NRK Meny
Normal

Kun én av disse vestene er refleks

Du kan risikere å bruke refleks som faktisk ikke synes i mørket. Sjekk hvordan du selv kan sikre at refleksen er trygg.

Laster innhold, vennligst vent..

Noen reflekser er faktisk ikke godkjent for refleksbruk.

Det som kan se ut som velfungerende refleks, kan derfor vise seg å være lite synlig for bilister.

Anne Rygh Pedersen

Det finnes retningslinjer du kan følge for å være synlig i mørket, forklarer Anne Rygh Pedersen, avdelingsdirektør i DSB.

Foto: Simon Solheim / NRK

– Reflekser finnes i mange varianter, men ikke alle fungerer like godt. Velg en refleks som er merket og testet. Da kan du være trygg på at du synes i mørket, sier Anne Rygh Pedersen, avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), til NRK.

Du kan selv sjekke om refleksen du bruker er synlig.

Let etter disse merkene

Når du kjøper eller bruker en refleks eller et plagg som skal gjøre deg synlig, bør du sjekke om varen er godkjent. Hvis det er refleksplagg, skal det stå hvor mange vask plagget tåler. Navn på produsent eller importør skal også oppgis.

Refleksklær og alle typer løse reflekser som du kan henge, feste eller klistre på klær skal i tillegg ha disse to merkene:

  • CE-merke: Varen er CE-merket når den møter forskriftene for EU-godkjent verneutstyr. Se alltid etter CE-merket i refleksklær eller annen type refleks.
  • EN-nummer: På refleksklær til bruk i fritid skal du finne standarden EN 1150. I småprodukter som refleksbrikker eller refleksarmbånd gjelder nummeret EN 13356.
Refleksbånd som er CE- og EN-merket

RIKTIG MERKING: Dette refleksbåndet er riktig merket, og dermed godkjent til bruk som refleks.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

– Hvis refleksen ikke er CE-merket, kan du risikere at den ikke reflekterer lys godt nok. Da vil ikke bilistene se den i mørket, sier Anne Rygh Pedersen.

Et refleksprodukt kan være synlig i mørket selv om det ikke har vært gjennom en godkjenningsprosess, men det er ulovlig å ha refleksprodukter uten CE-merke på marked.

Er refleksen din riktig CE-merket, kan du være sikker på at produktet er trygt.

Riper i lakken og utgått på dato

– En refleksbrikke som ligger lagret lenge, og som ikke blir brukt holder «evig». Det som ødelegger en brikkerefleks er i all hovedsak riper, sier Stig Schibbye fra Reflexconsult.

Da brytes nemlig lyset annerledes i varen, forklarer reflekskonsulenten.

Stig A. Shibbye

Stig A. Schibbye er Norges representant i EU når det kommer til å utarbeide og revidere standarder for refleks.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Reflekser er forbruksvare og må byttes ut når de er slitne.

En tommelfingerregel er at reflekser har en levetid på ett til tre år, ifølge DSB.

Test med lommelykta

Schibbye mener det er lurt å være litt skeptisk til gratis reklamevarer.

– Ofte kjøper selskaper reflekser av den billigste tilbyderen, uten at selskapene nødvendigvis vet selv om dette er god eller dårlig refleks, sier han.

Hvis refleksen ikke er godkjent eller den har blitt brukt lenge, kan det være vanskelig å teste hvor bra den er hvis du ikke sammenligner varen med nye eller godkjente produkter.

– Man ser ofte ytterpunktene - refleksen er enten elendig eller veldig bra, sier Schibbye.

Du kan selv sjekke dine egne reflekser ved å ta lommelykttesten:

  1. Heng opp to reflekser ved siden av hverandre i et mørkt rom.
  2. Hold en lommelykt nærme nesetippen, og lys på refleksene med et par meters avstand.

– Er den ene refleksen dårligere enn den andre, kaster du den dårlige, sier Schibbye.

  • Vi testet en godkjent refleksstripe over «refleksen» på en vest som ikke er CE-merket. Sjekk forskjellen ved å dra pila frem og tilbake:
Laster innhold, vennligst vent..

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.