyr opp grillen og ta kontakt med en gammel venn.

Sopp

Kanskje bruke den fine høsten til å komme deg ut i naturen. Kanskje plukke sopp og bær?

Foto: Anette Torjusen / NRK

Hopp i det

Også forfatter og mental trener Christine Otterstad sier det er vanlig at man har litt ferieblues.

– De fleste har det sånn fordi vi synes det er behagelig å ha ferie. For å komme seg tilbake til jobb, trenger vi motivasjon. Motivasjon er noe som ikke varer så lenge av gangen.

Hun forklarer at vi vanligvis har disiplin i hverdagen. Vi står opp, leverer i barnehagen og går på jobb.

– Når vi ikke har denne hverdagsdisiplinen og rokerer litt ved den, trenger vi litt tid til å finne tilbake, sier hun.

Disiplin forbindes ofte med noe negativt, men det er det ikke, understreker hun.

– Disiplin er bra for oss og vi trenger rutiner. I ferien er det lett å komme ut av rutinene og jo mer ferie vi har, jo mindre disiplin har vi.

For å få gnisten tilbake, må du bare hoppe i det, sier Otterstad

– Det er ikke nødvendigvis slik at du må starte på en mandag. Hva med å starte jobben på en onsdag? Spør hun.

Jobb på en onsdag

Hva med å gjøre uka kortere? Så blir ikke overgangen så stor?

Foto: Anette Torjusen / NRK

Når du først er på jobb, bør du sette deg noen delmål. Ikke utsett ting, det er det verste du kan gjøre. Vær også snill mot deg selv.

– Kjøp med deg en kaffe fra kaffebaren på vei til jobb og ring gubben og avtal et glass vin etter jobb. Forleng kosen fra ferien, oppfordrer hun.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.