Skitne sparepenger

Norske sparepenger er med på å finansiere barnearbeid og klasevåpenproduksjon. Finansministeren mener norske bankkunder bør reagere.

Klasebombe

Klasebombe.

Foto: MOHAMMED ZAATARI / AP

Nordens største kapitalforvalter, Nordea, investerer norske sparepenger i selskaper som andre styrer langt unna. Det dreier seg om selskaper som produserer klasevåpen, komponenter til atomvåpen og som er assosiert med barnearbeid.

Nordea fond

Nordea investerer i uetiske selskaper.

Foto: NRK

Det viser en kartlegging NRK Forbrukerinspektørene har fått gjort av Nordeas aksjefond.

Gjennomgangen avdekker at Nordea totalt har investert i halvparten av selskapene som Finansdepartementet har ekskludert fra Statens Pensjonsfond Utland, Oljefondet.

- Grunn til bekymring

- Hvis du har pengene dine i Nordea, bør du være bekymret for hva som får pengene dine til å yngle. De de følger rett og slett ikke med i timen, sier Arild Hermstad, leder i organisasjonen Fremtiden i Våre Hender.

Arild Hermstad i Framtiden i våre hender

Arild Hermstad i Framtiden i våre hender.

Han mener det er sterkt kritikkverdig at Nordea har investeringer i selskap som Wal Mart, Northrop Grumman og L3 communications, selskap assosiert med barnearbeid eller som åpent bidrar i produksjonen av atomvåpen og klasevåpen.

Her kan du se lista over selskapene Oljefondet har ekskludert .

Samfunnsansvar?

På sine nettsider skriver Nordea følgende:
”Samfunnsansvar er en del av det daglige arbeidet i alle avdelingene og enhetene i Nordea.”

Kommunikasjonsdirektør i Nordea, Rune Sjøhelle, sier han forstår reaksjonene på at de samtidig er involvert i barnearbeid og klasevåpenproduksjon.

- Jeg skjønner at folk reagerer på at vi er inne i selskaper assosiert med barnearbeid og klasevåpen, men det er viktig at de da skjønner at vi gjør noe med det. Vi mener det er mer ansvarlig å bli værende i selskapene og påvirke fra innsiden sammen med andre, enn å trekke oss ut.

Video nsps_upload_2009_4_1_7_41_32_2202.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Trykk på bildet for å se video.

Verstingselskaper

Flere av de andre omstridte fondene blir distribuert i Norge. Gjennom ett enkelt norskdistribuert fond er Nordea inne i hele sju av de 31 selskapene som Oljefondet har ekskludert. Dette er selskap som i følge Finansminister Kristin Halvorsen er utestengt med god grunn.

- Vi vil ikke at våre sparepenger skal medvirke til brudd på menneskerettigheter, grov korrupsjon, til produksjon av klasevåpen og komponenter til atomvåpen eller til grov miljøskade, sier Halvorsen.

- Dialog virker ikke

Finansministeren kjøper ikke Nordeas argumenter om aktivt eierskap. Hun sier at dialog har vist seg å ikke være effektivt opp mot de aktuelle selskapene.

- Dette er selskaper som har svart at de ikke er villlige til å endre atferd når vi har spurt dem om mulighetene for det. Dermed har vi ekskludert dem fra vårt investeringsunivers, sier Kristin Halvorsen.

Klasevåpen uakseptabelt

Kristin Halvorsen

Sparepenger bør brukes på en annen måte, mener finansminister Kristin Halvorsen.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Senest i desember var Norge initiativtager og vertskap da 100 land skrev under en forbudsavtale mot klasevåpen, en våpentype som tar livet av mange sivile også flere år etter at de er sluppet.

Hermstad i Fremtiden i Våre Hender mener det er fullstendig uakseptabelt at Norges nest største bank samtidig er med på å finansiere produksjonen av disse bombene ved hjelp av norske sparepenger.

- Man må se profitt i et større perspektiv, man må også være opptatt av de etiske verdiene. Dessverre er ikke finansnæringen opptatt av det, mener han.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)