NRK Meny
Normal

Slår sprit-alarm i Tyrkia

Flere turister er døde eller på sykehus etter å ha drukket sprit i Tyrkia. – Hold deg til forseglede flasker, råder Folkehelseinstituttet.

Sprit
Foto: Colourbox

Tyrkiske myndigheter advarer nå mot rundt 12.000 flasker falsk sprit som skal være i omløp i landet, skriver VG nett.

Den giftige alkoholen er trolig solgt under flere ulike merker, og det er derfor vanskelig for myndighetene å oppspore alle flaskene i det populære ferielandet.

Tre russiske turister døde i forrige uke etter å ha drukket drinker under en båttur utenfor Bodrum. Flere andre gjester havnet på sykehus, og mandag døde ytterligere en av dem.

Rasmuss (21) døde av lokalt brennevin

Svenske Aftonbladet skrev i går om 21-åringen Rasmuss som døde etter å ha drukket lokalt brennevin under en ferietur til Indonesia i mars.

Etter en hyggelig kveld, ble han dårlig, og døde til slutt to dager senere.

Obduksjonen konkluderte med at den unge svensken var metanolforgiftet, og den svenske ambassaden i Jakarta har nå gått ut med råd om å være ytterst forsiktig ved inntak av lokalt alkohol på Bali og i Lombok.

– Velg forseglede flasker

Jørg Mørland

Hold deg til forseglede flasker, råder Jørg Mørland ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Folkehelseinstituttet

Metanol, eller tresprit, har samme utseende, lukt og smak som vanlig sprit. Derfor er det umulig for den som drikker å reagere før det er for sent.

– Den finnes ingen enkel måte å sjekke dette på. Man må rett og slett bare gjøre det man kan for å redusere risikoen, sier divisjonsdirektør Jørg Mørland ved Folkehelseinstituttet til NRK.no.

Hans beste råd er å holde seg til alkohol fra forseglede flasker, og å unngå serveringssteder som kan virke som om de ikke har originalvarer.

– Kan det også være metanol i vin og øl?

– Det er i tilfelle svært sjelden. Jeg har aldri hørt om noen tilfeller av det i Norge. Som regel finner vi jo metanol-spriten på kanner som blir solgt billig i skjul, forteller han.

Vær på vakt for synsforstyrrelser

Når metanol brytes ned i leveren, dannes giftstoffene formaldehyd og maursyre. Det er maursyren som gir de alvorlige symptomene.

– Mange av symptomene på metanolforgiftning kan være til forveksling like de symptomene man kan få etter å ha drukket vanlig alkohol. Det er synsforstyrrelsene som skiller seg ut. De skal man være på vakt for, sier Mørland.

Vanligvis er metanolen blandet med vanlig alkohol. Og symptomene kan komme lenge etter at den vanlige alkoholen har forlatt kroppen og man føler seg helt fin.

Blindhet og hjerneskade og i verste fall død er ikke uvanlige utfall av metanolforgiftning.

– Det er svært viktig å komme til behandling så raskt som mulig. Behandlingen går ut på å stanse forbrenningen av metanol i leveren, samt å rense blodet for metanol og giftstoffene som har blitt dannet, forklarer Mørland.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.