Slik fikk Kåre mer hår

Kåre Mortensen betalte 50.000 kroner for en hårtransplantasjon. – Innerst inne tror jeg at menn synes det er kjipt når de mister hår, sier 43-åringen.

Kåre Mortensen etter hårtransplantasjon

Å gjøre noe med tynt hår er på linje med andre mennesker som sminker eller styler seg, går på gymen for å få fram sixpac'en eller bruker silikon og Botox, mener Kåre Mortensen.

Foto: Ole Andreas Grøntvedt / NRK

– Innerst inne tror jeg at menn synes det er litt kjipt når de mister hår, sier Kåre Mortensen. Han vurderte flere ulike behandlinger for å redde hårpryden. Valget falt på transplantasjon.

– Selv om jeg aldri var veldig plaget av hårtapet, var det lenge et alternativ å gjøre noe med det. Jeg endte opp med å tro at en hårtransplantasjon kunne få meg til å føle meg bedre, sier han.

– Etterpå har jeg kikket mye i speilet for å se om gresset har grodd. Og jeg er veldig fornøyd med resultatet, sier han.

Se bilder av hårtransplantasjonen nederst i artikkelen.

– Alle vil se bedre ut

Tobarnsfaren mener at "alle" gjør noe for å ta seg bedre ut.

– Å gjøre noe med tynt hår er på linje med andre mennesker som sminker eller styler seg, går på gymen for å få fram sixpac'en eller bruker silikon og Botox og sånne ting, sier han til NRK Puls.

Snart ti år er gått siden Mortensen la merke til den gryende månen på hodet.

– Jeg ble først klar over det da jeg ble filmet ovenfra. Da jeg så filmen kunne jeg ikke forstå at dette var meg, sier tobarnsfaren.

– Barna mine minte meg på det nesten hver dag, enten ved å stryke hånda over hodet mitt eller mobbe meg for at jeg var flintskalla. De sa at det ikke er noe hår på toppen; at jeg er "tynn i hyssingen".

Flere årsaker

Hårtransplantasjon

Hodebunnen 'pumpes opp' med saltvann for å forenkle fjerningen av hårsekkene som skal flyttes.

Foto: Ole Andreas Grøntvedt / NRK

Vanlig hårtap hos menn skyldes en kombinasjon av mannlige kjønnshormoner, en genetisk arvelig disposisjon og alder.

– Hårtapet er en ganske komplisert miks av disse tingene, forteller hud- og hårlege og NTNU-professor Cato Mørk.

Å miste hår kan ha noe å gjøre med følelsen av tapt identitet og image.

– For mange handler det også om tapt attraktivitet. Når man spør folk, er det fortsatt slik at en god hårmanke er attraktivt, sier legen.

1200 hårsekker

Kåre Mortensens behandling startet med at alt hår ble klippet helt ned. Deretter ventet nesten åtte timer på benken.

Fra nakken hans fjernes 1200 hårsekker, etter at hodebunnen er "pumpet opp" med saltvann for å gjøre fjerningen enklere.

Så starter den møysommelige prosessen med å sette hårsekkene inn igjen, ett for ett, i det hårløse området.

– Jeg føler meg litt bedre, sier Mortensen da NRK Puls treffer ham nesten ett år etter hårtransplantasjonen.

Han er fornøyd med det "nye" utseendet.

– Dette er jo et spørsmål om å føle seg bra. Jeg synes det ser bedre ut med hår på hodet enn måne midt på, sier han.

Behandlingen han kjøpte på Mercurklinikken kostet i overkant av 50.000 kroner. Flere andre norske klinikker tilbyr tilsvarende behandling.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.