NRK Meny
Normal

Skal få nordmenn til å gå mer

Ofte frister det å ta bilen til jobb eller butikken, selv om turen bare er noen hundre meter. Forskere skal finne ut hvordan nordmenn kan bli flinkere til å velge bort bilen og heller bruke beina på kortere turer.

Helene Sandvig velger trappa.

VELGER TRAPPA: Helene Sanvig fra NRK Puls tar ofte trappa i stedet for heisen. Nå vil forskere få flere nordmenn til å velge beina.

Foto: NRK

Forskerne har allerede undersøkt turvanene til folk i Moss. 780 personer har deltatt i undersøkelsen.

– 65 prosent av de spurte hevder at de går fire-fem turer eller mer per uke. Men 35 prosent går færre turer enn dette, og åtte prosent går fra null til en halv tur i uka, sier Kine Halvorsen Thorén til NRK.

Professor Kine Halvorsen Thorén ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

BILEN FRISTER: – Det er fristende å ta bilen fordi det er enklest for veldig mange, i stedet for å gå de turene en burde gå hver dag, påpeker Thorén, sier professor Kine Halvorsen Thorén ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Foto: Håkon Sparre, NMBU

Hun er professor i landskapsarkitektur ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og medlem av Nasjonalt råd for fysisk aktivitet.

Det var Dagsavisen som først omtalte forskningsprosjektet som skal pågå fram til slutten av neste år.

Turkamerater og brøyting

Men hvordan få folk til å gå mer? Med bakgrunn i undersøkelsen fra Moss peker noen tiltak seg allerede ut:

– Det er en blanding av sosiale tiltak for å aktivisere folk til å gå mer, og det er å tilrettelegge mer fysisk, forklarer Thoren.

Noen av de spurte sier at de villa ha gått mer hvis de hadde hatt noen å gå sammen med. I tillegg synes noen det er mørkt og skummelt å gå tur, spesielt på vinteren

(Saken fortsetter under bildet)

Vanskelig å komme frem på fortau

ENKELT TILTAK: Dårlig brøyting, slik som på dette fortauet i Stavanger, kan gjøre det vanskelig for flere å gå tur på vinteren. Professor Kine Halvorsen Thorén mener bedre brøyting og strøing kunne ha fått flere, spesielt eldre mennesker, til å gå mer.

Foto: Ole Andreas Bø

Noen sier at dårlig helse stopper turplaner, mens andre sier at de hadde gått mer hvis det hadde vært parker og grønt i nærområdet.

– Spesielt vinterstid tror jeg at mange som er dårlig til beins, særlig eldre mennesker, ville ha gått mer hvis de hadde hadde hatt muligheten. Bare så enkle ting som å brøyte og strø tror jeg ville ha betydd temmelig mye, mener Thorén.

– Fristende å ta bilen

Hvordan er det å være hundevalp? Kari Toft har fulgt valpen Juba gjennom sitt første leveår.

HUND HJELPER: Ikke overraskende viser tallene fra Moss at folk som har hund, også går mest tur.

Foto: Kari Toft

Professoren påpeker at vi beveger oss for lite i hverdagen i Norge:

– Det er ikke nødvendigvis at folk er late eller vanskelige, men at arbeidslivet ikke innbyr til bevegelse, forklarer hun.

– Det er fristende å ta bilen fordi det er enklest for veldig mange, i stedet for å gå de turene en burde gå hver dag, påpeker Thorén.

At det er viktig å gå mer, er det liten tvil om:

– Det kan være med på å forebygge mange sykdommer, som hjerte- og karsykdommer, kreft, mental sykdom og muskel- og skjelettsykdom, ifølge Thorén.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.