Slik oppdager du om bilen er trikset med

Det er lett å bli lurt til å kjøpe en bil hvor kilometeren er trikset med. Det er nesten umulig å oppdage, og kan koste deg dyrt.

Kilometerjuks

Det er vanskelig å oppdage juks med kilometertelleren, men rådgiver Andreas Handeland (t.h.) i NAF har noen gode råd til hva du bør se etter. Her viser han programleder Christian Strand hvor enkelt svindelen kan gjennomføres.

Foto: Ingrid Nordheim / NRK

Et tilfeldig søk på Finn viser at for to identiske Golf 1.6 tdi fra 2010, med lik motor og samme utstyr, er det mye å tjene ved å trikse med kilometerstanden.

En bil som har gått 12.000 kilometer koster 229.000 kroner, mens for en bil som har gått 73.000 km må du ut med 179.000 kr. Det er hele 50.000 kroner mindre.

En ny analyse fra NAF viser at juks med kilometerstanden på bruktbiler koster norske forbrukere minst 2,14 milliarder kroner hvert år.

Eksempel på prisforskjell

Samme bil med ulik kilometerstand utgjør en betraktelig verdiforskjell. Her på 50.000 kroner.

Foto: Petter Nielsen / NRK

Ifølge Andreas Handeland hos NAF følger det også flere kostnader enn verditap med når man kjøper en bil som det er trikset med.

– Det er mye større vedlikeholdskostnader på en bil som har kjørt langt enn en som har kjørt litt. Bilen må skifte slitedeler oftere, og forventet levetid samsvarer ikke med kilometerstanden, sier han.

Hva skal du se etter:

For en vanlig forbruker er det svært vanskelig å finne ut om en bil er trikset med eller ikke. Likevel mener Andreas Handeland hos NAF at det er ting du kan sjekke:

  • Sjekk serviceheftet for å se om når og på hvilken kilometerstand bilen har vært til service. Trykkedatoen på serviceheftet må heller ikke være nyere enn bilen.
  • Du kan også sjekke historikken digitalt hos merkeforhandler. Har ikke en bil ordentlig historikk må du være på vakt. Be om dokumentasjon på eventuelle servicer.
  • Informasjon om årsmodell kan også fås hos Statens vegvesen.
  • Ta en titt på interiøret. Er det for slitt eller for nytt til å stemme med kilometerstand, bør det ringe en bjelle.
  • La en fagkyndig se over bilens tilstand. Ta en tilstandsrapport eller en NAF-test.

Rett til prisavslag

Ingeborg Flønes

Prisavslag eller heving av kjøpet er blant rettighetene man har hvis det er trikset med kilometerne, sier Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

Foto: Camilla Næss/NRK

– Kjøper du en bil hvor det er trikset med kilometerne, har du rett på prisavslag eller sågar heving av kjøpet, opplyser Ingeborg Flønes, som er direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet.

– Spørsmålet blir hvor feilaktige opplysningene du har fått er, og hva du kan forvente ut fra bilens pris og alder, samt andre opplysninger du har fått om bilen. Det vanligste er å kreve prisavslag tilsvarende verdifallet, sier Flønes.

– Har du fått feil opplysninger så ta kontakt med selgeren først. Løser ikke saken seg, kan Forbrukerrådet hjelpe deg til å få det du har rett på, sier Flønes.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)