Hopp til innhold

Dette gjør at dine skattepenger blir forsinket

Selvangivelsen er nå tilgjengelig – og du har en måned på deg å sjekke at alt stemmer. Leverer du den på gamlemåten, kan du bare glemme å få skattepengene i juni.

Selvangivelse

Leverer du på papir? Da får du ikke skatteoppgjøret før tidligst i august. (Illustrasjonsfoto).

Foto: Kim Jansson / NRK

I natt åpnet slusene til selvangivelsen for alle lønnstakere, pensjonister og næringsdrivende.

Skattedommen kan sjekkes på nett og vil bli sendt ut i papirutgave til alle som ikke har reservert seg mot å få skatteopplysninger i postkassen.

>> Sjekk selvangivelsen din her

Hans Christian Holte, skattedirektør

Hans Christian Holte, direktør i Skattedirektoratet.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Det er viktig at folk ikke betaler for mye skatt!

Hans Christian Holte, skattedirektør

Kan få oppgjøret flere måneder senere

Frist for å levere selvangivelsen er 30. april, og har du ingen endringer, trenger du heller ikke å levere. Det betyr at du har en måned på deg å kontrollere om opplysningene i de forhåndsutfylte skattepapirene stemmer.

Du bestemmer selv om du vil levere elektronisk eller på papir. Men velger du å levere på gamlemåten, er det én ting du bør være klar over: Da kan du bare glemme å få skattepengene dine i juni.

– De som leverer selvangivelsen på papir får skatteoppgjøret tidligst i august, sier skattedirektør Hans Christian Holte til NRK.no.

Første pulje av skatteoppgjøret er 25. juni, mens neste pulje ikke er før 6. august. Deretter vil det være løpende skatteoppgjør frem til siste oppgjørsdato, som er 15. oktober.

Dette kan også forsinke oppgjøret

Det er også andre grunner til at skatteoppgjøret ditt kan bli forsinket.

– Det kan for eksempel være manglende opplysninger i selvangivelsen, og skattyter kan være tatt ut til kontroll. Helt generelt er det slik at jo mer komplisert selvangivelse en har og jo flere vedlegg, jo lengre tid kan det ta å behandle den, sier skattedirektøren.

Magne Gundersen

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank1.

Foto: Sparebank1
Rolf Lothe

Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen.

Foto: Bo Mathisen

Men for all del: La ikke selvangivelsen ligge usett av den grunn. Skatteeksperter anbefaler at du går gjennom tallene og sjekker at du betaler riktig skatt.

– Mange går glipp av flere tusenlapper, fordi de ikke tar seg bryet med å sette seg ned en halvtime og få oversikt over økonomien sin, uttalte forbrukerøkonom Magne Gundersen til NRK.no i helgen.

Rolf Lothe, fagsjef i interesseorganisasjonen Skattebetalerforeningen, er også opptatt av hvor viktig det er å sjekke tallene – selv om du er fornøyd med summen bakerst i selvangivelsen.

– Det er i utgangspunktet ingenting som tyder på at de som får penger tilbake på skatten, har en riktigere selvangivelse enn de som får baksmell. Likevel viser undersøkelser at de som må betale, gjerne bruker mer tid på selvangivelsen enn de som får penger igjen, uttalte Lothe til NRK.no tidligere denne måneden.

Også skattedirektøren anbefaler folk å ikke tolke den forhåndsutfylte sluttsummen som en fasit.

– Det er viktig at folk ikke betaler for mye skatt! uttaler Hans Christian Holte i en pressemelding.

Startvansker? Slik kommer du i gang

Det kan ta opp til fem dager før du får selvangivelsen i posten. Har du ikke tålmodighet til å vente, kan du sjekke skatteopplysningene på nett. Her en kjapp guide til hva du trenger for å logge deg inn og laste ned selvangivelsen.

I siste del av selvangivelsen kan du se om det blir penger tilbake på skatten (foreløpig beregnet skatt til gode) eller baksmell (foreløpig beregnet restskatt – å betale). Summen bør du ikke ta for god fisk – og her kan du se noen tips til hva du først og fremst bør sjekke for å kontrollere at tallet stemmer.

Uansett om du er helt blank eller kan litt om skatt, kan det være lurt å ta en titt på Skatteetatens veiledere. Disse skal hjelpe deg til å få med fradragene du har krav på. Sjekk veilederne her: Fradragsveilederen | Fradragsveileder for enkeltpersonforetak | Pendlerveiviser og – kalkulator | Reisefradragskalkulator

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)