Hopp til innhold

Slik blir konfirmasjonspengene til bolig

– Du vil neppe oppleve å få så mange skattefrie kroner i hendene senere i livet. 10 prosent kan du bruke på noe du ønsker deg, men resten bør spares, mener Pengedoktoren.

Konfirmasjon

Norske konfirmanter får i snitt 40.000 kroner hver. Plasseres pengene riktig kan de finansiere mye av den første boligen senere i livet.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Pernille

15 år gamle Pernille Horntvedt fra Oslo tror hun får nærmere 20.000 kroner til konfirmasjonen.

Foto: Privat
Dame med lyst hår og hvit skjorte foran oransje vegg.

Bolig er et viktig sparemål, men noen ønsker også å reise eller studere utenlands. Da kan oppsparte midler komme godt med, sier Silje Sandmæl.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK
Agnes Bergo

For konfirmanter er det ikke riktig å putte pengene på en BSU-konto, det må du vente med til du betaler skatt. Putt dem heller i et aksjefond og la dem stå til du skal kjøpe bolig. Da har du egenkapital i tillegg til BSU-pengene, sier Agnes Bergo.

Foto: Virre Dahl
MAGNE GUNDERSEN

De som ikke har en plan bruker fort opp pengene på ingenting, sier Magne Gundersen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

50.000 gutter og jenter konfirmeres kirkelig eller borgerlig hvert år.

Bunad, sertifikat, instrumenter og smykker er vanlige gaver, men det de unge får mest av er penger.

Liten kunnskap om økonomi og lekre fristelser i butikkene kan få tusenlappene til å fly på få uker.

LES OGSÅ: Konfirmasjonen koster flesk

– Sløs litt, spar mesteparten

– Ikke fall for fristelsen til å bruke opp konfirmasjonspengene. Tenk langsiktig, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl til NRK.no.

Hun trekker frem fjorårets undersøkelse MMI gjorde på oppdrag fra storbanken, som viser at konfirmantene får 40.000 kroner i snitt.

Sandmæl snakker ofte med unge om økonomi, og oppfordrer konfirmantene til å bruke mesteparten av pengene på bolig.

– Det kan virke som en evighet til du skal flytte hjemmefra. Men plutselig har du lyst til å forlate barnerommet. Og når lysten er der og du ikke har råd til å flytte for deg selv, kan det bli en skikkelig nedtur, påpeker hun.

For du er nødt til å ha oppsparte midler både hvis du skal leie og eie.

– De fleste som bor hjemme bruker kun penger på seg selv. Men slik vil det ikke være når du flytter hjemmefra. Da er det mange utgifter du får ansvaret for, som mat, strøm, husleie, internett, og forsikringer. Du blir kanskje nødt til å prioritere regninger fremfor nye sko, eksemplifiserer hun.

LES OGSÅ: Triksene som gir deg økonomiske barn

– Mange kjøper veske

15 år gamle Pernille Horntvedt fra Oslo skal konfirmeres i september. Hun er klar over statistikken som viser at årets konfirmanter i snitt får 40.000 kroner i pengegaver, men tror ikke hun selv får så mye.

– Det er veldig mye penger, men jeg tror jeg får mellom 15.000 og 20.000 kroner, sier hun til NRK.no.

Og hun har allerede begynt å tenke på hvordan hun skal bruke pengene.

– Jeg har tenkt å spare en del. Kanskje jeg beholder 5000 kroner til å kjøpe meg en klokke eller andre småting jeg ønsker meg. Resten vil jeg spare til reiser og opplevelser, og så litt til russebuss og russetiden, forteller hun.

Mange av venninnene ønsker seg moped til konfirmasjonen, og har tenkt å kjøpe seg det eller en veske for pengene de får.

– Jeg har allerede en moped, en Honda Dachs som pappa brukte da han var 16 år. Hvis ikke ville nok jeg også bruke penger på det. Og dyr veske vil jeg ikke bruke penger på. Det er mange som vil kjøpe seg en Louis Vuitton eller Michael Kors-veske, sånn er det her jeg bor. Når du blir eldre og har god økonomi kan du gjerne kjøpe deg en slik veske. Men ikke nå, synes hun.

Konfirmanten vet det er lurt å spare mesteparten av pengene, for det som blir liggende i lommeboka blir fort borte på småting.

– Foreldrene mine har ikke sagt akkurat hva jeg skal bruke pengene til, det er jeg som bestemmer over dem, men de har snakket med meg om økonomien i familien så jeg skal skjønne hva jeg skal bruke penger på. De har vist meg regninger så jeg skjønner hvor mye det koster å bo alene og slike ting, forteller hun.

