NRK Meny
Normal

Skjulte at jeg var adoptert

Frithjof får tårer i øynene når han forteller om sin tuberkuløse mor som var tvunget til å gi fra seg barnet sitt, og om hvor sårt han synes det er å tenke på at hun hadde vært på døra der hjemme og ønsket ham tilbake etter at hun ble frisk.

Frithjof Bjørkli.
Foto: Miriam Wicklund. / NRK

- Selv om du har kommet opp i en viss alder, så behøver ikke det bety at du ikke har noe å fare med.

Frithjof Bjørkli er 78 år, og etter at han pensjonerte seg fra stillingen som trener i lederutvikling, tok han videreutdanning. Først en fireårig utdanning i gestaltterapi og psykosyntese, og deretter gjøv han løs på en treårig utdanning i tradisjonell kinesisk medisin.

Nå er han ferdig utdannet akupunktør, men har foreløpig ikke åpnet praksis. Men planene er på ingen måte skrinlagt.

- Jeg hadde hørt at når man blir eldre, så har man så mye å gi til andre. Derfor tok jeg videre utdanning for å kvalifisere meg til å gi noe videre. Kanskje hvis folk hadde det vondt og jeg lyttet? Jeg er en god lytte!

Frithjof sitter hjemme i stua i Halden og tenker tilbake, samtidig som han er full av pågangsmot til å gå videre i livet. Fra han var 17 år gammel har han båret på en sorg som har kastet mye av seg.

Den som selv har lidd vondt, har lettere for å føle med andre som trenger hjelp. Han var nært knyttet til sin far, og det var da han døde, at mye raste i Frithjofs liv. Han satt og bladde i noen papirer det skulle ryddes opp i da han kom over et brev som fortalte at han var adoptert.

Det opplevdes som et svik ikke å ha blitt fortalt dette, særlig når han forstod at alle de andre, selv barna i gata, visste det. De kunne komme med bemerkninger han ikke forstod:

- Hvor skal du da, Frithjof?

- Jeg skal hjem.

- Å, du tror vel ikke at det er moren og fare din?

Det var hele tiden noe som skurret, noe han ikke forstod, men nå falt brikkene på plass. Han nevnte aldri brevet for sin adoptivmor. Og først 20 år senere etter hennes død fant han fram til sin kjødelige familie. Foreldrene var da døde.

Frithjof får tårer i øynene når han forteller om sin tuberkuløse mor som var tvunget til å gi fra seg barnet sitt, og om hvor sårt han synes det er å tenke på at hun hadde vært på døra der hjemme og ønsket ham tilbake etter at hun ble frisk.

Han traff henne aldri, selv om han ble fortalt at hun til tider kunne reise langt for å få et glimt av ham. Frithjof har jobbet mye med sin eget selvinnsikt og forteller åpent om hvordan han har taklet vanskelige følelser både i forhold til seg selv og sine nærmeste.

Hør adopterte Frithjof Bjørkli fortelle om sitt liv.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.