Slik bevarer du forholdet

Lær deg knepene som gjør deg til en god partner. Ved å fokusere på det positive kan man lettere komme gjennom de vanskelige dagene.

Nygift

De som klarer å leve sammen lenge, gjør det ved å fokusere på det positive. De fokuserer på det som fungerer godt, og setter det høyt.

Foto: Illustrasjonsbilde / Colourbox

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Er det noe man skal mestre, hjelper det ofte med tekniske ferdigheter. Dette gjelder også når det er snakk om å bevare et ekteskap, skriver fpn.dk.

Psykolog og parterapeut Leslie Becker-Phelps har forklaringen til hvorfor halvparten av ekteskapene varer.

LES OGSÅ:

Fokuser på det positive

Lars H. Fengsrud

Lars H. Fengsrud, daglig leder, gründer og eier av Familiehjelp AS.

Foto: Pressebilde / Familiehjelp

Becker-Phelps forteller til det amerikanske helsenettstedet WebMD at det går opp og ned i alle forhold.

Samtidig har alle mennesker både sterke og svake egenskaper, og det er vanlig at man er uenig om ting i et forhold.

De som klarer å leve sammen lenge, gjør det ved å fokusere på det positive. De fokuserer på det som fungerer godt, og setter det høyt.

Lars H. Fengsrud, daglig leder, gründer og eier av Familiehjelp AS, forteller at et forhold sjelden er problemfritt og uten konflikter. Det handler om liv og lære, og det er naturlig at dagene går både opp og ned.

- Når det går ned må du huske på det positive. Det må være rom for at man har en dårlig dag, og man må være raus med den andre, sier han til NRK.no.

Er hun i kjempehumør og han litt deppa, bør han kunne si at i dag er det best at jeg tar meg en tur ut uten deg. Det er ikke noe galt du har gjort, men jeg har en dårlig dag og vil ikke ødelegge din.

Den rausheten er en kjempeviktig. Hvis den forsvinner, blir positiviteten borte. Det er ok å ha dårlige dager – men da er det en utfordring for den andre å håndtere det.

Svanekjærlighet

Det sies at svaner holder sammen hele livet.

Foto: SNR / Colourbox

Unngå fortolkningsfella

Ektepar er et team som må jobbe sammen, og ikke mot hverandre. Man må senke guarden og tåle å være sårbar.

- For mange handler det om kommunikasjon, og det å sette ord på ting i stedet for å fortolke hverandre, sier han.

Hvis den ene parten forteller at han eller hun vil tilbringe kvelden sammen med venner, er det mange måter å tolke dette på. Er han lei meg? Vil hun ut med jentene for å flørte med andre?

– Det kan være mange ting man legger i ett slikt utsagn, basert på tidligere hendelser. Men er man usikker på hvorfor han eller hun vil ut med vennene, er det bedre å sette ord på det enn å fortolke seg helt bort til en årsak som kanskje er feil, råder han.

LES OGSÅ:

Fleksibilitet og forståelse

Den viktigste årsaken til at noen holder sammen lenge, er i følge Leslie Becker-Phelps at de er fleksible i sitt syn på ekteskap.

Det er viktig å ha en vilje til å vurdere ektefellens problemer, feil eller irriterende vaner på en måte som formilder den negative virkningen.

Becker-Phelps eksemplifiserer med at dersom kona kommer hjem og glefser etter mannen, kan han tenke at det er fordi hun har hatt en slitsom dag på jobben.

Hvis han klarer å holde på den tanken, og ikke tenke at hun er frekk eller kjempeirriterende, vil man unngå en krangel.

Man må ha de positive sidene ved ekteskapet i bakhodet til en hver tid, og samtidig akseptere at man av og til hisser seg opp over et bestemt problem.

Vil dere prøve noe nytt? Finn sexstillingene som passer for dere

Unngå snøballeffekten

Hvis det oppstår irritasjoner i situasjoner hvor man ikke har så stor forståelse overfor den andre parten, kan dette lett utvikle seg til en dårlig stemning.

Er det noe man plages av, bør det snakkes om med én gang og løses raskt. Hvis ikke vil små problemer, som kanskje egentlig er ganske ubetydelige i en større sammenheng, få store snøballeffekter. Jo lenger ballen får rulle – jo større blir den.

Til slutt kan det ende med at dagen blir helt ødelagt av at mannen glemmer å legge ned toalettsetet. Og kanskje ryker hele forholdet over en slik liten hendelse.

Fengsrud er også opptatt av at man heller skal endre innstilling til den andre enn å be om en forandring.

- I en alder av 40 er personligheten lagt og du er den du er. Skal du forandre den andre så mye at det er nøkkelen til at dette går bra, blir man skuffet. Det er bedre med en innstilling om at sånn har vi det og det er det, det er dette skal vi jobbe med. Det er de grunnleggende tingene som er viktige.

Les også: Giftering sprakk før ekteskapet

Positivitetstrening

Enkelte personer er alltid positive – og de er født med den evnen at de ser alt i et positivt lys.

Hvis man ikke er av denne sorten, kan det faktisk læres.

Leslie Becker-Phelps viser til en fin øvelse for ektefellene.

- Øvelsen forutsetter at partene i forholdet forteller hverandre hva som gjør at hver av dem føler seg elsket. Deretter må de øve seg på å gjøre disse tingene, sier hun til WebMD.

Naturlig nok er det ikke alltid like lett å være like positiv.

Stress, tidsmangel og andre små problemer kan ødelegge, og dette vil tære på ressursene.

Men psykologen og parterapeuten mener at når det kommer til stykke, så handler et lykkelig ekteskap om på hvilken måte paret møter hverandre på. Hvis de kan se ekteskapet gjennom positive briller og forstå hverandre, vil livet bli både lenger og bedre.

Les også: Lettere å snakke om sex enn penger

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)