Hopp til innhold

Slik blir billig vin dyr årgangsvin

En tusenlapp og litt tålmodighet kan bli til flere flasker med gourmetvin om få år.

Heller vin

Visste du at alle vinflaskene på Vinmonopolet har et symbol som viser om de skal drikkes nå, eller om de bør lagres flere år først?

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Mann med rutete skjorte

En grei tommelfingerregel er å kjøpe en kvalitets-Bordeaux når den er ung, og drikke den når den er rundt 15 år, sier Kai Wahl.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK
Halvor Bing Lorentzen

Vi har vinflasker i kjelleren her fra 1920 som fremdeles er helt fine, sier Halvor Bing Lorentzen.

Foto: Erik Thallaug

– De fleste viner er utdaterte når de er over 50 år, men i hetvinskategorien kan du få vin som er lagringsdyktig i flere hundre år, sier Kai Wahl, daglig leder av Norsk Vinfagskole, til NRK.no.

LES OGSÅ: Vi klager for lite på dårlig vin

Bedre med årene

Vinimportører har et tilbud av eldre viner du kan bestille på Vinmonopolets bestillingsutvalg. Først da kommer de til polet.

– Slike varer koster. Når vinimportøren selger en vin han har kjøpt for lenge siden og lagret selv, har det kostet i lagerleie. Importøren kan også ha kjøpt den ferdig lagra, og betalt deretter, forklarer Wahl.

Derfor er slike flasker dyre når du igjen kjøper dem på polet.

– Som forbruker kan du spare de pengene ved å være litt fremsynt. Bruker du 1000 eller 2000 kroner på noen flasker nå, og er tålmodig, har du god årgangsvin om en del år, legger han til.

– Mer og mer vin lages for å drikkes ungt, men det er fortsatt en del områder som lager vin som skal oppbevares over tid, sier Halvor Bing Lorentzen, kommunikasjonsdirektør i Vinmonopolet, til NRK.no.

Med lagring menes alt utover to år, og helt opp til flere tiår.

– Veldig grovt kan vi si at rødvin er lagringsdyktig og hvitvin ikke. Men det finnes selvfølgelig unntak, forklarer Wahl.

Lagringsdyktigheten avhenger av:

  • Tannin
  • Fri sulfitt
  • Mye syre
  • Høyt sukkerinnhold

Tannin finnes kun i rødvin og er et stoff i drueskallet. Men du kan tilføre tannin ved å legge vinen på eikefat. Dette gjøres både på røde og hvite viner. Tanninene og fargestoffene øker vinens lagringsevne, forklarer Wahl.

Tanninene reagerer både med hverandre og med oksygen. Det blir til slutt større og større stoffer som ikke væsken kan holde på, derfor får vinen bunnfall.

LES OGSÅ: Dette må du betale når tollerne tar deg

Bygg opp ditt eget lager

Vinflasker i vinskap

Skal du lagre mye vin, kan det lønne seg med et vinskap.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

– Vin som er ment for å lagres blir rundere og mindre aggressiv med lagring. Den blir hyggeligere, skisserer Wahl.

Produsentene tapper av fatene og smaker på vinen underveis for å se hvordan den smaker. Når de kommer på flaske er de fremdeles ment for å lagre.

En grei tommelfingerregel er å kjøpe en kvalitets-Bordeaux når den er ung, og drikke den når den er rundt 15 år.

– Tendensen i dag er at vin lages for å modnes raskere enn før. Bordeaux er blandingsviner laget av flere druesorter. Det eksakte antall år vinen bør lagres avhenger av drueblandingen, hvilken årgang den har og hvordan produsenten har tenkt når den ble laget, forklarer Wahl.

– Du kan lese på hylleforkanten om vinen er egnet for lagring, men det aller beste er å snakke med noen i butikken for å få råd, oppfordrer Lorentzen fra Vinmonopolet.

Wahls erfaring er at det alltid er minst en til stede på ethvert pol som kan gi deg ganske eksakt informasjon om antall år en vin kan lagres.

– Du må ikke nødvendigvis så høyt opp i pris for å finne god lagringsvin. Det finnes mange alternativer til rundt 200 kroner flasken, som kan bli veldig gode om ti eller 15 år, legger Lorentzen til.

Noen eksempler:

  • Italiensk Barolovin er laget av druesorten Nebbiolo. Den er ekstremt lagringsdyktig og kan gjerne lagres opp til 30 år.
  • I Rioja lages de typiske lagringsdyktige vinene Spania produserer. Den er lagringsdyktig på linje med Bordeaux, 15–20 år for de mest tradisjonelle.
  • Tyske Rieslinger er det en del av som er ment for å lagre. De har mye syre og høyt sukkerinnhold.

– En av grunnene til at Rieslingene skal lagres er klima. Tyskland lager vin i områder som er helt i ytterpunktet av den tempererte sonen. Derfor får de det høye syreinnholdet, forklarer Wahl.

LES OGSÅ: Slik avslører du dårlig vin

Jevn temperatur

Vin skal lagres relativt kalt og mørkt, men stabil temperatur er det viktigste.

– Luft utvider seg og trekker seg sammen veldig mye etter temperaturen. Du vil øke oksideringen i vinen med mye temperatursvingninger. Derfor er jevn temperatur så viktig, forklarer Kai Wahl.

Mellom 8 og 12 grader er helt optimalt.

