Hopp til innhold

Derfor er det ekstra viktig å beskytte barna mot solen

I juli er sola på sitt sterkeste, og barn er ekstra utsatt for å bli solbrent. Derfor er det viktig at du sørger for at de er beskyttet. Her får de tipsene til hvordan.

Solkrem

Bruk tilstrekkelig med solkrem når du smører deg. En huskeregel er én håndfull til én kropp - et barns håndfull til en hel barnekropp.

Foto: Sigrid Olsson / ColourBox

Nå er det tid for ferie for mange av oss, og med en gang solen skinner nyter vi den så godt det lar seg gjøre. Men undersøkelser gjort av Kreftforeningen viser at annenhver nordmann kommer til å bli solbrent i løpet av året. Noen kommer til å bli så solbrente at de får blemmer og flasser av. Det gjelder spesielt de unge mellom 18 og 30 år.

Mona Stensrud, Kreftforeningen

Ifølge Mona Stensrud, spesialrådgiver i Kreftforeningen handler det om mer enn bare solkrem.

Foto: Kreftforeningen

Men det er også viktig å beskytte de aller minste for å unngå at de blir solbrent tidlig. Ifølge Mona Stensrud, spesialrådgiver i Kreftforeningen handler det om mer enn bare solkrem. Hun mener det er viktig at barna lærer gode solvaner.

– Solbeskyttelse har betydning hele livet, men barn og de som har lys hud og blondt eller rødblondt hår trenger ekstra beskyttelse. Det er bra at barn lærer hva som er godt med sola, og hvorfor det ikke er bra med for mye sol, sier Mona Stensrud til NRK.no.

Annerledes enn å brenne seg på grillen

For ikke å bli solbrent er det på dager med sterk sol viktig å ta pause midt på dagen. Men selv om man tar avbrekk fra solsteiken er det likevel viktig å være nøye med smøringen.

Krem

Det er viktig å være nøye med smøringen og bruke tilstrekkelig med solkrem, så du ikke glemmer å smøre utsatte områder.

Foto: Tor Risberg / NRK

– Klær beskytter også godt, og på ubeskyttet hud er solkrem viktig. Men de aller fleste bruker for lite, eller glemmer å smøre enkelte områder, forteller Stensrud.

Hun forteller at det å bli solbrent skiller seg fra det å bli brent av for eksempel en grill, og viser til en informasjonsvideo laget av Cancer Research UK. Her understrekes det at du kan tredoble risikoen for de farligste typer hudkreft om du blir solbrent bare en gang annenhvert år. (Se video under).

– Når du blir solbrent er det noe annet som skjer med hudcellene enn hvis du for eksempel brenner deg på grillen. Når huden får for mye UV-stråling kan det føre til DNA-forandringer i pigmentcellene. De fleste av disse skadene reparerer kroppen selv, men i visse tilfeller kan cellene begynne å dele seg ukontrollert, og det kan vokse frem en svulst, sier Stensrud.

Altså, jo oftere du blir solbrent, desto større risiko er det for at du kan utvikle hudkreft.

(Saken fortsetter etter videosnutten)

Cancer Research UK sin informasjonsvideo «The Burning Issue» handler om hva som skjer med hudcellende når man blir solbrent.

Midt-Norge er solvett-verstingene

En undersøkelse gjort av Sentio Research for Apotek 1 viser at dem som er minst opptatt av å beskytte seg mot sola bor i Midt-Norge. Den avdekket nemlig at mens 37 prosent av de spurte fra Vestlandet sier seg helt enige i at de er opptatt av å bruke solkrem, er den tilsvarende andelen 17 prosent i Midt-Norge.

Samtidig utpeker Midt-Norge seg som regionen hvor man har minst fokus på å smøre barn som er i sola.

Hilde Ariansen

– Funn i undersøkelsen viser at menn har dårligere solvaner enn kvinner, sier Hilde Ariansen, kommunikasjonssjef i Apotek 1.

Foto: Apotekforeningen

– Man kan jo spekulere i om det er fordi de ikke har så mange soldager, og tenker at det ikke er så nøye å smøre seg. Vi har ikke historiske data på dette, men undersøkelsen viste også at en av tre i aldersgruppen under 30 år kjenner seg helt eller delvis igjen i påstanden om at farge er viktigere enn faktor, sier Hilde Ariansen, kommunikasjonssjef i Apotek 1, til NRK.no.

Funn i undersøkelsen viser også at menn har dårligere solvaner enn kvinner, og at de gjerne overfører dette til barna. På påstanden «Jeg er opptatt av å bruke solkrem når jeg er i solen» svarte 43 prosent av kvinnene at de er helt enig, i motsetning til kun 16 prosent av mennene. På påstanden «Jeg tar ansvar for at barna bruker solkrem» var 56 prosent av kvinnene helt enig, mot kun 29 prosent av mennene.

Tips til hvordan man bør beskytte barn i sola:

• Barn under ett år skal helst ikke være i sola i det hele tatt.
• Barn under tre år bør bruke en uparfymert solkrem med fysisk filter, eller en kombinasjon av fysisk og kjemisk filter for å minimere risikoen for allergier.
• Bruk klær som beskyttelse. Barn bør også bruke solbeskyttende t-skjorte og solhatt.
• Ta pauser fra sola både når den er på sitt sterkeste, men også i løpet av dagen.
• Det er viktig å smøre seg selv og barna flere ganger om dagen. Barna bader gjerne mye, eller svetter, derfor er det viktig å «fylle på» med beskyttelse.

