Hopp til innhold

Slik får du pengene dine tilbake

Vulkanskyen fra Island har skapt reisekaos over hele Europa. Nå kommer klagestormen - og slik gjør du det.

Kansellerte flyavganger

Full stans i flytrafikken etter vulkanutbruddet på Island skapte totalt kaos på flyplassene.

Foto: PHILIPP GUELLAND / AFP

Hundretusener av flypassasjerer over store deler av Europa har vært rammet av flykaoset. Alle har krav på informasjon, men de fleste har måttet smøre seg med tålmodighet på rødglødende telefonlinjer.

Her er noen råd om hvordan du går fram for å få flybilletten refundert eller endret.

  • Krav om refusjon bør gjøres skriftlig, ikke kun over telefon.
  • Fyller du ut et elektronisk skjema på nettet, kan det være lurt å ta en kopi eller å skrive ut før du sender det avgårde. Da blir det enklere å dokumentere kravet ditt hvis det skulle oppstå misforståelser i ettertid.
  • Bruker du telefon, er det ikke nødvendig å ringe selskapet umiddelbart. Unntaket er hvis du skal booke om billetten til en avgang i nær framtid. Andre telefonhenvendelser kan gjøres litt senere, når pågangen har roet seg.
  • Krav kan også rettes til kjøpsstedet (reisebyrået), som da skal videresende kravet til selskapet.

Alle passasjerer som rammes av flystansen i Norge har krav på refusjon av billettprisen eller avgiftsfri ombooking. Men betalt hotell refunderes ikke .

Her får du refusjon

      Norwegian

  • Nummeret til Norwegians kundeservice er 815 21 815
    (eller 00 47 214 90 015 hvis du ringer fra utlandet).

      SAS

  • Telefonnummeret til SAS er 05400
    (eller +47 915 05 400 fra utlandet).

      Widerøe

  • Nummeret til Widerøe er 81 00 12 00
  • Kundene får refusjon ved å sende en . Har du kjøpt billett gjennom et reisebyrå, ber du om refusjon derfra.

     Øvrige flyselskaper

  • over andre ruteselskaper som opererer på norske flyplasser.

Ingen vet nøyaktig antall flypassasjerer som er rammet i de mange landene som er berørt. Men det handler om flere hundre tusen.

- Vi berømmer de reisende for stor forståelse i en svært vanskelig situasjon. Dette har gjort situasjonen litt enklere for oss, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS Norge.

LES OGSÅ:

Refusjon av chartertur?

Tusenvis av turister på pakkereise er også rammet av flystansen.

- Charterpassasjerer har krav på ombooking til et tilsvarende reisemål. Men selskapene kan ikke tvinge dem til å godta en annen destinasjon, forteller juridisk rådgiver Elise Korsvik i Forbrukerrådet.

- Har du for eksempel kjøpt en tur til Mallorca og blir tilbudt en alternativ charterreise til Thailand for samme pris, er det opp til deg om du vil godta dette. Vil du ikke til Thailand, har du krav på refusjon, sier hun.

Dette kan du ikke kreve

Mange utgifter man kan få i forbindelse med kansellert flytur, dekkes ikke av flyselskapene.

- Alle bør sjekke hva reiseforsikringen eventuelt dekker. Men det kan ikke rettes erstatningskrav mot flyselskapene for slike ting som tapt arbeidsfortjeneste, transport til og fra flyplass, parkeringutgifter og bestilt hotell.

- I denne spesielle situasjonen er slike utgifter ikke noe kan du kan stille noen til ansvar for. Dermed har du heller ikke rett til å få dem kompensert fra flyselskapet, forklarer Elise Korsvik.

Uklare regler for strandede

Den såkalte EU-forordningen om rettigheter for flypassasjerer har ikke tatt høyde for den ekstraordinære situasjonen som vulkanutbruddet på Island er.

- Disse reglene gjelder velkjente typer forsinkelse som snøstorm, tåke og teknisk svikt. Da har passasjerene blant annet rett til forpleining (mat og overnatting) mens de venter på neste avgang. I den situasjonen som nå har oppstått er reglene litt mer flytende, sier Korsvik.

Hennes råd er at passasjerer som bor på hotell i utlandet uten mulighet til å komme seg hjem til Norge, tar vare på kvitteringene for innkvartering og mat, i tilfelle reiseforsikringen dekker hele eller deler av beløpet.

- Ikke ubegrenset

Reisebransjedirektør Rolf Forsdahl i Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH) bekrefter at de europeiske reglene om flypassasjerers rettigheter ikke er laget med tanke på denne helt ekstraordinære situasjonen.

- Det har aldri vært meningen at flyselskapenes omsorgsplikt er ubegrenset. Det er rett og slett ikke økonomisk mulig. Alle passasjerer kan imidlertid være trygge på at de får billettpengene tilbake eller at de blir booket om, sier Forsdahl.

HSH har laget en oversikt over reisearrangørers plikter og rettigheter i forbindelse med stengningen av luftrommet. Den kan du lese her.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)