Ikke oppbevar vinflaskene på kjøkkenhyller der det lages mat og blir varmt, for så å bli kaldt igjen når du åpner vinduet, understreker Lorentzen.

Et vinskap eller en vinkjeller er det beste, men det går også helt fint å lagre vinen i bunnen av skapet på soverommet.

– Du må alltid ha litt «drikke-nå-vin» ved langtidslagring. Hvis ikke er det en betydelig fare for at den gode vinen ryker i en festlig anledning der du angrer på det etterpå, advarer Wahl.

LES OGSÅ: Ingen champis på nyttårsaften

Fransk flagg, halvstående vinflaske, hyllekantetikett

Den skråstilte flasken betyr at denne franske vinen kan drikkes nå, men blir enda bedre med noen års lagring.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Kjøp flere like

– Skal du bruke 1000 kroner på vin som skal lagres ville jeg heller kjøpt fem, seks flasker av samme sort, enn bare forskjellige viner. Da kan du smake på dem over tid og se hvordan den utvikler seg, oppfordrer Lorentzen.

Vin endres over tid, men når vinen er på sitt beste vil variere fra person til person.

Du er referansen for hva du liker, og et sted må du starte. Begynn med standard lagringsvin som du kjøper en del av og prøver over tid. Det kommer til å ta noen år, og du må smake underveis.

Men når skal den første flasken åpnes?

Mann i rutete skjorte viser frem hvitvin fra vinskap.

Kai Wahl viser frem lagret hvitvin til over 4000 kroner flasken.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

En vin som er ment for lagring ville jeg ikke under noen omstendigheter åpnet før om fem år. Den har et ungt preg selv etter fem år, understreker Wahl.

  • Er vinen brun i kanten når du kikker på glasset i lyset har den vært lagret noen år.
  • Har vinen begynt å få bunnfall har den vært lagret en god stund.

– Da er det på tide å tenke på å smake på den. Bunnfall betyr at er den er godt modnet allerede. Erfaringsvis er det lite bunnfall før den har ligget i ti år, legger Wahl til.

Hvis en rødvin har vært lagret ekstremt lenge mister den nesten alt fargestoff og blir lysebrun. Alt av farge har blitt til bunnfall. Hvite viner blir også brunaktige når de har ligget lenge.

Det er oksidasjonen som gir brunfargen, på samme måte som hvis du deler et eple i to og lar det ligge.

Til slutt vil du nesten ikke kunne se om vinen i utgangspunktet var rød eller hvit.

– Ved lagring blir ikke alt bedre. Det som blir mindre koselig er at vinen får et mer rustikt preg, jordlige toner, sekundær og tertiæraroma. Den lukter skogbunn og sopp. Til slutt går den mot en buljongaktig aroma, så ikke vent altfor lenge, råder Kai Wahl.

Når du til slutt åpner flasken bør du la den stå en stund dersom den er lagret liggende.

– Har flasken ligget i hylla i 15 - 20 år, ligger bunnfallet i hele siden. Når du flytter på flasken svirrer dette rundt. Da må den stå noen timer så bunnfallet trekker seg ned. Deretter heller du den på karaffel, men ikke hell over alt. La bunnfallet bli igjen i flasken, anbefaler Wahl.

– Har du mistanke om at vinen er veldig gammel, eller etter prøvesmaking finner at vinen er i sluttfasen av god flaskemodning, risikerer du å bikke den over på siste bit ved å helle den over i en karaffel. Da dør vinen. Drikk heller ett og ett glass av flaska, foreslår vineksperten.

LES OGSÅ: Ikke-røykerne kan ta med mer vin

Åpna flasker kan ikke korkes

Heller rødvin i dekadenter

Dekanteren er designet for at vinen skal ta til seg mest mulig luft.

Foto: Laurence Mouton / Colourbox

Hvis en vin er ment for å lagres, og du drikker den med en gang, vil du merke at den har veldig høy bitterhet.

Den vil føles ekstremt tørr i munnen slik at tungen fester seg i ganen, fordi den er full av tannin.

Har du først helt litt av vinflasken, kan du ikke sette på en ny kork og fortsette lagringsprosessen igjen.

– I det du åpner en vin og heller av flasken, har du startet en oksideringsprosess du ikke får stoppet. Men du kan bruke en dekanter, en brei vinkaraffel designet for at vinen skal ta til seg mest mulig luft, og få vinen drikkbar. Da oksiderer du vinen raskt og tar flere års modning i en jafs, forklarer Wahl.

Han presiserer at vinen ikke blir like god som om den hadde ligget i 15 år, men den blir litt rundere og mindre aggressiv.

Hell all vinen over i dekanteren, rist litt rundt og arbeid inn så mye luft som mulig. La den stå noen timer uten lokk før du drikker den.

Vin som ikke er ment for å lagres bør drikkes innen et år. Du merker forandring ganske raskt, og først og fremst at den taper sin friskhet.

– Men det er likevel ikke farlig å drikke en for gammel vin. Uten produksjonsfeil på vin vil du stort sett alltid kunne drikke den. Du blir ikke dårlig av å drikke gammel vin selv om den ikke skulle smake så godt. Men om lagringen ikke har vært vellykket, er det best å bite i det sure eplet – hell den ut og åpne en annen vin. Som kjent er jo livet for kort til å drikke dårlig vin, avslutter vineksperten.

LES OGSÅ: Pappvin-generasjonen inntar sjukehjemmene

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)