Hopp til innhold

Slik blir Mini-TV

Om ikke lenge kan du se NRK TV direkte på en bærbar spiller. Enkelt, kjapt og helt gratis. Vi viser deg hvordan.

Mobil-TV

Snart kan du velge om du vil se favorittprogrammet på tradisjonell måte (flatskjermen bak) eller hvor som helst på små bærbare enheter.

Foto: Tor Risberg, NRK

SE I NETT-TV: Mobil-TV i praksis

Norge blir første land ut i Europa når startskuddet går for den nye måten å se TV på. I mai kan du ta imot digitalt mobil-TV overalt, i hvert fall om du befinner deg i Oslo-området.

Etterhvert i resten av landet også, hvis det nye tilbudet slår an blant publikum. 300 sendere vil i så fall dekke 90 prosent av Norges befolkning.

Gunnar Garfors

Gunnar Garfors er daglig leder i Norges Mobil-TV as.

Foto: Hans T. Wiig / NRK

Og mye tyder på at tjenesten kan bli en suksess. Her i landet er det allerede solgt flere tusen mobile mottakere selv om TV-sendingene ennå ikke har startet.

- Vi er i rute. Nå gjenstår bare siste finpuss på den tekniske infrastrukturen, forteller Gunnar Garfors.

- Fem sendere er i ferd med å bli montert i stor-Oslo, og datamaskiner er på plass for å gjøre om signalene til mobil-TV-signaler. Snart skal vi også bestemme navn på den nye tjenesten.

Garfors er utviklingssjef i NRK og daglig leder for selskapet Norges Mobil-TV as. Foruten NRK står TV2 og MTG bak det nye selskapet. Landets tre største kringkastere, med andre ord.

Ni TV-kanaler

Det nye mobile TV-tilbudet vil inneholde noen av de mest populære kanalene fra TV2, MTG Viasat og NRK. Samt i hvert fall én spesialkanal som man ikke vil finne på den vanlige TV’en hjemme i stua.

I løpet av få uker blir det avgjort hvilke ni kanaler som skal videresendes mobilt. Tilbudet omfatter også 16 radiokanaler.

- Radioprogrammene formidles via det eksisterende digitale radionettet (DAB), og vil dekke mange ulike musikksmaker og interesseområder, sier Garfors. - Erfaringene fra andre land viser at også radio blir en viktig del av mobiltilbudet. Mange foretrekker radio framfor TV i visse situasjoner.

Basiskanalene blir gratis for seerne. Kostnadene for NRKs mobile TV-sendinger dekkes av den ordinære lisensen. – Vi har ennå ikke konkludert med hvordan de to kommersielle kanalene kan finansiere sine bidrag. Her er det flere muligheter, sier Garfors.

- Brukerne kan for eksempel betale direkte for kommersielle programmer. Reklamefinansiering er en annen mulighet. Et ytterligere alternativ er å ta betalt for programmer i opptak, nedlastinger, avstemninger eller andre spesialtjenester. Vi finner ut av dette i løpet av prøveperioden som varer i to år, forsikrer mobil-TV-sjefen.

Interaktivitet

Digitalt mobil-TV åpner for nye muligheter når det gjelder interaktivitet mellom seere og innholdsprodusenter. Med et lite trykk rett på skjermen kan brukerne delta i avstemninger og gi andre former for kjapp tilbakemelding, omtrent slik de fleste allerede er vant med fra Internett. Enklere enn mobiltelefonens tekstmeldinger, med andre ord.

- Vi er nå i kontakt med flere av de store mobiltelefonprodusentene. Spesielt i Asia lages det allerede mange telefoner som kan ta imot mobil-TV. Fabrikanter som Samsung, LG, HTC, Motorola og Panasonic (som også er store i Asia) har med suksess kastet seg på bølgen.

- Norge er første land i Europa som lanserer mobil-TV via DMB-teknologi. Nederland og Frankrike ligger hakk i hæl, sier Garfors.

Ikke bare mobiltelefon

Avspillere for mobil-TV

Du kan se mobil-TV på blant annet mobiltelefon, mp3-spiller og små bærbare TV-apparater.

Foto: Tor Risberg, NRK

Dette er mobilt TV i ordets egentlige betydning, ikke begrenset til mobiltelefon-TV. Flere produkter på det norske markedet, for eksempel mp3-spillere, GPS-utstyr og håndholdte mottakere, kan allerede kan ta imot TV-signalene.

Norges Mobil-TV regner med at det i løpet av et halvt års tid også kan kjøpes mobiltelefoner i Norge som tar imot DMB-signaler.

Og med enkelt tilleggsutstur skal man kunne bruke den mobiltelefonen man allerede har, forutsatt at den er i stand til å vise levende bilder.

Fleksibilitet og varierte muligheter til annen bruk avhengig av hva slags utstyr man har, er i det hele tatt viktige stikkord.

Du kan merke deg betegnelsen DMB allerede nå. Digital Multimedia Broadcasting (DMB) er altså det tekniske uttrykket for systemet. En slags variant av den eksisterende DAB-teknologien for radiosendinger. Dette passer bra for Norge, og vil gi gode mottaksforhold også om man beveger seg i store hastigheter (opp til 300 kilometer i timen).

- Vi vet ennå ikke om DMB blir det offisielle navnet vi kommer til å bruke på de mobile TV-sendingene, eller om vi skal satse på et mer naturlig og selvforklarende ord, sier Garfors.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Mobiltelefon med mobil-TV

I løpet av året kommer de første mobiltelefonene med innebygget TV-mottaker.

Foto: Tor Risberg, NRK

Som en flatskjerm i lomma

En av de store forskjellene mellom mobil-TV av den nye typen og ”gammeldags” WAP-TV er at sistnevnte sender via et mobilnett som folk må koble seg til og betale for å bruke. Med ny DMB-teknologi tar den bærbare mottakeren inn sendingene på direkten, omtrent som et hvilket som helst annet TV-apparat. Både bilde og lyd får høyere kvalitet enn via mobiltelefonenes 3G-nett.

- Den andre store forandringen blir hvor raskt og enkelt den nye tjenesten virker, sier Gunnar Garfors.

- Med dette tilbudet gir vi folk frihet til å se TV på en ukomplisert måte uansett hvor de måtte befinne seg. Dette vil fungere utmerket når man sitter på T-bane, buss, flyplass eller andre steder der man har tid til overs. Her blir det mulig å se direktesendt TV umiddelbart og hvor som helst ved hjelp av en liten dings man har i lomma.

- Det er bare å trykke på en knapp, og TV’en starter. I motsetning til i dag der man først må manøvrere seg inn på 3G-nettet og vente på at det hele setter igang, forteller Garfors. Han legger til at det også vil bli enklere å trykke seg videre hvis man for eksempel vil se programmer i opptak via telenettet.

Vil vi ha det?

Mobil-TV har allerede slått an i flere land. Kina og Sør-Korea leder utviklingen på DMB-plattformen akkurat nå. Fra slutten av april kan potensielt 1,4 millioner nordmenn ta i bruk direktesendt mobil-TV med tilhørende 16 digitale radiokanaler. Prøveperioden varer til sommeren 2011.

Hva som skjer etter det er langt på vei opp til det norske publikumet. Spørsmålet blir om folk ønsker dette. Kommer de til å ta den nye tjenesten i bruk? Jeg tror at svaret blir ja, sier Garfors.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)