Skilpadde la egg i norsk natur

For første gang har en skilpadde lagt egg i naturen i Norge. Langt fra alle er glade for det.

Skilpadde
Foto: Reinert Jenssen

Det var en rødøret terrapin, en liten vannskilpadde, som torsdag morgen ble funnet utenfor Foldnes kirke på Sotra.

Skilpadde

Det var en skilpadde av denne typen, en rødøret terrapin som hadde bestemt seg for å stifte familie på Sotra.

Foto: Reinert Jenssen

Faunakriminalitet

Der voktet den eggene som nylig var lagt, noe som aldri før har skjedd i Norge, ifølge BT.no. I det minste er det aldri før dokumentert at en skilpadde har lagt egg i norsk natur.

Den noe spesielle hendelsen skaper sterke følelser ved Akvariet i Bergen, hvor ord som «en plage», «rovdyr» og «faunakriminalitet» blir brukt om saken.

– Dette er noe av den verste faunakriminaliteten vi har vært borte i på Akvariet, sier biolog Jens Andreas Huseby ved Akvariet i Bergen.

Denne skilpadda er nemlig strengt forbudt å holde som kjæledyr i Norge, langt verre er det å sette en slik ut i naturen.

De er rovdyr, de spiser kjøtt og formerer seg som bare juling.

Biolog Jens Andreas Huseby, Akvariet i Bergen.
Jens Andreas Huseby

Biolog Jens Andreas Huseby ved Akvariet i Bergen

Foto: MMS-foto: Åge Algerøy / NRK

Dersom de ni eggene hadde blitt klekket, kunne skilpaddearten formert seg svært raskt. Det ville fått konsekvenser for det eksisterende dyrelivet lokalt.

Kjøttetende

– Denne skilpadda er et ganske vanlig ulovlig kjæledyr som det finnes mange av i Sør-Europa, selv om den egentlig ikke kommer derfra.

– Der blir den sett på som en pest og en plage som utrydder lokalt dyreliv. De er rovdyr, de spiser kjøtt og formerer seg som bare juling. Disse kan fort spise opp alle fuglene i området her, sier Huseby.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)