Hopp til innhold

Skismøringen skal bli giftfri

Naturvernforbundet tror at norsk natur inneholder tonnevis med skadelige giftstoffer fra skismøring som blir liggende i hundrevis av år. Nå prøver Swix å finne fram til nye og trygge typer skismøring.

Skismurning i festesonen

Skismøring med fluorkarboner frigjør skadelige kjemikalier når den varmes opp. Stoffene kan pustes inn og skade kroppen. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Kjersti Sjursen Lien / NRK

Mye av den skismøringen som gir best gli inneholder omstridte miljøgifter som kan være helseskadelige.

Miljødirektoratet mener at det beste er å unngå fluorholding smøring, fordi den kan skade lungene og lagres i kroppen. Rådet er at folk heller velger god, gammeldags skismøring.

Også Naturvernforbundet er kritisk til bruken av fluorbasert skismøring.

Det er spesielt produktene for skiløpere på toppnivå som står i sentrum for diskusjonen om skismøring. Smøringen som gir best gli inneholder ofte miljøgiften PFOA som brytes svært sakte ned i naturen og hoper seg opp i mennesker og dyr.

Mange vanlige skiløpere som er villige til å betale litt ekstra bruker også den mest effektive glismøringen. Spørsmålet er bare hvor lurt det er.

Selv om storprodusenten Swix melder at mengden av PFOA i deres produkter ikke er bekymringsfull, har fabrikken nå innledet et stort forskningsprosjekt for å finne fram til bedre og mer miljøvennlig skismøring.

Prosjektet til 17,4 millioner kroner støttes økonomisk av Forskningsrådet.

Lovlig men kontroversielt

Skispor

Idyll i sporet. Men hva har de under skiene?

Foto: Øystein Økter / NRK

– Ingen av produktene våre bryter med det særnorske regelverket for fluor og PFOA som blir innført til sommeren , og som blir det strengeste i verden. Når det gjelder forurensning er all vår skismøring godt innenfor kommende regelverk. Men noen produkter kan være kontroversielle selv om de er lovlige. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier administrerende direktør Ulf Bjerknes i Swix til NRK.no.

– Etter at fluor ble et diskusjonstema, er det et mål for oss å unngå at folk bekymrer seg når de smører skiene sine, sier han.

– Sammen med blant andre SINTEF prøver vi nå å finne fram til nye typer skismøring helt uten fluorkarboner, eller med så små mengder og av en slik type at også Naturvernforbundet blir fornøyd. Vårt mål er at den nye smøringen blir minst like effektiv som den vi lager i dag, sier Bjerknes.

Han har full forståelse for at Naturvernforbundet ser med et kritisk blikk på fluorbaserte produkter.

– Utviklingen hadde ikke gått framover uten miljøvernere som sitter på skuldrene til industrien. Med det nye forskningsprosjektet ønsker vi å dra utviklingen i en enda mer miljøvennlig retning, sier Swix-sjefen.

– Gode nyheter

Per-Erik Schulze

Per-Erik Schulze i Naturvernforbundet tror at alle fluorkarbonforbindelser vil bli forbudt etter hvert.

Foto: Naturvernforbundet

Miljøgiftrådgiver Per-Erik Schulze i Naturvernforbundet mener at den nye satsingen fra Swix er gode nyheter for forbrukerne.

– Det var på høy tid at den største leverandøren av skismøring setter i gang dette forskningsprosjektet. Jeg tror at Swix virkelig får bruk for løsningene de kommer fram til, fordi jeg regner med at alle de aktuelle fluorkarbonforbindelsene kommer til å bli forbudt etter hvert, sier han til NRK.no.

Schulze mener det er et problem at selv om Swix og andre produsenter holder seg under de nye strenge grenseverdiene for fluor i produktene sine, så beholder de en cocktail av giftige kjemikalier som samlet sett er bekymringsfull.

– Fluorkarboner er ikke rene produkter, men en suppe av ulike kjemiske forbindelser. PFOA er bare en av dem, sier han.

– Svenske forskere har påvist at folk som bruker produkter med slike blandinger hjemme, for eksempel skismøring, får mye av kjemikaliene inn i blodet. Fluorstoffer kan pustes inn når de frigjøres ved oppvarming. Det skumle er at stoffene kan omdannes til PFOA i menneskekroppen, sier han.

Selv om smøringen ikke er tilsatt PFOA som en ingrediens, kan altså den samlede negative helseeffekten bli ganske stor, ifølge Naturvernforbundets miljøgiftrådgiver.

Flere tonn gift

I tillegg kommer belastningen på naturen rundt oss. Ifølge Per-Erik Schulze brytes ikke fluorforbindelsene ned i naturen, men kan blir tvert imot bli omdannet til andre forbindelser som er enda mer giftige.

Naturvernforbundet tror det ligger tonnevis med giftstoffer fra skismøring i norsk natur, gift som ikke vil forsvinne på flere hundre år.

– Derfor er det kjempebra at den dominerende leverandøren av skismøring tar miljøbetenkelighetene på alvor ved å forske på nye og rene produkter. Dette viser også at tiden jobber mot produsentene når det gjelder skismøring med fluorkarboner, sier Schultze.

Slakke på kravene?

Ulf Bjerknes forteller at Swix har begynt å merke de typene skismøring som er helt ukontroversielle. Målet er at all skismøring etter hvert kan bli merket på denne måten.

– Tror du at dere vil klare det?

– Ja, det er jeg temmelig sikker på. Men å dra produksjonen i en grønn retning kan også bety at skimiljøet kanskje må slakke litt på kravene til gli-egenskaper. Det kan bli som i motorsportens Formel-1, der bilene har visse begrensninger som alle er enige om på grunn av miljøkrav, sier Bjerknes.

Han legger til at kun fem prosent av dagens Swix-smøring inneholder varierende mengder av fluor.

– Industrien har brukt fluor siden 1950-tallet, til impregnering og en lang rekke andre formål. Skismøring utgjør en forsvinnende liten del av dette. Du burde være mer bekymret for å steke eggene dine i teflonpanne enn å bruke Swix-smøring under skiene, mener Ulf Bjerknes.

Tommelen opp

Også landslagets smøresjef Knut Nystad gir tommelen opp for prosjektet fra Swix.

– Vi er veldig positive til all forskning som resulterer i mer miljøvennlige produkter. Utfordringen er at disse produktene må være like bra eller bedre enn det som eksisterer i dag, sier han til Naturvernforbundets magasin Natur & miljø.

Skulle det vise seg at de nye produktene ikke er like bra, tror Nystad at kun et forbud ville stoppe bruken av de beste produktene i racing der kampen om sekundene er tøff.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)