NRK Meny
Normal

Slik unngår du at juletreet drysser

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Følger du disse rådene, vil juletreet holde seg friskt og dryssefritt gjennom høytiden.

Juletre

Juletrærne skal ha både både pynt og vann.

Foto: Colourbox

- Juletrær må ha vann! Glemmer du å vanne, vil treet begynne å drysse etter kort tid, forteller konsulent Berit Skoglund Skåtøy i Norsk institutt for skog og landskap.

- Mange juletreføtter rommer lite vann, så du bør sjekke nivået hver dag og etterfylle ved behov.

- En helg uten vann kan være nok til at treet slipper barnålene. Mange er ikke klar hvor mye et juletre faktisk drikker, sier hun til NRK.no.

Hvis det blir stående en stund uten vann, vil treet ikke begynne å drikke igjen når du fyller på ny væske. Og baret vil etterhvert se mindre friskt ut. Da skal det bare lett berøring til før juletreet drysser.

Dypp i varmt vann

- Men før du setter treet i juletrefoten, bør du sage av et par centimeter nederst på stammen. Så dypper du enden i skikkelig varmt vann. Jo varmere jo bedre, gjerne 60 – 70 grader.

- Det varme vannet forhindrer at kvaen siver ut og tetter igjen treets evne til å ta til seg fuktighet, forteller Berit Skoglund Skåtøy.

LES OGSÅ:

Tre-eksperten minner også om at akklimatisering er viktig når du skaffer deg et juletre. Ikke ta treet rett inn fra gata!

- Gradvis tilvenning må til. Gir du treet temperatursjokk, er du nesten garantert at det begynner å drysse. Selv om gradestokken bare viser null utendørs, blir overgangen til en 20 grader varm stue alt for stor.

- Treet bør mellomlagres i garasjen, i kjelleren eller et annet sted innendørs der temperaturen er lav. En kald entré kan også gjøre susen. La treet stå i hvert fall én dag før du tar det videre inn varmen, sier Skåtøy.

Serbergran

Serbergran.

Foto: Berit Skoglund Skåtøy, Skog og landskap

- Hva slags juletre har du selv?

- Valget var litt tilfeldig, men i år har jeg kjøpt en serbergran, også kalt søylegran. Dette treet har bedre holdbarhet enn vanlig gran, med en slank form som gjør det velegnet som juletre.

- Men myke grener kan gjøre at serbergrana ikke greier å bære mye lys og pynt, forteller Berit Skoglund Skåtøy.

Hvis minst mulig dryssing er det viktigste kriteriet for valget av juletre, bør du satse på furu eller edelgran.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Edelgran på salgstoppen

Juletrær

Edelgran seiler opp som nordmenns favoritt.

Foto: SCANPIX

Gran er i det hele tatt ettertraktet som juletre. Og det finnes en rekke arter å velge mellom. Noen av dem er ganske smale, og passer derfor bra i små leiligheter.

Skog og landskapsinstituttet har satt opp en uhøytidelig liste over de mest populære, der nordmannsedelgran troner på toppen. Dette vakre treet er holdbart i inntil 10 uker innendørs før det begynner å drysse.

Fjelledelgran og vanlig gran er også velkjente varianter av juletreet. Fjelledelgranas farge kan variere fra rent grønt via en mer grålig nyanse til svært blått. Blåskjæret er mest framtredende hos varianten Arizonica.

Vanlig gran er på mange måter et klassisk juletre i Norge, men krever ekstra påpasselighet med vanningen fordi det skal lite til før det drysser.

Andre populære juletrær er engelmannsgran (plasskrevende under transport på grunn av stive greiner, mer holdbart enn vanlig gran), sibirsk edelgran (litt gråaktig farge, holdbarhet helt opp til 13 uker i romtemperatur) og koreaedelgran (som også kan fås med kongler).

Savner furu

Koreaedelgran

Vil du ha kongler på treet, kan du velge en koreaedelgran.

Foto: Berit Skoglund Skåtøy, Skog og landskap

Berit Skoglund Skåtøy slår dessuten et slag for den vanlige furua, som drysser svært lite. Hun synes det er trist at det er blitt vanskelig å få tak i furu, som tidligere var et populært juletre.

- Produksjonen er redusert i takt med dalende etterspørsel. Furua vokser på skrinn mark. Hvis den dyrkes i mer frodig jord, vil treet vokse så fort at det blir stor avstand mellom greinene. Det er ikke gunstig for et juletre som skal være vakkert, sier hun.

Instituttet for skog og landskap regner med at det årlig selges juletrær for 675 millioner kroner i Norge. Nesten to millioner trær dekker etterspørselen i private hjem, butikker, hoteller, barnehager og skoler. 400.000 av disse trærne hogges i egen skog.

Les mer i Skog og landskaps juletreguide.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.