Hopp til innhold

Slik blir du kvitt plageåndene

Kulda får mus og rotter til å trekke inn i husene. De finner veien inn gjennom hull og sprekker på størrelse med et kronestykke.

Skogmusa titter fram

Jada, de er søte - og mange har dem som kjeledyr. Men musene som besøker huset ditt på egen hånd, kan gjøre mye skade.

Foto: Roar Hansen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Når nettene blir lange og kulda setter inn, så sier vesle musemor til ungeflokken sin: Kom, la oss finne et varmt hjem med litt god ost!

Gradestokken har vist mange kalde grader på Østlandet de siste ukene.

Kulde i kombinasjon med lite snø, gjør at mus og rotter finner veien inn i de mange hjem.

Les også:

Mus i hus

Petter Bøckmann

Petter Bøckman, zoolog ved naturhistorisk museum.

Foto: NRK
Norsk kronestykke

Har du en åpning litt større enn dette kronestykket, vil både mus og rotter finne veien inn. Tett derfor alle åpninger med stålnetting, anbefaler zoolog Petter Bøckman.

Foto: Berit Roald / Scanpix

Vanligvis er det mer snø på bakken når det er så kaldt som nå. Da blir det et hulrom mellom snøen og bakken med bare noen få minusgrader.

- Der lever musa fint, og spiser bær og andre ting den finner der nede. Men når det er så kaldt som nå og i tillegg lite snø, fryser musa. Derfor trekker den heller inn i de mange hjem, opplyser Petter Bøckman, zoolog ved naturhistorisk museum, til NRK.no.

Hvis du tror at du har så små hull i huset ditt at musene ikke kommer seg inn, bør du ta den vurderingen på nytt. Den har en egen evne til å skvise seg inn gjennom de trangeste ganger.

- De har ikke slike skuldre som oss og kommer seg derfor inn overalt. Får de først tredd inn hodeskallen, kommer de seg inn. I tillegg har den sterke gnagetenner og kan gnage seg gjennom alt annet enn stål, forklarer han.

Hodeskallen til en mus er mindre enn en klinkekule. Alle sprekker og hull som er større enn det, gir musene en inngang til boligen din.

Få feller

Mus i hus er ikke ett nytt fenomen, men noe vi har slitt med i alle år. Problemet akkurat nå er bare at det begynner å bli tomt med musefeller i butikkene.

En ringerunde til fire tilfeldige Jerniabutikker, bekreftet at mange av butikkene er utsolgt for musefeller.

Har du mus i hus, men ingen musefelle, kan du skaffe deg et husdyr som fanger musene for deg.

- Det er en grunn til at vi har katt i Norge. Katt og ilder er suverene musefangere, mener zoologen.

Er du derimot så heldig at du har, eller får tak i en musefelle, er det bare å legge den ut med en bit ost eller flesk og vente til du hører et smekk.

- Rottene trekker også inn i hus, og de kommer seg inn på nøyaktig samme måte som musene. Størrelsen på hodet er litt større enn et kronestykke, de kan brette ribbein og velte innvoller frem og tilbake for å komme seg inn, forteller zoologen.

Petter Bøckmann, zoolog

Se etter avføring

Musene trekker inn både fordi det er kaldt, og fordi de leter etter mat.

Det beste rådet Bøckman kan gi, er å oppbevare all mat i helt tette bokser som musene ikke kan gnage seg gjennom.

- De kommer seg ikke inn i kjøleskapet, så der trenger du ikke bekymre deg for maten. Man matskap og kjøkkenskap kommer de seg lett inn i, forklarer han.

Du oppdager at du har mus i hus enten fordi du hører det rasler i veggene, eller fordi du finner muselort i kriker og kroker.

- Det er oftere mus hos dem som bor på bakkeplan eller rett oppunder loftet. Det kommer av at musene må ha et sted å bo. Det er ikke så mange rom i veggene til nye boliger, så de trives derfor best på loftet og i vegger med luftrom, forklarer Bøckman.

Styggere storebror

Rotte

Rotter vil du ikke ha i kos. Kontakt kommunen om det altetende dyret har flyttet inn, og sett ut rottefeller med en gang.

Foto: Keilen, Berit / SCANPIX

Det er gjerne den store skogmusa som kommer seg inn i de mange hjem. Og dessverre har den en litt større storebror som også liker å komme på besøk.

- Rottene trekker også inn i hus, og de kommer seg inn på nøyaktig samme måte som musene. Størrelsen på hodet er litt større enn et kronestykke, de kan brette ribbein og velte innvoller frem og tilbake for å komme seg inn, forteller zoologen.

Rottene fanger du med en rottefelle. Men har du først fått rotter i hus, må du kontakte kommunen slik at de eventuelt kan komme med rottegift.

- Pass på så ikke du fanger mus i rottefellene. Da vil den smekke igjen over halen og ikke knekke nakken slik at den dør med en gang, opplyser Bøckman.

En skadet mus i en rottefelle vil dø en langsom rød, og mens den ligger med hoftebrudd i fella, kan det hende den blir spist.

- Musene vil vente til den er død, men rottene kan godt spise musa i fella levende, legger han til.

Les også:

Sprer sykdom

Mest av alt er det ekkelt å ha en rotte i huset, men den kan også dra med seg all slags bakterier inn i huset – og i verste fall kan du ha en mus med musepest.

- Det er ikke tillatt å holde krypdyr i Norge. Men hoggormen kan godt brukes til å ta musene, om vi kunne lokket dem ut av vinterdvalen, spøker Petter Bøckman.

Men det er ikke den mest ideelle metoden, slanger ville bare spist maks én mus i uken. De er heller ikke så godt egnet som musefangere – de er nemlig ikke så stødige i orienteringssporten.

- For eksempel kornsnok og melkesnok spiser mus. Men faren med å sende dem etter husmusene, er at de kan følge etter musa inn i et hull i veggen og ikke føler for å finne veien ut igjen, opplyser han.

De fleste slanger som tar mus er imidlertid giftslanger, og derved ikke dyr du vil ha løse innomhus.

- Musa kan bite tilbake. En slange som skal spise en mus må derfor drepe den først. Bueorm og andre slanger uten gift spiser mye godt i naturen, men helst frosker eller andre dyr som ikke kan bite tilbake, avslutter han.

Les mer om musepest her

Les også: Rottene piler inn i husene