(Saken fortsetter etter faktaboksen)

8 av 13 solkremer anbefales

Grønn Hverdag har på oppdrag for magasinet Foreldre og barn gått gjennom innholdet i 13 solkremer til barn på det norske markedet, og vurdert og rangert dem ut fra innhold av helse- og miljøbelastende stoffer. Åtte av solkremene er trygge valg med hensyn til innholdsstoffer, mens de resterende fem anbefales ikke.

Ariansen mener man selv velger om man er opptatt av å bruke for eksempel parabenfrie produkter.

Solkrem

Det er viktig at du finner en solkrem både du og barnet ditt liker.

Foto: Colourbox

– De solkremene som selges i norske apotek inneholder ingredienser som er tillatt, og som er innenfor store sikkerhetsmarginer, sier hun.

Tips til valg av solkrem for barn:

• Bruk solbeskyttelse på minst faktor 15.
• Sjekk UV-varselet og tilpass solingen etter det. Det er en forskjell om man soler seg ved ekvator eller på Nordmørekysten.
• Det er viktig at UV-filteret holder det det skal.
• Solkremen bør være god å smøre ut, slik at det blir lettere å få smurt barnet ordentlig.
• Bruker du en tykk solkrem som er vanskelig å smøre ut, kan det være du kutter ut å bruke den. Derfor er det viktig at du finner en solkrem både du og barnet ditt liker.

Norge ligger i verdenstoppen

Kreftforeningen kjenner ikke til Apotek 1s undersøkelse, men viser til at forekomsten av føflekkreft er stigende, spesielt i Midt-Norge.

– Vi kjenner ikke spesielt til denne studien. Men jo mindre sol vi har i Norge, jo mer fristende kan det være for mange å få «full valuta», og bråsole seg den korte stunden det varer. Statistikken viser også at det er stigende forekomst av føflekkreft, spesielt blant menn, i Midt-Norge, sier Stensrud.

Og Norge ligger i verdenstoppen når det kommer til føflekkreft. Rundt 90 prosent av tilfellene har sammenheng med UV-stråling fra sol og solarium. I tillegg til hudkreft, kan store mengder UV-stråler føre til solforbrenning, raskere aldring av huden, nedsatt immunforsvar, snøblindhet og øyesykdommen grå stær.

Undersøkelser gjort av Kreftforeningen viser at foreldre har blitt flinkere til å beskytte barna på ulike måter, spesielt ved bruk av solkrem, men også ved å ta gode pauser fra sola og bruke klær som beskytter.

Ofte er barna i barnehagen når de ikke er på ferie, og når sola er på sitt sterkeste. I dag finnes det over 1400 Solvennbarnehager i Norge. Det innebærer at de får tips om solbeskyttelse og hvordan barnehagen kan lage gode rutiner for solbeskyttelse.

(Saken fortsetter etter faktaboksen)

En trang i oss mennesker

Lill Tove Nilsen, seniorforsker ved Statens strålevern

Seniorforsker ved Statens strålevern, Lill Tove Nilsen, mener folk må begynne å ta litt tak når det gjelder solvaner.

Foto: Privat

Seniorforsker ved Statens strålevern, Lill Tove Nilsen, er ikke fornøyd med de dårlige solvanene i Midt-Norge, og synes det er synd at det ikke er nok fokus på å beskytte barn som er i sola.

– Man trenger ikke å være stolt av å være på toppen av de statistikkene. Folk må tenke seg om, og begynne å ta litt tak. Det er så viktig at de skjønner at de må endre holdning. Det er også viktig at de skjønner at barna er avhengig av å lære, sier Lill Tove Nilsen til NRK.no.

Hun tror i likhet med Stensrud og Ariansen at det ligger en trang i oss mennesker til å med en gang solen skinner, så må vi forte oss å nyte den.

– Men det betyr ikke at vi ikke skal tenke beskyttelse. Vi kan nyte mer dersom vi samtidig er fornuftig, sier Nilsen.

(Saken fortsetter etter faktaboksen)

– Hver enkelt må ta ansvar for seg selv

Nå er vi inne i måneder hvor sola er på sitt sterkeste. Derfor bør vi være obs på mengden sol vi utsetter oss for.

– Slik sommeren har vært i Sør-Norge til nå, så er vi ikke så veldig herdet akkurat. Vi er fortsatt ganske bleike, så det er viktig at hver enkelt tar ansvar for seg selv, oppfordrer seniorforskeren.

Solen er på sitt sterkeste midt på dagen, og med sommertid i Norge er dette i timene rundt klokka ett. Sola er også sterkere jo lengre sør du kommer, så i Syden vil den være omtrent dobbelt så sterk som i Norge. Nilsen tror dette er noe som fort går i glemmeboka.

– Jeg tror at de erfaringsmessig vet at den er sterkere, men gjerne ikke hvor mye sterkere. Vi ser at folk har blitt flinkere til å smøre seg når de er på ferie. Men å korte ned på tiden i solen er kanskje det viktigste beskyttelsestiltaket du kan gjøre, sier hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)