Hopp til innhold

Slankeopererte ungdommer sliter psykisk

Ungdommer som får slankeoperasjoner får ikke nødvendigvis et bedre selvbilde etter operasjonen, viser en omfattende studie fra Sverige. – Vi opererer mage, ikke hode og hjerte, sier overlege Samira Lekhal.

Samira Lekhal og Adrian Mo

Adrian Mo er på kontoret til overlege Samira Lekhal hver tredje måned for oppfølging etter operasjonen han fikk som 17-åring. Lekhal forteller at de har lange samtaler med ungdommene for å sjekke at de er skikket for operasjon.

Foto: Randi Elise Midtskog / NRK

Veiing

Ungdommene som er med i prosjektet 4XL på sykehuset i Tønsberg får nøye oppfølging med fysiske og psykiske tester.

Foto: Randi Elise Midtskog / NRK

– Da jeg så meg selv i speilet så så jeg noe som var ekkelt. Det var unormalt. Jeg hadde veldig lav selvfølelse da jeg vokste opp, forteller 19 år gamle Adrian Mo fra Sandefjord.

Han er på en sjekk på Sykehuset i Vestfold hvor han fikk en slankeoperasjon for to år siden. Da veide han 160 kilo. Helt fra han var helt liten har vekta vært et stort problem.

– Omtrent halvparten av dem som er hos oss har også kjent på psykisk sykdom, forteller overlege Samira Lekhal.

Hun er seksjonsleder på barne- og ungdomsavdelingen på Senter for sykelig overvekt. Sykehuset i Tønsberg er de eneste som tilbyr gastric bypass for ungdom under 18 år. Gjennom deres eget studie 4XL følger Lekahl ungdommer som sliter med fedme gjennom ti år.

– Mange av dem er psykisk sårbare

Samira Lekhal

Seksjonsoverlege Samira Lekhal har ansvaret for avdelingen som opererer ungdom under 18 år. Hun presiserer at svært få er skikket til å få en operasjon, men at for noen så kan det vært løsningen.

Foto: Randi Elise Midtskog / NRK

Hvert år får overlegen inn tusen ungdommer som sliter med fedme. Totalt er det bare 25 personer under 18 år som har fått en operasjon i Norge, så nåløyet er trangt. Lekahl ser at mange av ungdommene har det tøft psykisk.

– Hos noen ungdommer så ser vi at de er så psykisk sårbare at vi rett og slett mener at det er uforsvarlig å tilby operasjon, selv om de har alvorlig fedme og kanskje også følgesykdommer som diabetes type 2 eller høyt blodtrykk.

Studien fra Sverige viser at nesten halvparten av alle personer under 18 år som har gjennomført en fedmeoperasjon slet psykisk før inngrepet. Nesten 20 prosent slet også med psyken etter operasjonen, skriver svenske P3 Nyheter.

Studien er den største oppfølgingen av psykisk helse hos fedmeopererte personer under 18 år, i verden. Totalt deltok 88 personer mellom 13 og 18 år, som alle ble operert i Gøteborg.

Opererer magen, ikke hodet og hjertet

Adrian Mo har ikke problemer med å skjønne at mange ungdommer har det vanskelig før operasjonen. Selv var han mye innendørs og spilte dataspill.

– Når jeg gikk ute på gata så kunne ukjente mennesker, og særlig barn, stirre veldig. Men jeg hadde også venner og jeg følte ikke at jeg ble mobba.

(saken fortsetter under bildet)

Adrian Mo

Adrian Mo fikk tilbud om en slankeoperasjon da han var 17 år. Han har slitt med vektproblemer helt siden han var liten, og så ingen løsning på problemet.

Foto: Randi Elise Midtskog / NRK

– Ting har blitt mye enklere etter operasjonen. Nå kan jeg se meg selv i speilet og se en person jeg er stolt av, sier 19-åringen.

Lekhal er veldig glad for å se at de fleste ungdommene som får en operasjon får det bedre. Men det er ikke nødvendigvis slik at alt blir lettere med en gang.

– Man kan få noe hjelp til å håndtere noe av det som er vanskelig i livet gjennom en slankeoperasjon. Men den tar ikke vekk alt som er vanskelig. Vi opererer magen, ikke hodet og hjertet, konstaterer Lekhal.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)