NRK Meny
Normal

Skilsmisser smitter

Hvis du vil at ekteskapet ditt skal vare, kan det lønne seg å støtte opp om venneparene også.

Skilsmisse

Skilsmisser sprer seg gjerne i vennekretsen, viser en ny studie.

Foto: Sinar 2

Ifølge en ny studie, øker risikoen for skilsmisse med hele 75 prosent hvis et vennepar velger å gå fra hverandre.

Det ser rett og slett ut til at skilsmisser «smitter», skriver danske Extrabladet .

Studien er utført av Rose McDermott ved Brown University, og har den treffende tittelen «Breaking up is hard to do, unless everyone else is doing it too».

Studie over mange år

McDermott har fulgt 12.000 amerikanere i en by i New England over 32 år.

Det ble etter hvert tydelig at folk skiller seg i klynger. Forskerne mener dette skyldes at brudd i vennskapskretsen får par til å stille spørsmålstegn ved sitt eget forhold.

I tillegg kan det at vennepar velger skilsmisse redusere den sosiale belastningen ved å gå fra hverandre.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Venners venner har også betydning

Men det er ikke bare venner som påvirker hverandre. Også dine venners venner får en høyere risiko for skilsmisse dersom du går fra partneren din.

Ifølge studien øker risikoen for venners venner med ikke ubetydelige 33 prosent.

Heldigvis er det ikke slik at det dermed lønner seg å ha færrest mulig venner, for å unngå skilsmissesmitte. Studien viser også tydelig at det er bra for parforholdet med et stort nettverk.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.