NRK Meny
Normal

Slik får du barnet til å sovne

Slik gjør du overgangen til drømmeland lettere.

Sovende barn.
Foto: Colourbox

En regnfull sommer mange steder har kanskje gjort det mer fristende å sitte inne og spille ludo eller tv-spill, enn å løpe rundt på gresset og fange humler i glass.

Nå har australske og newzealandske forskere funnet vitenskaplige bevis for det foreldre alltid har visst: Barna sovner raskere, jo mer fysisk slitne de er.

Altså, så lenge aktiviteten ikke har foregått rett før leggetid.

For hver time barnet sitter stille i løpet av dagen, tar det tre minutter lenger å lulle det i søvn, ifølge undersøkelsen, som er gjort ved Monash University i Melbourne og newzealandske University of Auckland.

Over 500 sjuåringer deltok.

LES OGSÅ: Når barn ikke vil sove

Hjerte og søvn

Sovende baby.
Foto: Ale Ventura / Ale Ventura / PhotoAlto

- Denne undersøkelsen understreker viktigheten av fysisk aktivitet hos barn, ikke bare for formen, et friskt hjerte- og karsystem og vekt, men også for søvn, konkluderer forskerne.

De aller fleste barna sovnet i løpet av 45 minutter. 26 minutter den gjennomsnittlige tiden det tok å sende barnet til drømmeland.

LES OGSÅ: - Barn kan være en krise for parforholdet

Ekspertenes sovetips

  • Gjør det til en vane å ha en rolig og stille time før leggetid
  • Ta så et varmt bad, men ikke lenger enn 10 minutter
  • Gå deretter rett inn i et mørklagt soverom
  • Topp det hele med en god natt-historie

LES OGSÅ: Pusteproblemer hos barn blir ikke oppdaget

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.