Hopp til innhold

Skilsmissebarn drikker mer

Bor man sammen med både mor og far, begrenser det alkoholbruken, viser fersk norsk rapport. Og ungdom med delt bosted drikker mer enn de som bor fast hos den ene forelderen.

Fest

Foreldrenes kontroll og innsyn spiller definitivt en rolle for barnas alkoholkonsum, viser en ny rapport fra NOVA.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Det spiller en rolle hvordan man bor, viser den ferske NOVA -rapporten «15-åringer - Hvem drikker?».

Grunnlaget for rapporten er svar fra 1895 Oslo-elever i 10. klasse om blant annet alkoholbruk, familie, verdier og skole.

- Det ser ut til at den boformen som begrenser de unges alkoholbruk, er å bo sammen med mor og far. I alle fall er det denne gruppa av unge som utmerker seg gjennom å drikke minst. Forskjellene er til dels betydelige, skriver Tormod Øia og Åse Strandbu i rapporten.

Delt bosted ikke positivt

Omlag halvparten av alle ekteskap går i oppløsning. Regner man med samboerskap, er risikoen for å oppleve at foreldrene går fra hverandre enda høyere.

35 prosent av 15-åringene bor ikke sammen med begge foreldrene sine. Av disse bor 13,1 prosent mest hos mor, mens 10,1 prosent bor like mye hos mor og far.

- Det ser ikke ut til å være gunstig å bo på skift like mye hos mor og far, skriver Øia og Strandbu.

Ungdommene med delt bosted drikker mer alkohol enn de som bor fast hos en av foreldrene.

- Det kan være at tilhørigheten i to hjem gjør det lettere å unndra seg kontroll fra foreldrene, tror forfatterne.

Innsyn er viktigst

For det er innsyn i ungdommenes liv som utgjør den viktigste faktoren i ungdommenes drikkemønster.

Foreldre som setter opp regler, som følger med og har innsyn, og som kjenner foreldrene til barnas venner, har tenåringer som drikker mindre.

Disse faktorene hører ofte sammen. Foreldre som kjenner barnas venner og som setter regler for barna, har også større innsyn.

Ungdom som opplever nærhet og god kommunikasjon med foreldrene, og som får støtte, råd og hjelp, drikker også mindre alkohol enn andre.

Nesten halvparten drikker

Undersøkelsen blant 10. klassingene i Oslo viser at i overkant av 43,6 prosent har drukker alkohol siste måneden. Vanligvis foregår drikkingen hjemme hos venner, utendørs eller på skolefest.

Det er en tendens til at det blir flere stordrikkere blant guttene, mens jentene drikker oftere enn før.

2 av 3 spurte har drukket alkohol en eller flere ganger i løpet av livet.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)