Slanking av barn

Barn i vekst skal helst unngå slanking. Det viktigste er sunne og reglemessige måltider og fysisk aktivitet i minst 60 minutter daglig.

 

Overvektige skolebarn
Foto: TIM SLOAN / AFP

 

Spørsmål

Hei. Jeg synes det er veldig vanskelig å få tak i informasjon om vektreduksjon, høyde/vekt-tabeller, pulstrening eller andre forbrenningsaktiviteter for vår 12-åring. Har henvendt meg til helsestasjonen uten å få hjelp.

Barnet trener karate 2 ganger i uka og har normalt kosthold, men jeg tror dette kan bli enda bedre. Jeg har lett etter informasjon på  flere nettsider, men det er lite konkret å hente. Har du tips til noen nettsteder som er rettet mot barn/ungdom?

Jorunn svarer

Hei. Det er faktisk slik at det ikke finnes så mye litteratur om barn og vektreduksjon. Grunnen til dette er at vi aller helst skal unngå vektreduksjon hos barn som er i vekst.

Unntaket er barn som er sykelig overvektige. I disse tilfellene skal vektreduksjonen foregå i svært kontrollerte former og med tett oppfølging av lege, ernæringsfysiolog og eventuelt psykolog og fysioterapeut.

Jeg antar at ditt barn ikke er overvektig, siden helsestasjonen ikke ser noen grunn til å sette inn tiltak overfor barnet. 

Det viktigste er at barnet ditt spiser et normalt, sunt kosthold og har gode måltidsrytmer. I tillegg bør barnet ditt være i fysisk aktivitet minst 60 minutter hver dag. Fysisk aktivitet behøver ikke nødvendigvis å være trening. Lek, sykling og «Løkkefotball» er like bra.

Jeg kan anbefale et par linker om kosthold og fysisk aktivitet. Dette er anbefalinger fra Sosial – og helsedirektoratet og er av høy kvalitet.

Tema: Ernæring
Tema: Fysisk aktivitet

Håper du får nytte av informasjonen. 

Hilsen
Jorunn Sundgot-Borgen
Professor i fysisk aktivitet og helse

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)