Hopp til innhold

Slik får du bedre studentøkonomi

Her er økonomenes råd til hvordan du unngår å være blakk før neste utbetaling kommer inn på kontoen din.

Studentlommebok

Med litt disiplin kan lommeboken inneholde penger gjennom hele måneden.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Christine Warloe Nordea

- Vær klar over at studielånet skal betales tilbake og vær kritisk til at du er på rett spor i forhold til interesser, sier Christine Warloe fra Nordea.

Foto: Nordea
Dame med lyst hår og hvit skjorte foran oransje vegg.

Mange tar de første økonomiske skrittene som student og man må passe seg for ikke å miste fotfeste, sier Silje Sandmæl fra DnB NOR.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

- En typisk felle er å gå tom for penger. At du ikke har oversikt over inntekter og utgifter, sier Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea til NRK.no.

Mange tusen studenter begynner på ny skole denne høsten, og mange flytter hjemmefra for første gang.

Leieprisene er høye i de største byene, og det er trolig mange kostnader du tidligere ikke har tenkt over som følger med når du flytter hjemmefra.

Les også: – Fester bort studielånet

Sett opp budsjett

Mange bruker opp studielånet før måneden er omme. Særlig dere som studerer ved en privat skole, bør være oppmerksom på at den første utbetalingen er stor.

- Planlegg fordelingen av utbetalingen slik at pengene holder til semesteravgiftens betalingsfrist, anbefaler hun.

Gjennom året bør du også ha en plan for faste og variable utgifter, slik at du vet hvor mye du kan bruke på forskjellige utgifter.

Utfordringen er å vite hva du pleier å bruke.

Enkelte nettbanker har budsjettløsninger som automatisk systematiserer forbruket ditt.

- Det er også veldig lurt å ha en regningskonto. Da kan du sette til side penger til husleie, strøm og de andre faste tingene som du vet kommer. Da vet du at det som står igjen kan brukes på hva du vil, eller spares, anbefaler Warloe.

Hun synes det er lurt å bruke kort i stedet for å ta ut kontanter, for da ser du mye lettere hvor pengen tar veien.

- Er det noe du gjerne vil ha, kan du ønske deg det til jul eller bursdag. Eller du kan vente til det kommer på salg, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DnB NOR til NRK.no.

Les også: Slik bruker du kortet billigst i utlandet

Studielånet er ikke en inntekt

Det koster penger å studere i form av at du ofte ikke har noen inntekt.

Nordeas forbrukerøkonom minner om at du lever på lånte penger, og bør derfor ha et bevist forhold til hvor du er på vei.

- Vær klar over at studielånet er penger som skal betales tilbake og vær kritisk til at du er på rett spor i forhold til interesser, råder hun.

Husk at du ikke trenger å bruke hele studielånet hvis du ikke må. Klarer du deg med bare deler av beløpet, kan du spare resten og dra nytte av rentene, før du begynner å betale lånet tilbake.

- Det kommer en dag hvor studenttilværelsen er over og pengekranen fra Lånekassen skrus igjen. Lån derfor ikke mer penger enn du trenger og sett av penger til sparing, anbefaler Silje Sandmæl fra DnB NOR.

Hun påpeker også at for å komme inn på boligmarkedet i dag kreves det ti prosent egenkapital, så det gjelder å starte sparingen tidlig.

Les også: - Lett å spare 27.000 kroner

Matpakke og matrester er lønnsomt

Som ny student er det veldig fristende å handle i kantina, kjøpe rask mat i farta, og spise på restaurant.

- Men vær bevist på alle disse småbeløpene som summeres opp til store summer. Smør matpakke, lag en middagsplan for hele uken, gå i butikken en gang i uken når du ikke er sulten, og kjøp bokser til å ta vare på restene, anbefaler Christine Warloe.

Det kan være både kjedelig og lite lønnsomt å lage full middag til bare deg selv. En middagsklubb der dere bytter på å lage måltider til hverandre kan derfor være en løsning.

- Du kan kan kjøpe middag i kantinen innimellom, men frokost og lunsj bør være medbrakt, mener Christine Warloe.

Les også: Forbrukerombudets tips og råd til nye studenter

Les også: Billig ferie med boligbytte

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)