Hopp til innhold

Slik blir du kvitt dugg på brillene

Det er et kjent problem at det dugger på brillene når du bruker munnbind. Vi har prøvd noen tips for å løse problemet. Det billigste trikset funker best.

Dugg på brillene med munnbind på

Dugg gjør det vanskeligere å se, og mer ubehagelig å gå med munnbind over lengre tid.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Mange steder i landet er det nå lokale påbud om bruk av munnbind.

Alle i Oslo bruke det på offentlige steder både inne og utendørs på for eksempel togstasjoner, der det ikke er mulig å holde 1 meters avstand.

Nå som det blir kaldere i lufta, byr dette på ekstra problemer for de som bruker briller.

Halise Dinc (54) kjenner godt til problemet med duggete briller når hun går med munnbind.

– Det er verst når jeg puster hardt eller går på en varm buss når det var kaldt ute, sier Dinc.

Dugg oppstår når munnbindet er for stort og dermed ikke sitter helt tett. Luft kommer ut gjennom toppen og opp til brillene.

Halise Dinc, en kvinne i 50-årene med flerkulturellbakgrunn har på seg mørkerøde briller, engangsmunnbind og kikker inn mot kamera. Det er dugg på brilleglassene.

Halise Dinc (54) kjenner godt til problemet med at brillene dugger ned når hun går med munnbind. Til info: Dinc har på seg munnbindet feil vei. Det blå sida skal alltid være ytterst.

Foto: Sara Høines / NRK

– Lufta vi puster ut, er varmere enn den lufta vi puster inn. Når fuktigheten i luften kondenserer på de litt kaldere brilleglassene, blir det dugg, sier Hans Torvald Haugo, fagsjef hos Norges Optikerforbund.

– Heldigvis så finnes det noen råd som hjelper, skriver Hanne-M. Eriksen-Volle i Folkehelseinstituttet i en e-post til NRK.

Gode råd mot dugg på brillene

FHI anbefaler først og fremst å velge et munnbind med god passform for ditt ansikt.

Du bør også sørge for at munnbindet er festet ordentlig og at brillene ligger utenpå munnbindet.

Noen leger teiper fast munnbindet øverst over nesa for å forsikre seg om at det er tett under operasjon. Haugo anbefaler ikke dette til vanlige mennesker, og i hvert fall ikke til daglig bruk.

– Det kan funke godt de første gangene, men huden kan bli veldig sår. Over lengre tid kan dette gjøre mer skade enn nytte, sier Haugo.

Han anbefaler heller å bruke engangsmunnbind som har bøyelige aluminium- eller ståltråd over nesa, slik at man kan sørge for at munnbindet sitter godt.

– Det er mulig å gå innom hos optiker for å justere på brillene slik at det blir behagelig å ha på seg munnbind. Så kan man justere tilbake når vi ikke lenger må bruke munnbind, sier han.

Tips fra internett som funker

På diskusjonsforum og sosiale medier deles også andre tips som skal løse problemet.

Her anbefales det å vaske brilleglass med såpevann eller barberskum. Det selges også ulike antiduggspray og midler som skal forhindre kondenseringen.

Vi har prøvd noen av tipsene og resultatene er lovende.

Serviett-trikset

  • Brett en bit av en serviett i en tynn stripe.
  • Legg den øverst i munnbindet.
  • Servietten skal sørge for at det blir tettere i munnbindet og trekke til seg den fuktige luften som skaper dugg.

Konklusjon: Dette trikset funker veldig bra. Billig, enkel og lett tilgjengelig ettersom du alltids kan ha med deg en pakke med servietter i lomma.

I noen tilfeller kan vasking med barberskum og såpe ødelegge brilleglass med overflatebehandling som antirefleks- og ripebeskyttelse. Dobbelsjekk gjerne med din brilleforhandler før du tester triksene under.

Barberskum-trikset

  • Vask brilleglassene med barberskum
  • Skyll av og tørk med mykt papir
  • En usynlig hinne skal danne seg og forhindre dugg

Konklusjon: Det ble minimalt med dugg på brilleglassene. Hvis du i tillegg har et munnbind som sitter godt på ansiktet, så kan du si farvel til den plagsomme duggen. Bonuspoeng for at brillene ble skinnende rene og luktet godt!

Ulempen er at det ikke er like tilgjengelig som serviett-trikset fordi du må ha tilgang til barberskum og en vask.

Såpevann-trikset

  • Samme prinsipp som barberskum-trikset.

Konklusjon: Denne funket dårligst av alle de tre triksene vi testet. Det ble mindre dugg på brilleglassene, men barberskummet funket bedre. Dette kan være en fin løsning hvis du verken har barberskum eller ansiktsservietter tilgjengelig. Bonuspoeng for at såpevannet også tar knekken på koronaviruset!

Ulempen er at du må ha tilgang til vask og såpe, men dette finnes jo på de fleste toaletter.

02.11.2020 - Artikkelen er endret for å tilføye et avsnitt om mulige konsekvenser ved å vaske brilleglassene med barberskum og såpe.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)