NRK Meny
Normal

Slik får du barnet til å sovne

Slik gjør du overgangen til drømmeland lettere.

Sovende barn.
Foto: Colourbox

En regnfull sommer mange steder har kanskje gjort det mer fristende å sitte inne og spille ludo eller tv-spill, enn å løpe rundt på gresset og fange humler i glass.

Nå har australske og newzealandske forskere funnet vitenskaplige bevis for det foreldre alltid har visst: Barna sovner raskere, jo mer fysisk slitne de er.

Altså, så lenge aktiviteten ikke har foregått rett før leggetid.

For hver time barnet sitter stille i løpet av dagen, tar det tre minutter lenger å lulle det i søvn, ifølge undersøkelsen, som er gjort ved Monash University i Melbourne og newzealandske University of Auckland.

Over 500 sjuåringer deltok.

LES OGSÅ: Når barn ikke vil sove

Hjerte og søvn

Sovende baby.
Foto: Ale Ventura / Ale Ventura / PhotoAlto

- Denne undersøkelsen understreker viktigheten av fysisk aktivitet hos barn, ikke bare for formen, et friskt hjerte- og karsystem og vekt, men også for søvn, konkluderer forskerne.

De aller fleste barna sovnet i løpet av 45 minutter. 26 minutter den gjennomsnittlige tiden det tok å sende barnet til drømmeland.

LES OGSÅ: - Barn kan være en krise for parforholdet

Ekspertenes sovetips

  • Gjør det til en vane å ha en rolig og stille time før leggetid
  • Ta så et varmt bad, men ikke lenger enn 10 minutter
  • Gå deretter rett inn i et mørklagt soverom
  • Topp det hele med en god natt-historie

LES OGSÅ: Pusteproblemer hos barn blir ikke oppdaget

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.