Slanking av barn

Barn i vekst skal helst unngå slanking. Det viktigste er sunne og reglemessige måltider og fysisk aktivitet i minst 60 minutter daglig.

 

Overvektige skolebarn
Foto: TIM SLOAN / AFP

 

Spørsmål

Hei. Jeg synes det er veldig vanskelig å få tak i informasjon om vektreduksjon, høyde/vekt-tabeller, pulstrening eller andre forbrenningsaktiviteter for vår 12-åring. Har henvendt meg til helsestasjonen uten å få hjelp.

Barnet trener karate 2 ganger i uka og har normalt kosthold, men jeg tror dette kan bli enda bedre. Jeg har lett etter informasjon på  flere nettsider, men det er lite konkret å hente. Har du tips til noen nettsteder som er rettet mot barn/ungdom?

Jorunn svarer

Hei. Det er faktisk slik at det ikke finnes så mye litteratur om barn og vektreduksjon. Grunnen til dette er at vi aller helst skal unngå vektreduksjon hos barn som er i vekst.

Unntaket er barn som er sykelig overvektige. I disse tilfellene skal vektreduksjonen foregå i svært kontrollerte former og med tett oppfølging av lege, ernæringsfysiolog og eventuelt psykolog og fysioterapeut.

Jeg antar at ditt barn ikke er overvektig, siden helsestasjonen ikke ser noen grunn til å sette inn tiltak overfor barnet. 

Det viktigste er at barnet ditt spiser et normalt, sunt kosthold og har gode måltidsrytmer. I tillegg bør barnet ditt være i fysisk aktivitet minst 60 minutter hver dag. Fysisk aktivitet behøver ikke nødvendigvis å være trening. Lek, sykling og «Løkkefotball» er like bra.

Jeg kan anbefale et par linker om kosthold og fysisk aktivitet. Dette er anbefalinger fra Sosial – og helsedirektoratet og er av høy kvalitet.

Tema: Ernæring
Tema: Fysisk aktivitet

Håper du får nytte av informasjonen. 

Hilsen
Jorunn Sundgot-Borgen
Professor i fysisk aktivitet og helse

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.