Skal det være en slange?

Vi har besøkt en ulovlig slangefarm - se bildene her!

Fra den ulovlige slangefarmen
Foto: Privat

Til tross for totalforbud kryr det av reptiler i norske hjem. – Denne gule tror jeg kan bli skikkelig fin når den blir voksen, sier «Frank» og holder opp en hissig, liten teppepyton.

Vi er i en leilighet på østlandet der mannen driver ulovlig oppdrett av kvelerslanger.

I dag har han rundt 50 slanger i leiligheten. Noen er tynne som en finger, andre er over to meter lange og tykke som en overarm.

Mange slanger i norske hjem

Siden 1976 har det vært forbudt med hold av reptiler i Norge. Begrunnelsen er at de ikke tåler barsk, norsk natur.

Til tross for forbudet er reptilmiljøet i Norge likevel stort. Anslag basert på utstyr solgt i dyrebutikkene tilsier at det befinner seg 100.000 ulovlige reptil i landet, i reptilmiljøet tror mange at antallet er det dobbelte.

- Jeg har de siste par årene solgt rundt 200 slanger og øgler. Reptileierne er alt fra leger og advokater til politifolk og skuespillere, sier "Frank". Han forteller at han i enkelte tilfeller har fått opptil 25.000 kroner for de fineste eksemplarene, men nekter for at slangefarmen har gjort han rik.

– Ikke kriminell

Slangebonden har ikke dårlig samvittighet for det han driver med, og sier at han ikke ser på seg selv som en kriminell.

– Hvorfor skulle jeg det? Dette skader ingen og er dessuten lovlig i resten av verden, sier han.

Slange over disk?

I disse dager jobber Landbruks- og matdepartementet med en ny dyrevelferdslov.

I reptilmiljøet håper mange at det vil føre til at hobbyen deres blir lovlig og at det skal bli fritt frem for at visse slanger og øgler skal kunne selges over disk i butikken.

I vårt bildegalleri kan du få en forsmak på hva du kan vente deg å finne i butikkhyllene dersom de får viljen sin. Vi advarer mot sterke scener!

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.