Skilpadde la egg i norsk natur

For første gang har en skilpadde lagt egg i naturen i Norge. Langt fra alle er glade for det.

Skilpadde
Foto: Reinert Jenssen

Det var en rødøret terrapin, en liten vannskilpadde, som torsdag morgen ble funnet utenfor Foldnes kirke på Sotra.

Skilpadde

Det var en skilpadde av denne typen, en rødøret terrapin som hadde bestemt seg for å stifte familie på Sotra.

Foto: Reinert Jenssen

Faunakriminalitet

Der voktet den eggene som nylig var lagt, noe som aldri før har skjedd i Norge, ifølge BT.no. I det minste er det aldri før dokumentert at en skilpadde har lagt egg i norsk natur.

Den noe spesielle hendelsen skaper sterke følelser ved Akvariet i Bergen, hvor ord som «en plage», «rovdyr» og «faunakriminalitet» blir brukt om saken.

– Dette er noe av den verste faunakriminaliteten vi har vært borte i på Akvariet, sier biolog Jens Andreas Huseby ved Akvariet i Bergen.

Denne skilpadda er nemlig strengt forbudt å holde som kjæledyr i Norge, langt verre er det å sette en slik ut i naturen.

De er rovdyr, de spiser kjøtt og formerer seg som bare juling.

Biolog Jens Andreas Huseby, Akvariet i Bergen.
Jens Andreas Huseby

Biolog Jens Andreas Huseby ved Akvariet i Bergen

Foto: MMS-foto: Åge Algerøy / NRK

Dersom de ni eggene hadde blitt klekket, kunne skilpaddearten formert seg svært raskt. Det ville fått konsekvenser for det eksisterende dyrelivet lokalt.

Kjøttetende

– Denne skilpadda er et ganske vanlig ulovlig kjæledyr som det finnes mange av i Sør-Europa, selv om den egentlig ikke kommer derfra.

– Der blir den sett på som en pest og en plage som utrydder lokalt dyreliv. De er rovdyr, de spiser kjøtt og formerer seg som bare juling. Disse kan fort spise opp alle fuglene i området her, sier Huseby.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.