Skoene som gjør at du ikke sklir på isen

La deg ikke lure av mønsteret – det er noe helt annet som er viktig om du vil unngå glatte sko.

Forbrukerinspektør Christian Strand tester vintersko, for å finne ut hvilken type skole som egner seg best på glattisen.

Store mønster i skoene trenger ikke gjøre dem mindre glatte. Det avgjørende er hva sålen er laget av. (Foto: Petter Nielsen)

Skomakermester Asbjørn Skagestad

Skomakermester Asbjørn Dagestad har jobbet med sko i over 30 år.

Foto: Petter Nielsen / NRK
Andreas Handeland NAF

Andreas Handeland, forbrukerrådgiver i NAF, forteller at dekkprodusenter har vært med å produsere såler til sko.

Foto: Petter Nielsen / NRK

Er du redd for å falle på isen? Den gode nyheten: Du trenger ikke brodder for å holde deg oppreist. Den dårlige nyheten? Vel, det kan tenkes du må investere i noen nye vintersko.

For det er materialet på undersiden av skoene som kan avgjøre hvor lett eller vanskelig det er å holde seg på beina på glattisen. Er sålen laget av gummi eller plast? Eller noe midt imellom? Det har alt å si for grepet på glatta.

Bildekk og skosåler

For å sjekke hvilke sko som passer glatt vinter best, har forbrukerinspektør Christian Strand fått med seg to eksperter på godt grep:

Den erfarne skomakermesteren Asbjørn Dagestad, som har jobbet som skomaker i mer enn 30 år, samt forbrukerrådgiver Andreas Handeland i Norges Automobil-Forbund. Sistnevnte har ikke sin ekspertise i sko, men godt grep om vinteren har han mye kunnskap om.

– Godt grep og god trygghet er viktig, enten det er for bilen eller for personen som skal tråkke rundt på disse skoa. Vi har eksempler fra dekkverdenen der kjente dekkprodusenter er med på å utvikle såler til sko, sier Dagestad til NRK.no.

Forbrukerinspektør på trynet

Dårlige sko kan til og med få en erfaren forbrukerinspektør til å gå på trynet.

Foto: Petter Nielsen / NRK

Gummi gir minst glid

Den litt uhøytidelige sklitesten, som du kan se i videoen over, levner liten tvil om hvilken sko som sklir minst på holken: Sko med såle laget av gummi, eller som for det meste består av gummi, gir deg det beste grepet om vinteren.

– Gummi er nesten som kvae, det er et 100 prosent naturprodukt. Og det er jo gledelig at skoene med mest mulig naturlige materialer i bunnen, er best på det glatte underlaget her, sier skomaker Dagestad.

Dekkekspert Handeland er ikke spesielt overrasket over hvilke type sko som vant, og mener resultatet også sier en del om hvilke vinterdekk en bør velge:

– Sett ut fra et dekkperspektiv er jeg ganske glad for at disse skoene vant. Det blir det samme som når vi anbefaler folk å kjøpe et nordisk vinterdekk med myk gummiblanding, for at det skal klebre seg til underlaget. Det gjør også disse skoene, sier han.

– Og så er det jo gledelig at det er skoene med mest naturlig materialer i bunnen, som kommer best ut på dette underlaget her, legger skomakeren til.

  • SE FORBRUKERINSPEKTØRENE: NRK1 onsdager klokken 19:45 og TV.NRK.NO
Gode sko

Christian Strand viser frem to eksempler på sko med gummisåler.

Foto: Petter Nielsen / NRK

Mønster til liten nytte

Mange vintersko har grove mønster som sikkert kan få deg til å tro at skoene gir godt grep. Det er nødvendigvis ikke hele sannheten.

– Hvis materialet er plast hjelper det lite med mønster under skoene, sier Dagestad.

Slike sko får spesielt dårlig grep når det blir ordentlig kaldt.

– Jo kaldere det er, jo hardere blir plasten. Er det mange kuldegrader og tørr is ute, risikerer du at mønsteret sprekker, sier skoeksperten.

Plastsko

Sko med plastsåle passer norsk vinterføre dårlig ifølge ekspertene.

Foto: Petter Nielsen / NRK

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)