NRK Meny
Normal

Slapp blære på trening

Etter 20 år med trenig har hun fått problemer med å holde på vannet. Hva kan hun gjøre?

Trening
Foto: ScanStockPhoto

 

Spørsmål

Hei. Jeg er en dame på 41 år som har jogget og drevet med trening i over 20 år. Jeg er godt trent, men i det siste har jeg merket at jeg ikke klarer å holde på vannet under trening. 

Hva kan jeg gjøre for å trene opp dette?

 

Jorunn svarer

Hei. Jeg vil råde deg til å starte med øvelser for å trene opp muskulaturen i bekkenbunnen.

Det kan være vanskelig å vite om du får tak i riktig muskulatur. Derfor anbefaler jeg at du starter med å «finne» rett muskulatur. En enkel øvelse for dette er å prøve å stoppe urinstrålen når du er på toalettet. Klarer du dette har du tak i muskulaturen. Du kan også tenke på at du må slippe luft ut av endetarmen og holde igjen luften.

En annen øvelse er å tenke deg at du «heiser» bekkenbunnen oppover. Klarer du dette uten å bruke setemuskulatur har du tak i muskulaturen.


Øvelse:
Trekk opp bekkenbunnsmuskulaturen og «klem igjen». Hold igjen mens du teller til 3. Slipp ned uten å presse bekkenbunnen nedover.

Gjenta 10-15 ganger, helst 3 ganger daglig. Utfør øvelsen i ulike stillinger - sittende, liggende og stående.

Det kan være lurt å ta kontakt med en fysioterapeut som kan veilede deg i øvelsene i begynnelsen.

Jeg kan også anbefale deg en DVD som heter «Tren deg tett» og er laget av fysioterapeut og professor Kari Bøe. Den kan bestilles gjennom Norges Idrettshøgskole.

Lykke til!

Hilsen
Jorunn Sundgot-Borgen
Professor fysisk aktivitet og helse

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.