LES OGSÅ: Får en milliard i konfirmasjonsgave

Anbefaler aksjefond

– Det å få 40.000 skattefrie kroner i hånden er noe du omtrent aldri vil oppleve senere i livet. Da har du en fantastisk mulighet til å legge noe til side, sier Agnes Bergo, daglig leder i Pengedoktoren til NRK.no.

Hun advarer sterkt mot å la alt gå til forbruk, og mener store deler av pengene bør plasseres i aksjefond, til boligsparing.

– Aksjefond er perfekt sparing for konfirmantene. De er gjerne 15–16 år, og da kan pengene kan stå i ro til de skal kjøpe bolig 10 – 15 år senere, skisserer hun.

Men litt av summen synes hun konfirmantene kan bruke på akkurat det de vil.

– 10 prosent av konfirmasjonspengene kan du bruke på noe du ønsker deg. 4000 kroner er veldig mye penger. De fleste voksne kan ikke bruke en slik sum uten videre. Bruk dem på det du vil, men resten sparer du i et aksjefond, understreker hun.

Som 15-åring er du ingen økonomiekspert, og du bør få hjelp til å velge aksjefond.

– Men ikke be banken om råd, det er ingen nøytral rådgiver. Banken vil selge sine egne produkter, men det er ikke sikkert din bank har de beste aksjefondene, påpeker økonomieksperten.

Hun trekker frem Finansportalen, som er en nøytral portal drevet av Forbrukerrådet, med uavhengig informasjon om historisk avkastning på alle fond.

– Velg deg et globalt fond blant de øverst på listen, foreslår Bergo.

Pengene skal stå lenge, så sjekk at du har valgt riktig fond med jevne mellomrom.

LES OGSÅ: Sannheten om sløsingen din

Må ha en plan

– Konfirmanten bør ta en tusenlapp eller to og kose seg med god samvittighet. Bolig er veldig langt frem i tid for en 15-åring, så litt kortsiktig glede unner jeg alle konfirmanter, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1 til NRK.no.

Han påpeker at boligsparing kanskje ikke er det første en 15-åring skal tenke på, men at alle må ha en plan for pengene de får.

– Kanskje passer det bedre å bruke penger på den fiolinen du ønsker deg fordi du elsker å spille fiolin, eller ta lappen. Eller kanskje du er i ferd med å bli veldig god i en idrett og trenger nytt utstyr. Men er du usikker på hva du bør bruke pengene til, må du plassere dem på en sparekonto til du er helt sikker, understreker han.

Boliginvestering har ikke vært noen ulempe de siste 20 årene. Det er en smart, men langsiktig tanke. Men er det noe annet du brenner veldig for å bruke penger på, foreslår forbrukerøkonomen at du deler opp summen.

– Kjøp deg den bunaden eller mopeden du drømmer om for litt av pengene, og sett resten på en sparekonto. Eller bruk dem på studier som ikke er støttet av Lånekassen hvis det er drømmen din. Men ikke bruk pengene før du er helt sikker på hva du vil, så du ikke angrer dagen etter, råder han.

Snakk gjerne med foreldrene dine eller en annen fornuftig person du stoler på om hva pengene bør gå til.

LES OGSÅ: Ungdom lærer det de kan om økonomi på TV

Vent med BSU

Ungdom rådes ofte til å starte en Boligsparekonto for ungdom (BSU) så tidlig som mulig. Men som konfirmant er det for de aller fleste for tidlig med en slik konto.

– Når du blir 18 år og tjener nok penger til å dra nytte av det maksimale BSU-skattefradraget på 5000 kroner, kan du begynne BSU-sparingen. Sett inn maksbeløpet på 25.000 kroner 1. januar hvert år, oppfordrer Gundersen.

Er du usikker på om du tjener nok til å få skattefradraget kan du sjekke dette i kalkulatoren til Skatteetaten.

– Skal du nå boligdrømmen er det en pangstart å få 40.000 kroner allerede som 15-åring, særlig med det egenkapitalkravet som er i dag. Du kommer veldig langt med det selv om du ikke kommer helt i mål, mener forbrukerøkonomen.

For Pernille Horntvedt er ikke bolig førsteprioritet akkurat nå.

– Jeg er jo 15 år, så det er kanskje ikke så lenge til jeg flytter ut. Foreldrene mine har sagt jeg burde ha noen penger til senere, for da kan ikke de bare gi meg penger. De vil jeg skal klare meg selv når jeg flytter hjemmefra, forteller konfirmanten.

Likevel har hun ikke tenkt så mye på at konfirmasjonspengene kanskje bør gå til et sted å bo.

– Jeg har ikke tenkt å spare til akkurat bolig, men jeg sparer jo til fremtiden, så det kan likevel hende jeg bruker noen av pengene på bolig i fremtiden, avslutter hun.

LES OGSÅ: Ikke lån poden boligpenger uten denne

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)