NRK Meny
Normal

Slik får du mer miljøvennlig jord

Her er listen over hvordan du kan få tak i plantejord som ikke er miljøskadelig torv for hagen din.

Plantejord uten torv

Det kan være vanskelig å få tak i plantejord som ikke inneholder torv.

Foto: NRK

Med en gang man graver ned i myra for å ta ut torv til folks blomsterbed slippes det ut store mengder karbondioksid. Miljødirektoratet ber hageeierne unngå torv og heller kjøpe kompost. Men det er ikke alltid like lett.

NRK Forbrukerinspektørene har vært på flere hagesentre og lett etter torvfrie poser med hagejord. Det viste seg vanskelig. Grønt AS er hovedleverandør til flere av de store kjedene som selger plantejord til forbrukerne. De benytter i stor grad torv i sine produkter.

– I dag har vi ingen fullgode alternativer som er bærekraftige og som ikke forverrer klimaregnskapet. Men vi jobber med det. Vi ser etter ulike alternativer i produktene våre som reduserer torvmengden, men i dag er vi ikke i stand til å kutte ut torv i sin helhet, sier direktør Roy Bonnegolt i Grønt AS.

Kjøpe kompost

Harald Aanes, Driftssjef for Oslokompost

Harald Aanes, Driftssjef for Oslokompost lager kompost av avfall på Grønmo.

Foto: Christina Neumann / NRK

Men selv om det er vanskelig å kjøpe ren kompost på hagesentrene, så kan du få kjøpt det på gjenbruksstasjoner over store deler av landet. Her er noen av stedene som selger kompost:

Akershus: Øvre Romerike Avfallsselskap, Mogreina og Romerike avfallsforedling

Buskerud: Lindum, Drammen

Hordaland: Grønn Vekst Vestlandet, Blomsterdalen og Nordhordland og Gulen Interkommunale Renovasjonsselskap, Hundvin

Hedmark: Solør Renovasjon, Flisa og Fjellregionen interkommunale avfallsselskap i Torpet, Røros, Tynset, Stor-Elvdal, Alvdal

Oslo: Oslo kommune Renovasjonsetaten, kompostplassen til Oslo kommune på Bygdøy, Haraldrud, Grefsen, Grønmo

Rogaland: Haugaland Interkommunale Miljøverk, Toraneset Miljøpark i Skjold
Årabrot Miljøpark i Haugesund, Etne Miljøstasjon

Sogn og Fjordane: Sogn interkommunale miljø- og avfallsselskap, Kaupanger

Troms: Avfallsservice Skibotn, Storfjord

Like før sommeren fikk også hagesenteret Plantasjen et produkt som skal være helt torvfritt og økologisk. Blomsterjorden består av kokosmel og hageavfall, og selges på alle sentrene til kjeden.

– Vi ønsker å ha et torvfritt alternativ. Det har vært etterspørsel etter det fra kunder, forklarer gartner Hilde Poppe i Plantasjen.

– Gjør lite hjemme

Torv

Plantejorden som selges på hagesentre består stort sett av torv.

Foto: Christina Neumann / NRK

Nordmenn kjøper jord tilsvarende 4 millioner 50-literssekker i året for å plante i bed og ordne i hager.

Med en torvandel på 86 prosent i gjennomsnitt tilsvarer det 3,5 millioner 50-literssekker med torv – eller 176.000 kubikkmeter i løpet av et år. Det viser en utregning Framtiden i våre hender har gjort.

Dette produserer over 30.000 tonn CO₂, noe som utgjør utslipp fra rundt 15.000 personbiler årlig.

NRK har tidligere fortalt at torvmyrer er effektive karbonlagre, og at norske politikere gir milliarder til å redde torvmyrer i regnskogen, mens de ikke gjør noe for å forhindre industriell drift på torvmyrer her til lands.

Lage kompost

Dersom du har egen hage, så kan du også lage din egen kompost med avfall fra hagen. For å lage en kald kompost kan du bygge en enkel grind, kjøpe en beholder eller bare lage en haug. Deretter bør du tenke på:

  • Komposten bør være på et skyggefullt sted så den ikke tørker ut.
  • Pass på at du både har vått og tørt materiale.
  • Det går raskere hvis materialet er hakket opp i små biter.
  • Rot i komposten ofte, gjerne 2–3 ganger i uken.

Kilder: Avfall Norge, Det norske hageselskap, Framtiden i våre hender

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.