Her får du skattehjelp

Er du usikker på om "selvangivelsen" din blir riktig? Her får du personlig hjelp.

Skattemelding

SELVESTE SKATTEMELDINGEN: Her er'n! Husk å sjekke at alt stemmer, det er ditt ansvar.

Foto: Maria Elsness / NRK

Roar Lyby

Roar Lyby, Skatteetaten.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Fristen for å levere "selvangivelsen", eller skattemeldingen som det nå heter, går ut på søndag.

Det er flere nye ting du bør være obs på i årets skattemelding.

Hvis du synes det er vanskelig å vite hva du må sjekke og hva du selv må føre opp i skattemeldingen, finnes det hjelp.

– Nå har vi utvidet åpningstid i dagene fremover. Og du kan få hjelp av oss på telefon, Facebook og chat, sier Roar Lyby, seniorrådgiver Skatteetaten. NRK.no treffer skattens mann på Oslo S tre dager før fristen for levering av skattemeldingen går ut.

Oslo S er det eneste stedet i landet der Skatteetaten også har fysisk stand nå, frem til klokken 18 torsdag og fredag. Stadig kommer det folk innom med skattespørsmål.

– Jeg fikk svar på hvordan jeg endrer kontonummeret i skattemeldingen, sier skattebetaler Birgit Haugland fra Drøbak, i det hun haster videre til toget.

Skatteetaten

SKATTEHJELP I SISTE LITEN: Svein Grane fra Skatteetaten hjelper Birgit Haugland (til høyre) med skattespørsmål rett før levering av skattemeldingen.

Foto: Maria Elsness / NRK

Utvidet åpningstid på stand, Facebook og telefon

Tre millioner lønnstakere og pensjonister har allerede åpnet skattemeldingen elektronisk. Omlag 400.000 har ennå ikke åpnet den.

Er du blant dem trenger du heldigvis ikke reise til Oslo S for å få personlig hjelp med skatten.

På Facebook-siden "Skatten min", og på Skatteetatens telefonnummer 800 80 000 kan du få hjelp også i helgen.

– Vi ser at pågangen av spørsmål tar seg voldsomt opp mot slutten hvert år. Folk oppdager «plutselig» at de snart må levere skattemeldingen, og derfor tilbyr vi mye ekstra hjelp når fristen for levering nærmer seg, sier Roar Lyby.

– Sjekk fradragene

Skatteetaten

Linda Birkenes på Skatteetatens stand på Oslo S.

Foto: Maria Elsness / NRK

På standen på Oslo S lurer folk på alt fra restskatt til utleie av hybel.

– Mitt beste tips til folk nå på tampen er å sjekke at postene i selvangivelsen faktisk stemmer. Sjekk særlig at inntekten din er rett. Og så bør du passe på at du har fått med alle fradragene dine. Særlig fradrag er det lett å glemme, sier Linda Birkenes fra Skatteetaten.

Fikk du baksmell, og vil prøve å få mer penger tilbake, er det flere grep som kanskje kan «redde deg».

Siste frist for å levere selvangivelsen er 30. april. Dersom du ikke har noen endringer, trenger du ikke levere eller gjøre noen verdens ting. Men husk at det er ditt ansvar at selvangivelsen er korrekt. Er du veldig usikker før levering, kan du også sjekke ut Skatteetatens steg for steg-guide.

Hvis du har penger til gode, vil de bli utbetalt fra 21. juni.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.